Hoe berg ik die kampeerspullen op?

 5 Oktober 2015   Femke

Kampeerspullen opbergen. Hoe doe ik dat in hemelsnaam fatsoenlijk? Gisteren zocht ik de winterjassen op en voordat ik de bewuste kledingstukken op zolder gevonden had, ben ik respectievelijk over een luchtbed gestruikeld, over een slaapzak uitgegleden en in mijn been geprikt door een haring. Tot overmaat van ramp bleek de kledinghoes met winterjassen ónder de bungalowtent te liggen. Die uit het jaar nul is en dus weet ik veel hoeveel kilo weegt. Ga er maar eens aan staan.

Je spullen opbergen na de zomervakantie. Wáár je dit moet doen, is uitdaging nummer 1. In mijn geval heb ik keus uit de zolder, de ruimte achter de schotten op zolder, de gangkast, de schuur en de bijkeuken. En wat dacht je van de hóe in dit verhaal? Voordat je het weet, hebben de muizen zich tegoed gedaan aan je slaapzakken en blijken de luchtbedden lek voordat er ook maar iemand op geslapen heeft. Slaapmatjes blijken populair huttenbouwmateriaal voor kinderen onder 12 jaar en een tent inclusief ALLE tentstokken tevoorschijn toveren, is mij ook nog nooit gelukt. Hoogste tijd voor een lesje kampeerspullen opruimen. Voor mij en misschien ook voor jou.

Slaapzakmuizen


1. Gebruik textielhoezen en/of afsluitbare opbergbakken.
Vinden muizen, andere huisdieren, vocht en spelende kinderen niet leuk, maar geloof me: jijzelf wordt er blij van. Alle kampeerspullen blijven intact en bovendien raken ze in de loop van het jaar niet verspreid over de hele bovenverdieping. Ik begin steeds meer te begrijpen waarom dergelijke bakken en zakken het voorvoegsel ‘opberg’ gekregen hebben. Tip: Kampeerwinkel De Wit heeft veel opbergspullen

2. Kies voor een droge plek.
En dat is níet de dertig jaar oude schuur waarvan de isolatie op z’n zachtst gezegd wat te wensen overlaat. Mijn ervaring is dat de opbergruimte achter de schuifpanelen op zolder ook niet vochtvrij is, net zo min als de kelder. Wat is dan wél een geschikte plek voor het bewaren van je kampeerspullen? Denk eens aan de vliering, een speciale hoek op zolder (waar je een bord ‘verboden voor kinderen’ voor plaatst) of de bijkeuken. Een ruimte met raam dat open kan, fungeert ook prima als opberghok.

3. Bewaar soort bij soort.
Het lijkt een open deur, maar zelfs gestructureerde mensen als ik komen er gerust op de camping pas achter dat de helft van de tentstokken nog thuis ligt. Of dat de messen en vorken weliswaar mee naar Frankrijk zijn gereisd, maar de lepels het nooit gered hebben tot de auto. Als je alles wat bij elkaar hoort ook bij elkaar bewaart, kom je een heel eind.

4. Gooi weg wat kapot is. Of laat het maken.
Denk je nu echt dat je volgende zomer nog weet dat het tweepersoons luchtbed of het opblaasbadje lek is gegaan? En knappe jongen of meid die zich herinnert dat die steelpan twaalf maanden geleden iedere keer van het gaspitje afdonderde. Repareer of vervang defecte zaken voordat je ze opbergt, dat scheelt een hoop ergernis.

5. Maak schoon voordat het te laat is.
Het is zo verleidelijk. De natte voortent laten voor wat hij is. Toch doe je dit maar één keer… Reinig en droog de voortent of tent goed voordat je hem opbergt. Níet met agressieve schoonmaakmiddelen trouwens, als je wilt dat hij komende zomer nog steeds waterdicht is.

6. Invetten die stokken en open die koelbox.
Stalen tentstokken kun je het best invetten met vaseline, dan gaan ze minder snel roesten. Zeker als je dichtbij de kust bent wezen kamperen, is dit een aanrader. Zout versnelt namelijk de roestvorming. De koelbox of koelkast zet je een beetje open, zodat nare luchtjes geen kans krijgen.


Zo. Met deze tips kun je volgend jaar weer met een gerust hart gaan kamperen. Heb je aanvullingen op ons lijstje? Laat het ons vooral weten! We weten weliswaar veel van kamperen, maar blijven ook continu leren…

©Unnary mir bjornsson via Flickr.com





Anderen lazen ook onze blogs over  tipsnagenietenvakantiekamperen