Zoenen of handenschudden met de buurman op de camping?

 10 December 2014   Femke

Elk land heeft zo haar eigen maniertjes van hoe je mensen begroet bij een eerste ontmoeting. Voor elk soort accommodatie geldt dit eigenlijk ook. Verblijf je in een caravan of tent, dan spreek je je buurman immers amicaler aan dan in een hotel. Dit laatste zul je misschien automatisch doen. Maar hoe zit het met je kennis van de omgangsvormen in landen als Frankrijk en Spanje? Best handig om te weten hoe je de ouders van het nieuwe campingvriendje van je zoon begroet. Het staat zo raar als je enthousiast aan het zoenen slaat terwijl dit niet de bedoeling is…

Van een knikje tot uitgebreid zoenen
Waar we in Nederland handen schudden bij een eerste ontmoeting en onze 3 kussen vooral bewaren tot verjaardagen van familie en vrienden, zijn de Fransen en Spanjaarden iets guller bij het uitdelen van zoenen. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië zijn ze juist nog zuiniger dan wij; er wordt alleen geknikt met het hoofd. De Belgen geven 1 kus op de wang en in Nieuw-Zeeland wordt er weer geneusd in plaats van gekust. Heel leuk allemaal, die verschillende culturen, maar je moet het maar nét weten.

Begroetingen, in ieder land anders.


Handen geven en vier vluchtige zoenen op z’n Frans
Is Frankrijk jouw vakantieland? Dan weet je misschien dat Frankrijk bekend staat als een land waar je altijd handen schudt, al ontmoet je iemand wel drie keer per dag. Bekend, onbekend, man of vrouw, het maakt niet uit. Een bezoekje aan de supermarkt op de camping kost je zomaar een half uur extra tijd. Als mensen je iets beter kennen, krijg je bij binnenkomst een bise; een twee-, drie- of soms zelfs viervoudige wangkus. Bise betekent letterlijk windvlaagje en de kus is dan ook meer een vluchtige aanraking dan een uiting van intimiteit. Tijdens het kussen mag je gerust de armen en schouders van de ander aanraken, zolang je je lichaam maar niet te hard tegen dat van de ander aanduwt. De bise wordt voornamelijk uitgewisseld tussen vrouwen onderling en tussen man en vrouw, maar van mannen die elkaar kussen, hoef je hier ook niet op te kijken. Wanneer je nu twee, drie of vier keer moet kussen? Dat ligt aan de streek. In Parijs, Nantes en Noord-Frankrijk geef je 4 kussen. In de Provence 3 en in Bordeaux 2. Vanaf nu slaan jij geen flater meer op vakantie!

Twee kussen op z’n Spaans
Ga je liever op vakantie in Spanje? Dan groet je als vrouw andere vrouwen en mannen met een kus op beide wangen. De campingeigenaar, die gezellige buren in de caravan naast je; het maakt niet uit. Iedereen moet eraan geloven! Mannen zijn iets minder vrij met het uitdelen van hun mondafdruk. Zij schudden ieders hand, kussen alleen de vrouwen en knuffelen hun vrienden. Bij het hoi zeggen, afscheid nemen en ga zo maar door. Van lichaamscontact zijn de Spanjaarden trouwens sowieso niet vies. Je arm aanraken terwijl ze een grapje maken of iets duidelijk willen maken; het is eerder regel dan uitzondering. Voel je dus niet te snel gevleid of ongewenst geïntimideerd door de aanraking van Juan of Pepe.

Tu of vous? Princesse of guapa?
Nu je weet hoe je moet handenschudden en zoenen, heb je eigenlijk alle benodigde informatie voor een trip naar Zuid-Europa. Alhoewel, in sommige situaties is iemand aanspreken ook wel handig. In Frankrijk doe je dat in bijna alle situaties met ‘u’, ‘vous’ dus. Of het nu een onbekende of bekende is, met ‘vous’ toon je respect. In Nederland zouden we je afstandelijk vinden, in La douce France spreken zelfs verliefde stellen elkaar thuis wel eens zo aan. In Spanje gaat het anders, tenminste bij de jongere generatie. Waar de ouderen in eerste instantie wat formeel zijn, zijn de jongeren vrij direct en amicaal. Iedereen is een schoonheid en dit laat men ook blijken bij de begroeting. ‘Hola guapa, que tal?’ De Spanjaard bedoelt er niks mee, hij is alleen maar vriendelijk. Terwijl ik het bij een Nederlandse onbekende die me begroet met ‘Ha lekker ding, hoe gaat het?’ toch bij een hand zou laten, kan ik die onbekende Spaanse man blijkbaar met een gerust hart antwoorden. Met 2 zoenen en een aai over zijn arm bijvoorbeeld.





Anderen lazen ook onze blogs over  tipsvakantiecampingkamperen