Wat doen al die caravans in de straat?

 19 April 2016   Femke

De meeste bezoekers van Huurtent.nl zijn op zoek naar een ingerichte tent of stacaravan, maar er zijn ook veel bezoekers die hun eigen kampeeruitrusting al hebben, en via deze site alleen een plekje willen reserveren op een van de campings. Dat kan ook via onze pagina's voor staanplaatsen. Heb je je ooit afgevraagd wat erbij komt kijken als je een eigen toercaravan hebt? Femke heeft hier een blog over geschreven.

Wat doen al doe caravans in de straat?

Meivakantie, Hemelvaart, Pinksteren… het is weer bijna zover. En met de lange weekends staan tegelijkertijd de caravans voor de deur. Het is me opgevallen dat een aantal mensen bij mij in de straat hun toercaravan weer van stal heeft gehaald en ijverig aan het schrobben en boenen is geslagen. Wat doen ze nu precies? Tijd voor een praatje met de buren!


De caravans zijn er klaar voor


Eerst de buitenkant schoonmaken!

Om te beginnen moet natuurlijk de buitenkant van de caravan worden gewassen. Waar ik altijd dacht dat caravans die de hele winter in een caravanstalling hebben gestaan niet gepoetst hoefden te worden, blijkt het tegendeel waar. Buurman Jan vertelt me dat hij om te beginnen altijd een flinke laag stof van zijn caravan af haalt. Het is weliswaar geen grof vuil, zoals wanneer de caravan buiten zou hebben gestaan, maar toch. Hierna brengt hij een nieuwe waslaag aan en maakt hij de watertank en leidingen schoon. Dit alles hoort bij het gebruiksklaar maken. Jan checkt bovendien altijd even de rubbers van ramen, deuren en luiken en houdt ze soepel met siliconenspray. Ook smeert hij de scharnieren, vult hij de voorraad zekeringen aan en checkt hij de boiler en de gasleidingen. Het gaat dus ietsje verder dan schoonmaken, is mijn tussentijdse conclusie…

Doe het zelf of naar de wasstraat?

Nu hoort buurman Jan bij het actieve soort, hij is fit en heeft tijd genoeg. Een paar huizen verder woont een gezin dat het al druk genoeg heeft met kinderen werk, sport en andere activiteiten. Zij brengen hun caravan altijd naar de caravanwasserette. Voor een paar tientjes is hij gewassen en voorzien van een nieuwe waslaag. Ideaal, volgens hen. Bovendien weet je zeker dat er gebruik wordt gemaakt van schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor je caravan. Agressieve middelen en te harde borstels kunnen de ramen en laklaag namelijk beschadigen. Wees ook voorzichtig met de hogedrukspuit. Voor je het weet, raken logo’s en rubbers los… Aldus de familie van vier huizen verder.

Hoe was het ook alweer met de was?

De waslaag dient, net als bij een auto, ter bescherming van de lak. Wanden van aluminium of kunststof zijn het makkelijkst om in de was te zetten. Je gebruikt in dat geval een harde was. Heb je een caravan met structuur aan de buitenkant, bijvoorbeeld een ruitje of hamerslag, dan is vloeibare was meer geschikt. Vloeibare was moet je wel meerdere keren per jaar gebruiken, omdat hij over het algemeen iets minder goed beschermt dan harde was. Pffff, het lijkt wel een complete ‘hoe-gebruik-ik-een-caravan-cursus’ die ik hier krijg. Onder het genot van een bakje koffie, dat wel gelukkig.

Rolverdeling voor het interieur

Voor het reinigen van de binnenkant van de caravan schakelt Jan zijn vrouw Hannie in. Zij haalt de kussens en gordijntjes eruit en maakt ze goed schoon. De koelkast wordt gepoetst, alles wordt grondig gestofzuigd en gestoft en voilà, ze zijn er weer klaar voor!

Wel graag veilig onderweg

Is dat dan alles, vraag ik me af. Zo’n caravan moet toch ook gekeurd worden en het technische gedeelte vraagt toch ook onderhoud? Tuurlijk, vertellen mijn buren me. Daarvoor brengen beiden hun caravan in het najaar naar de dealer. Waarom niet in het voorjaar? Omdat het dan veel te druk is. Tja, klinkt logisch. Een professioneel bedrijf doet een vochtmeting en checkt een groot aantal punten van je caravan. Je ontvangt bij goedkeuring een controle rapport en sticker als bewijs dat hij weer even mee kan. Jan vertelt dat hij eens per jaar een onderhoudsbeurt laat doen. Het gezin verderop bekent dat ze wel eens een jaar overslaan. Zij checken wel altijd de bandenspanning, de accu en de verlichting voordat ze vertrekken.

Zo, nu snap ik waar mijn buurtjes zo druk mee zijn de laatste weken. Ik geloof dat ik alles zou uitbesteden als ik een eigen caravan had, maar dat terzijde. Dat bewijst waarschijnlijk alleen maar dat ik inderdaad meer het type ben voor een huurtent of stacaravan…

Voor alle mensen met een eigen caravan: het wordt prima weer de komende dagen! Droog en met een zonnetje zo hier en daar. De hoogste tijd om je caravan op te halen en de poetsdoeken uit de kast te trekken. Dan verklaren we komend weekend het kampeerseizoen voor geopend. Afgesproken?




Anderen lazen ook onze blogs over  toercaravan. onderhoudvoorbereiding