Stadswandeling door Zierikzee, Schouwen Duiveland

 28 April 2016   Huurtent

Wie kent Zeeland niet. Een fijne vakantiebestemming voor iedereen, vooral met kinderen! Ook bij onze Duitse buren is deze provincie zeer geliefd. Niet al te ver weg en veel activiteiten en bezienswaardigheden! Zeeland bestaat uit een aantal eilanden en een daarvan is Schouwen-Duiveland. Bekend van plaatsen als Burgh-Haamstede en Renesse. De grootste plaats is Zierikzee.

Tijdens ons bezoek aan het Zeeuwse eiland Schouwen Duiveland zijn wij uiteraard tegen de wind in richting Zierikzee gefietst. De stad Zierikzee dankt zijn ontstaan en welvaart aan het omliggende water. In de 13e en 14e eeuw beleefde Zierikzee dankzij de export van zout, haring, meekrap en laken een glorietijd. Eeuwen geleden werden de eilanden Schouwen en Duiveland gescheiden door de Gouwe, de belangrijkste scheepvaartverbinding tussen Vlaanderen en Holland.
Vanaf camping de Wijde Blick (één van de Ardoer campings op Schouwen Duiveland) is Zierikzee goed per fiets te bereiken (32 km. weliswaar, heen en terug, altijd wind tegen...)

stadswandeling Zierikzee


Een stadswandeling begint bij het VVV

Een stadswandeling begint voor ons altijd bij het VVV, waar wij uiterst vriendelijk werden ingelicht over het mooie historische centrum van Zierikzee. Met de Maritieme Stadsontdekkingstocht in de hand en ons fototoestel in de aanslag begon onze wandeling dan ook bij “Het Bolwerk” dat ter bescherming van de haven gebouwd is in 1621, met de keersluis (1959) die Zierikzee beschermt tegen hoog water. Via het Bolwerk lopen we langs de Korenmolen Den Haas naar de Lutherse Kerk en de Dikke Toren (Sint Lievensmonstertoren). Niet ver van de Dikke Toren ligt de Varreput waar in de middeleeuwen de stoffen werden gespoeld die gekleurd waren met meekrap (een plant waarvan de wortels vermalen werden tot rode verfstof).


wandelen door centrum Zierikzee



Verder lopen wij genietend van het voorjaarszonnetje langs vele historische huizen zoals het Burgerweeshuis, de Zoutkeet en het oude stadhuis waar nu het stadhuismuseum/maritiemmuseum is gevestigd. Tegenover het stadhuismuseum staat “de Haene”, het oudste stenen huis van Zierikzee.


De Haene, oudste stenen huis Zierikzee



Dan lopen wij via de Dam, Mol en het Gravensteen (hier werden tot 1923 de gevangenen opgesloten) naar het Havenplein waar wij een oude heer (Leen Tiebout) tegen het lijf lopen die ons vanaf dat moment vergezelt. Net 86 jaar en hij wist ons 2 uur lang te boeien met zijn verhalen, grapjes en wetenswaardigheden over Zierikzee.


***



De verhalen over de zeermeerminnen en zeemeermannen, de eerste goudvis en de gevangenen in het Gravensteen werden levendig en vol humor tegen ons aangehouden, wij konden met een gerust hart onze route van het VVV opbergen en wij hingen werkelijk aan de lippen van Leen. Na een heerlijk kopje koffie en nog meer verhalen hebben wij dan ook een fantastische dag in Zierikzee gehad.

Mocht je ook een wandeling door Zierikzee willen maken hoop dan een beetje dat je Leen tegen het lijf loopt!




Anderen lazen ook onze blogs over  stadswandelingbelevingNederlandonderwegvoorjaarwandelen