Kijken, kijken, dan kopen.

 4 November 2014   Femke

Iedereen weet ’t. Wie slim wil kopen, moet afdingen. Of ’onderhandelen door de prijs omlaag zien te krijgen’, aldus het Wikiwoordenboek. Ik heb het hier uiteraard niet over een spijkerbroek of maaltijdsalade. Ook niet over een sport- of internetabonnement. Ik heb het over souvenirs op vakantie. Al zie ik ineens het verschil tussen een Turkse sleutelhanger en een Nederlands wifi-wachtwoord niet zo meer, bedenk ik me nu. Ze lachen zich vast ziek daar bij Ziggo…

Afdingen is lastiger dan het lijkt. Tenminste, daar kwam ik laatst achter toen mijn vriendin en ik een winkel aan een Turkse boulevard werden uitgestuurd. Hoe haalden we het in ons hoofd maar 95 lire voor die 2 jeans te bieden i.p.v. de oorspronkelijke 180 lire? Ondanks de adviezen die we ter harte hadden genomen, hadden we de verkoper zwaar beledigd. „Vijftig procent bieden, niet meer!”, ik hoor het de hotelmanager nog zeggen. En die vrouw in het vliegtuig. Ja ja, als we op deze manier doorgingen, hadden we die felbegeerde jeans - en voetbaloutfits, Adidas-truien, sleutelhangers, schaaltjes, schoenen… - over een paar dagen écht niet in onze koffer zitten. Wat deden we toch verkeerd?

Tijd voor een lesje afdingen. Navraag bij locals en een speurtocht op internet, brengen me tot onderstaande tips.

Kijken en met korting kopen


1 Special price
Weg met het woord korting, gebruik de term ‘speciale prijs’. Of vraag of er nog te onderhandelen valt over de kosten. Zo kom je een stuk vriendelijker over en gunnen mensen je meer.

2 Bereid je voor
Vooronderzoek loont! Wat kost het artikel elders en hoeveel korting geeft de buurman? Ook heeft onderzoek uitgewezen dat pingelen beter werkt als je er niet superverzorgd uitziet. Trek dat dure pak dus maar uit en laat ook vooral je dure sieraden thuis!

3 Bepaal je grens
De vraagprijs kan zo drie keer hoger zijn dan de werkelijke waarde van het product, dus ga met het startbod gerust onder de helft zitten. En wat is het maximale bedrag dat je wilt uitgeven? Het is handig om daar van tevoren over na te denken, zodat je tijdens het onderhandelen niet ineens gaat twijfelen.

4 Can I talk to the manager?
Jonge verkopers mogen niet zomaar korting geven van hun baas. Hou hier rekening mee en vraag naar de manager. Iets voor sluitingstijd bij voorkeur, dan gaat hij nóg sneller overstag en kan ook zijn avond goed beginnen.

5 Gewoon terugleggen
Leg het artikel weg tijdens het afdingen. Door het vast te houden, laat je zien dat je niet van plan bent de winkel te verlaten zonder. Laat ook vooral merken dat het je niet veel kan schelen als het niet lukt. Kraampjes genoeg!

6 Hou vol!
Beslis niet overhaast, vooral niet bij grote aankopen. Houdt de verkoper zijn poot stijf en ben je het niet eens met de prijs? Vertrek dan en probeer het gewoon bij de concurrent. Ergens en ooit gaat het je lukken.

Ondanks het feit dat ik deze lessen nu pas geleerd heb, ging ik toch met een goed gevoel terug naar Nederland. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat onze koffers op de terugreis alsnog uitpuilden van eerdergenoemde (en niet eerder genoemde) items. Ongetwijfeld veel te veel betaald, afgezet, bedonderd en belazerd, maar alles in the pocket! En de Turkse economie weer gespekt! Iedereen blij.






Anderen lazen ook onze blogs over  reizengeldtipsvakantiekleding