Lires, Francs en Peseta’s. Op vakantie gaan met duizend gulden. Weet je het nog?

 27 Januari 2014   Anique

Weet je nog? Het wisselen van geld voordat de vakantie van start ging? Naar Franse Francs of Italiaanse Lires. In de rij staan bij de bank. En omdat je door België en Frankrijk naar Spanje reisde, werden er 3 soorten valuta’s in je portemonnee gestopt. En uiteraard gingen die allemaal niet op. Zodat je in een kast een weggestopt potje had om dat overgebleven geld te bewaren. Niet altijd handig, dus lang leve de Euro! Ook is door de Euro pinnen in het buitenland gratis. Geen vreemde valuta en geen duizenden guldens contant geld op zak. Heerlijk. Dat zorgt toch voor een rustiger gevoel. Geen gedoe meer met tasjes geld onder je shirt. Niet een kop koffie van 2 Franc betalen met een biljet van 50. Gewoon, pinnen.

Ondanks al deze zekerheden heb ik toch wel eens heimwee naar die goede oude tijd. Het was leuk om een nieuwe geldsoort in handen te hebben. Het hoorde bij de voorbereiding van de vakantie en gaf je het gevoel om echt ergens anders te zijn. Bijvoorbeeld het omrekenen. Denken dat je iets heel goedkoops had gekocht, maar achteraf verkeerd omgerekend had (oeps!). Of in een oude zwembroek nog een Peseta tegenkomen, die herinneringen oproept aan dat leuke ijstentje op het strand. Heerlijk was het ook wanneer je terug thuis bij de Nederlandse bakker stond en dan per ongeluk een Franse franc gaf. En dan elkaar begrijpend aankijken; want och, wat hadden we het allemaal toch heerlijk gehad in Frankrijk.

Vreemde valuta hebben toch iets extra’s, het gevoel dat je écht in het buitenland bent. Niet alleen weg van je vertrouwde WC-tje maar ook van je vertrouwde geld. En dat is toch wat men zoekt in een vakantie; even weg zijn. Nu kunnen we de Franc of Lire niet terughalen. Maar wanneer je op vakantie gaat naar Hongarije, Denemarken of Groot Brittannië, dan kun je nog steeds genieten van die vreemde valuta. Ik vind in ieder geval iets toevoegen aan je vakantie. Alleen efficiënt is het niet. Maar om je nu tripjes naar de bank of zweetdruppels bij een buitenlands pinautomaat te besparen kun je via GWK (wissel bureau) geld ‘bestellen’. Online. Dat vind ik dan weer heel makkelijk. Een beetje meer buitenland, maar wel efficiënt.





Anderen lazen ook onze blogs over  geldvakantiebeleving