Aan de Zaan: twee werelden maar toch hetzelfde

 26 April 2017   Ruud

Eerste en tweede paasdag waren mooie maar koude dagen. Zo was het ook op deze derde paasdag – prachtig weer. En wat ga je doen op zo’n dag? We trokken de wandelschoenen aan om vanuit Zaandam eens buitenom naar de Zaanse Schans te wandelen.

Het buitengebied van Zaandam en de Zaanse Schans, allebei Noord-Holland, allebei langs de Zaan, maar een wereld van verschil. Letterlijk.

Het grootste gedeelte van de tocht liep door de wereld van het ongerepte en oer-Hollandse water-weide-en-koeienlandschap. Veel sloten en riet, en aan de horizon een windmolen. Af en toe een wandelaar met hond, maar verder alleen het geluid van weidevogels.

Echt Hollands landschap


Dan door een wijk, onder de snelweg door, een industrieterrein en de spoorbaan over. Drukkere weg in de bebouwde kom. En dan plotseling de brug over de Zaan met rechts op de hoek een mooie houten windmolen en links aan de overkant het mooiste vergezicht dat de Zaanse Schans heeft: aan de overkant van het wijde water een groepje groen geschilderde houten huizen, en verspreid langs het water een vijftal windmolens.

Molens aan de Zaanse Schans


De Zaanse Schans is een uniek stukje erfgoed dat in de 60er jaren van de vorige eeuw samengesteld is om de historie van de Zaanstreek levend te houden. Je vindt hier behalve de originele molens ook houten huizen, pakhuizen, werkplaatsen en de rest van de omgeving zoals die er in de 19e eeuw uitgezien moet hebben. Je moet hier eens geweest zijn!

De druktekalender op de site van de Zaanse Schans geeft het al aan: je bent hier nooit alleen. Wij waren hier op een drukke dag, en in de loop van de middag kwamen er busladingen Amerikanen, Italianen, Aziaten, Duitsers en Nederlanders bij. En allemaal selfies en foto’s maken met de huizen en molens op de achtergrond. Vol bewondering voor wat ons landje ooit groot gemaakt heeft.

Drukte op de Zaanse Schans


Een wereld van verschil… van de rust en ruimte van het weideland naar de toeristische drukte van de Zaanse Schans. En toch hoort dit allebei bij het Hollands erfgoed. Laten we er trots op zijn en zuinig mee omgaan.




Anderen lazen ook onze blogs over  attractiesbezienswaardigheidfotos makentipsverslagwandelenZaanse SchansNoord-Holland