Nederland Waterland

 20 Oktober 2014   Femke

Deze week haalt mijn derde kind zijn zwemdiploma B. Althans, daar ga ik vanuit. Met dit zesde en laatste diploma sluiten we een tijdperk af. Een tijdperk van omkleden in niet al te hygiënische hokjes, naar chloor stinkende haren, leerlingvolgsystemen en last but certainly not least: op en neer racen op de meest onmogelijke tijdstippen. Ik kan je vertellen: de vlag gaat uit!

In alle blijdschap zou ik bijna vergeten waarom ik 5,5 jaar lang twee maal per week op en neer gereden heb tussen huis en zwembad. Vanaf nu wordt het niet alleen relaxen geblazen tijdens de zomervakantie, weekendjes weg en kinderfeestjes. Ook activiteiten als varen, roeien, vissen, kikkers vangen en slootje springen bezorgen mij voortaan geen stress meer. Met alle diploma’s op zak, kunnen mijn kinderen zich redden onder bijzondere, dagelijkse, leuke én minder leuke omstandigheden. Hoeveel kinderen zouden er al verdronken zijn tijdens tsunami’s en overstromingen doordat zij niet konden zwemmen? Ik krijg er de bibbers van.

Nederland kikkerlandje


Onze kinderen in Nederland kunnen - wereldwijd gezien - op jonge leeftijd zwemmen. Nederland is natuurlijk een waterrijk land met een enorme zwemcultuur. 27% Van ons land ligt onder NAP en 18% van ons oppervlak bestaat uit water. We liggen aan zee en beschikken over talloze meren, rivieren, sloten en kanalen. Ons waterlandje heeft ook nog eens een naam hoog te houden als het gaat om de zwemsport… Reden genoeg dus om onze kinderen tijdig te leren zwemmen! Van de kinderen van 8 tot en met 11 jaar heeft 91% een diploma. Dit betekent dus dat er nog te veel kinderen zijn zonder diploma. De oorzaken? Er worden steeds minder vaak zwemlessen op school aangeboden en vooral allochtone ouders - die niet uit een zwemcultuur komen - zien de noodzaak van zwemlessen vaak niet in.

Terug naar het moment van afzwemmen. Het is een groot feest waar de hele familie deel van uitmaakt. En ik? Ik vind dit een perfect moment om weer eens een weekendje weg met de hele familie te plannen. Wordt het een gezellig park met subtropisch zwembad of juist een afgelegen boerderij of camping met slootjes en waterplassen? Anyway, de zwembandjes blijven thuis. Wat zeg ik? Die gaan de kliko in! Opgeruimd staat netjes.







Anderen lazen ook onze blogs over  belevingkinderenalgemeen