Met de trein naar Zuid-Frankrijk (de Zon-Thalys)

 20 Februari 2015   Virginie

Frankrijk heeft een omvangrijk spoorwegnet. Je hebt natuurlijk de hogesnelheidstreinen zoals de TGV de Franse hogesnelheidstrein en de TER (regionaal) of kies voor de Thalys, het Europese netwerk tussen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De Thalys rijdt diverse keren per dag vanaf Amsterdam Centraal (via Antwerpen en Brussel) in 3:16 uur naar Parijs. Vanaf Rotterdam ben je er zelfs in iets meer dan 2:30 uur.





Vanaf eind juni tot eind augustus 2015 kun je de plaatsen Marseille, Aix-en-Provence, Avignon en Valence snel en heel comfortabel bereiken met de trein: de Zon-Thalys.





Je kunt Aix-en-Provence zowel met de TVG (via Brussel) als met de Zon-Thalys (vanaf Amsterdam Centraal elke zaterdag) bereiken. Binnen 7 uur ben je al in Aix-en-Provence met de Zon-Thalys. Aix-en-Provence is mooi centraal gelegen, van hieruit kun je verder naar Marseille of Arles en natuurlijk naar de Zuid-Franse stranden aan de Middellandse Zee. Voordat je richting zuiden trekt (evt. met huurauto), neem de tijd en bezoek zeker Aix-en-Provence. Hier valt veel te ontdekken, ooit de hoofdstand van de Provence met haar musea, pleinen, parken en tuinen.

(Zie het overzicht met campings Côte d’Azur)

Of wat dacht je van een reis per trein naar Avignon, het cultureel centrum van de Provence? Bezoek de Pont d’Avignon (Pont Saint-Bénezet ) voor een dansje en geniet van de zo tyische Zuid-Franse sfeer van deze bekende stad. Het historische centrum staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum ligt binnen een hoge stadsmuur en heeft zeven poorten. Bezoek zeker het Palais des Papes dat midden in dit historisch centrum ligt.

(Zie het overzicht met campings Provence)

Ook Marseille hoort tot de bestemmingen van de Zon-Thalys ( 7:04 uur vanaf Amsterdam Centraal) en de TGV Méditerranée (vanaf Parijs in 3:00 uur). Vanaf hier kun je natuurlijk doorreizen met een huurauto naar je camping richting Franse Alpen of je camping aan de Middellandse zee, maar ook deze grote havenstad is een bezoek waard. De 111 stadswijken,het fantastische klimaat met het heerlijke eten zullen je verbazen.

De hoofdstad van de regio Rhone-Alpes, Valence is ook met de TGV of de Zon-Thalys te bereiken. De centrale ligging van deze mooie stad tussen de Vercors en de Provence maakt het makkelijk om van hieruit je geboekte camping in de regio Rhone Alpes te bereiken met een gehuurde auto!

(Zie het overzicht met campings in de Rhône-Alpes)

Tip! Ga je reizen per trein door Frankrijk, stempel altijd je kaartje af voor je instapt! (stempelautomaten staan aan het begin van het peron!)








Anderen lazen ook onze blogs over  tipsreizencampingvakantiefrankrijk