Amiens aan de Somme, leuk voor een of twee dagen

 22 April 2024   Virginie

Bij wat minder weer pakken we soms de auto vanaf ons vakantieadres en rijden richting grotere stad. Tijdens onze vakantie aan de Somme was een bezoek aan de stad Amiens dan ook een aangename verrassing. Helaas hadden we ons tevoren niet genoeg ingelezen. Maar goed, dat is dus een reden om deze stad zeker nog een keer te bezoeken.

Zo zagen we over het hoofd dat Jules Verne hier geleefd heeft en overleden is. Verder hebben we gemist het museum en de Hortiollonnages (moestuintjes) tussen de vele kanaaltjes. Ook de platboten die gebruikt worden om via de kanalen naar de eilandjes te varen hebben we niet gezien. Jammer, want die schijnen de moeite waard te zijn.

Wat we wel gezien hebben in Amiens (ook wel het Venetië van het Noorden genoemd) met haar vele kanalen:
We kwamen er al snel achter dat deze stad een geweldige wandelstad was, het centrum met bezienswaardigheden is lekker compact. We startten onze wandeling bij Place Gambetta, een gezellig grasveld met ligstoelen, een leuke plek waar de studenten van deze studentenstad, bij mooi weer, graag even een relaxplekje zoeken. Verder een locatie met leuke restaurantjes en terrasjes.

Place Gambetta, een gezellig grasveld met ligstoelen


Vervolgens richting de bekende Dewailly klok omarmd door de de Rue Dusevel en Rue des Sergents. Behalve de klok zie je hier ook de Marie-sans-chemise. Dit kunstwerk, gemaakt door Albert Roze in 1897, heeft destijds veel ophef veroorzaakt wegens het ontblote bovenlijf. De kunstenaar heeft destijds hemel en aarde moeten bewegen om duidelijk te maken dat het een symbolische afbeelding voor de lente was.

Dewailly klok


Wandel je van hieruit de Rue Dusevel in dan zie je op de achtergrond de Kathedraal de Notre Dame de Amiens al staan. Dit is letterlijk de grootste bezienswaardigheid van de stad met zijn afmeting van 145 meter lengte, 70 meter breedte en 42 meter hoogte. Deze Gotische Kathedraal werd in 68 jaar gebouwd en dat is erg snel voor een gebouw van deze omvang, in die tijd (1202-1288).

Wandel je om de kerk heen dan zie je heel veel figuren uit het Oude en Nieuwe Testament. Loop je naar binnen dan valt het op dat deze Kathedraal gedragen wordt door een groot aantal pilaren.

Kathedraal Notre Dame de Amiens, binnen


Wanneer je daarna achter de Kathedraal door wandelt, loop je zo de wijk van Saint-Leu in. Op het plein Place du Don staan dan de oudste huizen van de stad met de typische puntdaken en toegang via een loopbrug. Deze huizen waren in de 17e eeuw vaak ook werkplaatsen of werden gebruikt als marktkraam voor handelaars. De huisjes liggen aan de vele kanalen die door de stad lopen.

wijk van Saint-Leu


wijk van Saint-Leu met kanalen


Loop je dan verder kom je bij de kade Quai Bélu, een heerlijke plek om wat te drinken met uitzicht op het water. Vergeet onderweg ook niet om wat macarons d’Amiens in te slaan, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen, want die kleine koekjes zijn sinds de 16e eeuw een delicatesse hier in Amiens. Niet te vergelijken met de traditionele Franse Macarons, maar zeker zo lekker.

Toen werd het tijd om ons verblijf in Crotoy weer op te zoeken met in ons achterhoofd dat we zeker nog een bezoek aan deze leuke stad moeten inplannen. Dat kan natuurlijk ook vanuit Nederland, want de stad ligt op nog geen 5 uurtjes rijden.




Anderen lazen ook onze blogs over  stadswandelingstedenstedentriptipswandelenAmiens