ZOEK UW KAMPEERVAKANTIE
KROATIË
Kies een regio Zoeken met filters ▷

Kampeervakantie in Kroatië

Zon, zee en een prachtige kustlijn

Kroatië is alweer lang in trek als vakantieland. Sinds 2000 is het toerisme spectaculair gegroeid en laat de bevolking zijn ware aard zien: vriendelijk en gastvrij. De kust loopt hier van Umag in Istrië tot Dubrovnik in het zuiden van Dalmatië over bijna 1800 kilometer langs de zee. Samen met de honderden eilanden langs de kust betekent dat een ideale zon- en zeebestemming, ook voor de watersporter.

Maar Kroatië heeft meer. De vele Romeinse ruïnes, slaperige middeleeuwse stadjes en prachtige oude dorpen zijn een uitstapje in de vakantie meer dan waard.
De keuze voor een camping zal meestal uitvallen voor een groter vakantiepark aan zee. Hier vind je goede stacaravans vaak voorzien van airco, compleet ingerichte bungalowtenten in de schaduw of met een luifel. En verder is Glamping in Kroatië (verhuur van luxe lodgetenten met eigen sanitair vaak in dorp-opstelling met een eigen zwembad) een groot ding in Kroatië. Dat heeft te maken met de altijd-goed-weer garantie die hier meestal geldt. Daar moet je dan wel wat verder voor rijden.

Let wel dat de meeste stranden uit kiezel, betonplateau's of rotsen bestaan. Echte zandstanden zijn redelijk zeldzaam.

Favoriete regios

De meest favoriete regios om te boeken voor de zomervakantie vind je hieronder. Klik op de regio voor een lijst met alle campings met verhuur van stacaravans en/of bungalowtenten in die regio.
 - Istriië
 - Dalmatië

Kamperen en Vakantie

Bijna alle campings langs de Kroatische kust zijn (enorm) groot en van alle gemakken voorzien. Er zijn soms hele vakantiedorpen bij, waar behalve stacaravans en tenten ook bungalows en chalets te huur zijn.
Het is makkelijk om een stacaravan of tent/bungalowtent te huren via een van de vele organisaties, omdat die de afspraken met de camping al gemaakt hebben, en je voor vragen dan meestal in je eigen taal terecht kan.

Klimaat

Kroatië heeft een gemengd klimaat. Langs de hele kust van Istrië en Dalmatië mediterraan (droge en warme zomers, en milde natte winters), en in het Noorden en Oosten een landklimaat.

Met een gemiddelde 2600 zonuren per jaar is de Adriatische kust een van de zonnigste aan de middellandse zee. De gemiddelde temperatuur in augustus is 21 - 27 °C aan zee, en 19-23 °C in het binnenland.

Verkeer

De wegen in Kroatie zijn doorgaans van goede kwaliteit, maar in het binnenland zijn er veel plaatsen met achterstallig onderhoud. De meeste vakantiegangers gaan per auto, via de route door Duitsland (Frankfurt-München) en dan via Oostenrijk en Slovenië naar Istrië of Dalmatië. Langs de hele kustlijn loopt een goede snelweg.

Eten en Drinken

De Kroatische keuken staat niet erg bekend bij toeristen. In de steden en langs de kust zijn er tal van restaurants, pizzerias en eethuisjes, maar daar vind je meestal geen typisch Kroatische gerechten. Aan de kust, waar veel vis, zeevruchten en groenten op het menu staan is de Italiaanse invoed goed merkbaar.
Probeer als je ze kunt vinden in ieder geval ook eens de traditionele Kroatische gerechten zoals prsut, Dalmatische gerookte ham, kulen (salami met paprika), mlinci, kalkoen met mie/macaroni en de visschotel brodet of pasticada.

Op veel plaatsen zijn de traditionele koffiehuizen te vinden waar je naast koffie ook diverse zoetigheden kan krijgen. De Kroaten houden van zoet en dat zul je beslist merken.

Belangrijke Vakantielinks

 De officiële website van het verkeersbureau Kroatië
 Kroatië-informatie van de ANWB
 Wikitravel over Kroatië

De regio Dalmatië zit vol schoonheid: van rijk historisch erfgoed tot prachtige natuur. Het ommuurde Dubrovnik, het Romeinse paleis in Split en historisch Zadar zijn een bezoek waard. Met zijn tientallen haventjes en kristalhelder water is Dalmatië ook ideaal voor watersporters. De veelheid aan eilanden voor de kust zijn een lust voor het oog. Maar ook de wandelaar en avonturier kunnen in het binnenland hun hart ophalen.
  Vakantietips
 • Zadar
 • Dubrovnik en Split
 • Krka Nationaal Park
 • Šibenik en zijn binnenland
 • De stranden van Pag
Zonovergoten Istrië is de meest toeristische regio van Kroatië. Vooral de kust en de vele eilanden zijn favoriet, maar het binnenland is op zijn minst even interessant. Het land, ook aan de kust, is grotendeels bedekt met dennenbossen die veel schaduw geven. De meeste stranden hier zijn kiezelstrand, bij Medulin vind je nog zandstrand. Voor watersporters en duikers is het hier een paradijs.
  Vakantietips
 • Havenstad Pula
 • Rovinj en Umag
 • Nationaal Park Brijuni
 • Poreč en Novigrad
 • Bezoek buurland Slovenië
De baai van Kvarner omvat een aantal eilanden die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. Je vind hier een prachtige kustlijn, romantische baaien met fantastische stranden en afwisselende natuur. Ook hier is watersport overal, en de subtropische begroeiing rond Opajita met zijn kiezelstranden is een veelbezochte plek.
  Vakantietips
 • Cres, Lošinj, Krk, Rab
 • Kuuroord Crikvenica
 • Mondain Opatija
 • zeilen, kano, duiken, parasailen, waterski
Het natuurschoon in deze regio, die voor campingtoerisme vooral de regio Lika-Karlovac omvat, is overweldigend. Het Nationaal Park Plitvička jezera (de Plitvice meren en watervallen) is werelderfgoed en mag je niet missen. Het andere Nationaal Park Sjeverni Velebit heeft bijzondere kalksteenrotsen en grotten, met rijk dierenleven en uitzonderlijk natuurschoon op een relatief klein oppervlak.
  Vakantietips
 • Plitvicemeren
 • Sjeverni Velebit
 • Wandelen en trekken