ZOEK UW KAMPEERVAKANTIE
TSJECHIË
Kies een regio Zoeken met filters ▷

Kampeervakantie in Tsjechië

Een indrukwekkende natuur en niet duur

Tsjechië, een fantastisch vakantieland. Praag, het Reuzengebergte, de Moldau en de Elbe, het zijn slechts een paar klinkende namen. Praag is natuurlijk een trekker van de eerste orde. In deze mooie stad met zijn burcht op de oever van de Moldau kunt u dagen doorbrengen. De Tsjechische berggebieden zijn heerlijk om door te wandelen en te fietsen.

Kastelen en burchten vertellen hun eeuwenoude geschiedenis, net als de steden met hun mooie pleinen, fonteinen en kerken. En vergeet niet, in Tsjechië kun je nog betaalbaar wat boeken. De keuze voor een stedentrip naar Praag of een natuurvakantie in het Reuzengebergte of in Zuid-Bohemen bepaalt de locatie en het type camping.

Wil je naar Praag, dan kun je je camping makkelijk uitzoeken op onze themapagina:
 - Campings in de buurt van Praag

Favoriete regios

De meest favoriete regios voor de zomervakantie vind je hieronder. Klik op de regio voor een lijst met alle campings met verhuur van stacaravans en/of bungalowtenten in die regio.
 - Midden Bohemen
 - Zuid Bohemen

Kamperen en Vakantie

Tsjechië is een ideale bestemming voor een kampeervakantie. Makkelijk bereikbaar via Duitsland, en het land beschikt over een groot aantal campings. Van eenvoudige weilandjes met weinig accomodatie tot luxe vijf sterren vakantieparken. Door het gunstige prijsniveau brengen veel Nederlanders hun campingvakantie dan ook door in Tsjechië.

Het is makkelijk om een stacaravan of tent/bungalowtent te huren via een van de vele organisaties, omdat die de afspraken met de camping al gemaakt hebben, en je voor vragen dan meestal in je eigen taal terecht kan.

Klimaat

Tsjechië heeft een gematigd klimaat, en hoewel er grote verschillen per regio zijn, zijn de zomers in het algemeen warm en regenachtig, en de winters koud met sneeuw.
De gemiddelde temperatuur in de warmste maand, juli, is twintig graden Celsius. De gemiddelde neerslag is in de lager gelegen gebieden 450 tot 650 mm per jaar, en in de bergen tot 2000 mm per jaar.

Praag behoort tot de warmste en droogste plekken van Tsjechië, omdat de stad in een beschut bekken ligt van de Moldau, Ohre en Elbe.

Verkeer

De meeste navigatiesystemen functioneren redelijk in Tsjechië, maar vergeet zeker geen wegenkaart mee te nemen voor de zekerheid! Er is nog niet altijd volledige dekking en er zijn veel plaatsnamen met eenzelfde naam. Je kunt in dat geval beter de postcode gebruiken. Ook zijn er in diverse steden twéé huisnummers per huis, eentje gebaseerd op de tijd van bouwen, en eentje gebaseerd op de ligging.

De routes naar Tsjechië gaan via Duitsland. Veel aanbevolen routes lopen door Polen of Oostenrijk. De routes door Polen naar b.v het Reuzengebergte worden steeds beter door de aanleg van nieuwe snelwegen, betaald met Europees ontwikkelingsgeld. De routes die door Oostenrijk (tolvignet) leiden zijn kwalitatief van hoog en meestal rijdt dat sneller. Het nadeel is dan weer dat je hier wel een tolvignet voor moet aanschaffen.

Er is in Tsjechië een prima netwerk van trein- en busverbindingen tegen zeer redelijke prijzen. In Praag moet je zeker de metro eens nemen.

Eten en Drinken

De Tsjechische keuken kenmerkt zich door de eigen producten. Vooral veel vlees, deegwaren en aardappels.
Er is ruime keus uit verscheidene soepen, koude en warme voorgerechten, tientallen vogel- en visgerechten en een hele reeks van meelproducten en zoetwaren. En wat dacht je van de prijs? Behalve in de toprestaurants is de prijs vaak bescheiden en de kwaliteit lang niet slecht.

Als je van bier houdt zit je in Tsjechië goed.. Bij de maaltijd worden vaak grote pullen 'pivo' geserveerd, en de reputatie van het Tsjechische bier is prima.

Belangrijke Vakantie Links

 De officiële website van vakantiebestemming Tsjechië
 Wikitravel over Tsjechië

Midden-Bohemen met centraal de stad Praag met zijn bruggen, kerken en historische architectuur. Een afwisselend landschap met heuvels, bossen, weilanden, rivieren en stuwmeeren. Ten noordwesten van Praag vind je een aantrekkelijk waterrijk gebied waar de rivieren Jizera, Berounka, Elbe en Moldau bijeen komen. Een paradijs voor watersporters. Wandelaars halen hun hart op in het dal van Posazavi.
  Vakantietips
 • Kasteel Karlstejn
 • Berounka dal
 • Stuwmeren Slapy
 • Park van Pruhonice
 • Druipsteengrotten
 • Burchten, kastelen
De regio Oost-Bohemen, grenzend aan Polen met haar uitgestrekte vlakten maar ook heuvels en hooggebergte. Een regio met kloosters, kastelen en historische steden. De hoofdstad is Hradec Králové, gelegen op het punt waar de rivieren de Elbe en Orlice samenvloeien. Het Adelaarsgebergte (Orlicke Hory) heel geliefd bij bergwandelaars. Watersporters kunnen zich uitleven op de stuwmeren of bij de Elbe.
  Vakantietips
 • Klooster Broumov
 • Stad Pardubice
 • Kasteel Hrad Trosky
 • Ceský Ráy
 • dierentuin Dvur Kralové
 • kasteel Litomysl
De regio Zuid-Bohemen met haar 5000 meren, gelegen tussen Praag en de Oostenrijkse grens. Bezoek het Boheemse Woud (Sumava), een ruig landschap met bossen, rivieren, heuvels en bergen. Paradijs voor wandelaars en fietsers. Een regio met eeuwenoude stadjes en pittoreske dorpjes. Vele historische gebouwen in Tabor en Trebon. Watersportes /vissers: het Lipnostuwmeer is zeker de moeite waard.
  Vakantietips
 • Hluboka nad Vltavou
 • Stad Cesky Krumlov
 • Theater Cesky Krumlov
 • Bierbrouwerij
 • Ceske Budejovice
 • National park Sumava