ZOEK UW KAMPEERVAKANTIE
GROOT-BRITTANNIË
Kies een regio Zoeken met filters ▷

Kampeervakantie in Groot-Brittannië

Vakantie in Groot-Brittannië? Engeland wordt geroemd om haar natuur, haar tuinen en kathedralen, Schotland is prachtig voor wandelaars en bekend om de whisky en de vele kastelen en forten. Wales heeft prachtige, grillige kusten en Noord-Ierland is bekend om haar bijzondere muziek en de bijzondere lokale gerechten. Natuurliefhebbers zullen zich prima kunnen vermaken in de Schotse Hooglanden of in de bergen van Wales.

Zoek je hier een kampeervakantie? Hou dan wel rekening met de grilligheid van het klimaat. In Groot-Brittannië worden vrijwel alleen stacaravans verhuurd, geen verkeerde gedachte. Kies je voor het concept van een van de holiday parks, dan ben je verzekerd van een kindvriendelijke camping met veel voorzieningen.

Het Verenigd Koninkrijk is het land dat we kennen van het links rijden, de dubbeldekkers in Londen, de pubs en de marmelade. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland en biedt op toeristisch gebied veel mogelijkheden. Elk deel heeft zijn eigen taal, cultuur en historische achtergronden.

Enkele populaire regios vind je hieronder. Klik op de regio voor een lijst met alle campings met verhuur van stacaravans en/of bungalowtenten in die regio.
 - Zuid Engeland
 - Schotland
 - Wales

Kamperen en Vakantie

De Engelsen kamperen graag, maar in eigen land zijn het vooral de “caravanparks” die populair zijn. Het zijn meestal grote parken met veel stacaravans, gegroepeerd rond een indoor zwembad met restaurantfaciliteiten.
Wel tref je in het Verenigd Koninkrijk steeds meer “groene” lokaties aan, waar rust en natuur de toon zetten.

Het is makkelijk om een stacaravan of tent/bungalowtent te huren via een van de vele organisaties, omdat die de afspraken met de camping al gemaakt hebben, en je voor vragen dan meestal in je eigen taal terecht kan.

Klimaat

Wie aan Schotland of Engeland denkt, denkt aan regen of mist. Op veel plaatsen regent het 200 dagen per jaar. Er heerst een zeeklimaat en door de overheersende zuidwestelijke winden wordt bijna voortdurend vochtige zeelucht aangevoerd.
Engeland is regenachtig en mistig, maar heeft ook mooie zomers met palmstranden in het zuiden.

De zomers zijn vergelijkbaar met Nederland, maar in het zuiden van Engeland, in Corwall, groeien palmbomen. De temperatuur schommelt gemiddeld tussen de 8,5 en 11 graden. Het warmste is het aan de kusten van Cornwall met in Penzance 11,3 graden.

Verkeer

Je zult altijd het kanaal moeten oversteken om Engeland, Schotland, Wales of Ierland te kunnen bereiken. Die overtocht kan met het vliegtuig vanaf een van de vliegvelden in Nederland, met de trein (Eurostar) via de kanaaltunnel of met boot of ferry:
 - overtocht per vliegtuig
 - overtocht per boot
 - overtocht per trein

Het is wel even wennen, links rijden, maar als je met de (verkeers)stroom meegaat wen je er snel aan. Wel even opletten als je links-of rechsafslaat, en natuurlijk bij de rotondes. Die gaan ook linksom...
Als je een auto huurt, probeer dan voorzichtig even het schakelen met links en de achteruitkijkspiegel die op een -voor ons- rare plaats zit. Gelukkig zitten gaspedaal, rem en koppeling wel op de juiste plek.

Het verkeer in Groot-Brittannië is erg druk in en rond Londen, maar in de rest van het land kun je rustig rondtoeren.

Eten en Drinken

In Groot-Brittannië wordt stevig gegeten. Lamsvlees, vis, aardappels en groenten vormen de hoofdmoot. De groenten zijn vaak verder doorgekookt dan wij prettig vinden, maar dankzij de invloed van topkoks als Jamie Oliver wordt dat gelukkig al beter.

Het koloniale verleden van Groot-Brittannië heeft gezorgd voor een stevige vertegenwoordiging van Indiase restaurants. Een curry of tandoori chicken hoort er net zo thuis als bij ons de bami goreng.

Bezoek ook eens een echte Engelse pub, en bestel een pint Engels bier. Even wennen, zo'n grote pul met weinig schuim, maar het hoort bij de sfeer die precies zo is als je kent van de Engelse series. Je kunt ook prima eten in de kroeg, bijvoorbeeld Sheperds Pie of Fish and Chips. Ook echt Engels.

Belangrijke Vakantie Links

 De officiële toerisme-site van Groot-Brittannië
 Wikitravel over het Verenigd Koninkrijk

Noord-Engeland met het Penninische gebergte. Noord Engeland biedt veel tegenstellingen. Een zeer divers vakantiegebied met meren, ruige klifkusten, prachtige stranden en hooggelegen heidevelden. Dit alles wordt afgewisseld door oude burchten en mooie steden zoals Manchester en Liverpool. De natuurgebieden, het Lake District en de Yorkshire Dales in Noord-West Engeland, de bossen van Norhumberland.
  Vakantietips
 • Hadrian’s wall
 • Alnwick castle
 • Liverpool (Beatles)
 • Isle of Man
 • Durnham Cathedral
 • York (autovrij)
Zuidwest-Engeland met de graafschappen Devon en Cornwall, met aan alle kanten zee. Een bergkam verbindt deze twee graafschappen. Stranden met kustpaden, grotten, grillige baaien, vissersdorpen en botanische tuinen. Ten noorden van Bath en Bristol liggen de Cotwolds. Langs de zuidkust van Cornwall staan zelfs palmbomen! Hier ligt ook het beroemde westelijkste punt van Engeland: Land's End.
  Vakantietips
 • Lulworth Cove
 • Stonehenge
 • St. Ives
 • Bath
 • Eden project
 • Dartmoor national park