ZOEK UW KAMPEERVAKANTIE
ZWITSERLAND
Kies een regio Zoeken met filters ▷

Kampeervakantie in Zwitserland

Gezonde berglucht en uitgebreide wandelmogelijkheden

De Zwitserse bergen trekken al tijden vakantie bezoekers uit het buitenland. Vroeger vooral om de gezonde berglucht, en nu vooral het massatoerisme van de wintersport. In de zomer is Zwitserland vooral hert domein van de sportieve natuurliefhebbers.

In Zwitserland vind je slechts enkele tientallen campings die te boeken zijn met verhuur van tenten en stacaravans, maar het zijn wel vrijwel allemaal luxe vier- en vijfsterrencampings in een prachtige omgeving, en je vind ze meestal aan de rand van een meer.

Hoewel Zwitserland een zelfstandige staat is, is de Zwitserse cultuur sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. Duits, Frans en Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, evenals het Reto-Romaans.

Favoriete regios

De meest favoriete regios voor de zomervakantie vind je hieronder. Klik op de regio voor een lijst met alle campings met verhuur van stacaravans en/of bungalowtenten in die regio.
 - Centraal Zwitserland
 - Berner Oberland

Kamperen en Vakantie

Het is makkelijk om een stacaravan of tent/bungalowtent te huren via een van de vele organisaties, omdat die de afspraken met de camping al gemaakt hebben, en je voor vragen dan meestal in je eigen taal terecht kan.

Klimaat

Zwitserland is een land van uitersten: binnen een straal van enkele tientallen kilometers kom je in de buurt van Lugano zowel eeuwige sneeuw als palmbomen tegen.

De Alpen vormen in Europa een scheidslijn tussen weersinvloeden uit het noorden en het zuiden, en het Zwitserse heuvel- en bergland heeft veel lokale klimaatverschillen. In Zwitserland heerst een hooggebergteklimaat in de bergen van de Alpen en de Jura, en in de lage delen een zeeklimaat.

Afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad daalt in de bergen de temperatuur bij elke honderd meter gemiddeld een halve graad. Kenmerkend zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, door de ijle lucht stijgt de temperatuur overdag snel. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10°C.

Verkeer

Voor alle Zwitserse autosnelwegen (nationalstrassen) is het Autobahnvignet verplicht. Het vignet is in verkrijgbaar bij de grens en in Nederland bij onder andere de ANWB.

Voor te verwachten drukte tijdens de vakantie zie de verkeersdrukte-kalenders van de ANWB.

Eten en Drinken

In Zwitserland zijn de gerechten vooral streekgebonden. Bekende gerechten zijn rösti, gemaakt van geraspte aardappelen (vaak vermengd met bv spek, uien, kaas en/of appel), en het nationale gerecht "raclette", gemaakt van gesmolten kaas. De Zwitserse kazen zijn wereldberoemd, denk aan Gruyère, Emmentaler en Appenzeller. Kaas is ook het basisingrediënt van de Zwitserse kaasfondue.
In de regio's Wallis, Ticino en Graubünden worden ook zeer goede Zwitserse wijnen gemaakt.

Als je in Zwitserland bent, dan kun je ook niet om de chocolade heen. Het merk Milka is ook hier goed bekend vanwege de paarse koe, maar ook Toblerone, met zijn driehoekige Matterhorn-verpakking.

Belangrijke Vakantie Links

 De officiële Toerisme-site van Zwitserland
 Wikitravel over Zwitserland