Atomium Brussel, amai zeg wat een verrassing!

 28 April 2017   Virginie

Verbazing, dat is wat ons overkwam bij ons bezoek aan Brussel. Onze enige echte reden van de zenuwslopende filerijke rit richting Brussel was om onze passagiers veilig op het vliegveld Zaventem af te zetten. Echter het zonnetje scheen, de lucht was blauw en niemand hield ons tegen om het Atomium eindelijk eens te bezoeken. Dus ons vrachtje achterlatend bij het vliegveld reden wij richting bezienswaardigheid nummer twee van Brussel “het Atomium”. Nummer één blijft natuurlijk het manneken Pis!

Atomium de skyline van Brussel

Komende vanaf het vliegveld maakte het Atomium al deel uit van de skyline van Brussel. Er gaat dan even zo’n wauw moment door je heen. Wij hadden ons voorbereid op een grote drukte, zeker gezien het fantastische weer zo vroeg in april, niets was minder waar. Onze auto geparkeerd zowat onder de bollen en tegen een zeer redelijk tarief, bravo Brussel, wandelden wij richting Atomium. En ja ook wij moesten natuurlijk een grappige foto maken. Met als resultaat het hele Atomium gedragen op onze handen. Maar alle gekheid op een stokje. Mensen breng zeker een bezoek aan dit mooiste monument van Brussel.

Atomium in Brussel


Gelegen op zo’n 7 kilometer van het centrum van Brussel en makkelijk te bereiken vanaf de Grote Markt, met de metro richting Heizel. Vanaf dit station loop je niet alleen binnen 5 minuten naar het Atomium maar ook naar “Mini Europa” en het ADAM museum (Art&Design Atomium Museum) en de Brussels Expo

De Brusselse Expo


Behalve dat het Atomium en uitermate goed onderhouden monument is, is dat ook de omgeving met de keurige en kleurige aangelegde plantsoenen. Het was een feest om hier te mogen zijn, de koffie smaakte opperbest, het personeel uitermate vriendelijk en dat met op de achtergrond vrolijke klassen van Belgische basisscholen die hier hun jaarlijkse uitstap maakten.

Het Atomium feest om het te bezoeken


Wat kan ik vertellen over het Atomium zelf?

Het is groot, het blinkt, het maakt indruk door de vorm. De vorm lijkt op een zeer grote molecule en bij navraag blijkt het dan ook een gigantisch uitvergrote ijzermolecule te zijn, welke destijds is ontworpen door ingenieur André Waterkeyn. Net zoals de Eiffeltoren in Parijs, is het Atomium in Brussel een overblijfsel van een Wereldtentoonstelling.

Even wat feitjes voor onze lezers:
In 1958 werd het Atomium gebouwd voor de Wereldtentoonstelling Expo58 (de eerste wereldtentoonstelling na de tweede wereldoorlog). De totale hoogte is 102 meter, 8 bollen hebben een doorsnede van 18 meter en de negende bol (de basis van de constructie) een doorsnede van 26 meter en deze zijn allemaal verbonden met buizen met een lengte van 23 of 26 meter. Tussen 2004 en februari 2006 is dit bijzondere bouwwerk geheel gerenoveerd. Er zijn zowel trappen, roltrappen en een lift om de diverse bollen te bereiken. Vanaf de hoogste bol is het uitzicht over Brussel adembenemend, verder kun je ook de andere bollen bezoeken waar je vaste en tijdelijke tentoonstellingen vindt. De openingstijden zijn 365 dagen van 10 uur tot 17.30 uur. De normale tickets kosten €12 per persoon en dan kun je natuurlijk nog kiezen voor combitickets of gereduceerde tickets afhankelijk van leeftijd en de grootte van je groep. Kortom wij waren verrast, wat let je?

De Serres van Laken bezoeken


Boffen in Laken

Gezien het weer hebben wij onze wandeling uitgebreid met een bezoek aan het vrij toegankelijke Park van Laken. Geheel onvoorbereid stonden wij na een prachtige wandelroute ineens voor de Koninklijke Serres van Laken.

De tuinen van Laken


Soms zit het mee, soms tegen. Maar deze keer was het boffen, de Serres met bijbehorende immens grote tuin, waren juist geopend voor publiek en dit duurt slechts tot 5 mei 2017. De entree €2.50 bracht ons van het ene uiterste (20e eeuw Atomium) naar het andere uiterste, een prachtig landschapspark uit de 19e eeuw. Dit park ligt bij het Koninklijk Paleis van Laken. Het park zelf is ontworpen door landschapsarchitect Edouard Keilig (in de periode 1876-1880).

Serres van Laken in Brussel


De gebouwen en serres zijn destijds in opdracht van Koning Leopold II door de architecht Alphonse Balat ontworpen en deels hersteld. Je loopt via de entree een prachtig aangelegd en onderhouden park in. Heen via het park en terug via de onbeschrijfelijk mooie serres en kassen vol bomen en planten. Werkelijk tijd te kort en gelukkig een digitaal fototoestel. Mocht je nog vóór 5 mei de tijd hebben, doen! Anders in je agenda zetten voor 2018!

Koffie drinken in de Serres van Laken





Anderen lazen ook onze blogs over  2017attractiesAtomiumBrusselBelgiëbelevingbezienswaardigheidmuseumnieuwsonderwegpretparktipsvoorjaarwandelen