Dalmatië via Primosten en Trogir naar Split

 23 Augustus 2018   Virginie

Trogir met een mooie boulevard


Bij ons bezoek aan Dalmatië, een van de mooiste kuststroken van Kroatië, bezochten wij via de mooie kustweg de steden Trogir en Split met een tussenstop op het mooie Primošten. Mocht je een rustig strand zoeken dan vind je langs deze kustweg diverse verscholen kleine strandjes.

Strandjes aan de kust van Dalmatië


Voordat wij het oude centrum van Primošten bezochten zijn we nog even bij Camping Adriatiq aangegaan en tijdens dit bezoek viel ons de kleine kiezelstranden met een klein zandstrand (erg leuk ook voor kinderen) en rotsstrandjes daar op. Het uitzicht vanaf deze terrassencamping op de prachtige zee is fantastisch. Ook als bezoeker kun je tegen een kleine vergoeding gebruik maken van deze mooie strandjes. De mooie glampingstacaravans van Gebetsroither staan hier hoog op de terrassen en hebben misschien wel het mooiste uitzicht.

Primošten, een uitzicht dat alleen in Dalmatië kan

Tijd voor een ontbijtje na dit verrassend campingbezoek en op naar het mooie oude plaatsje Primošten. Het dorpje ligt op een klein schiereiland. Direct bij de afslag vind je 2 grote parkeerplaatsen. Vanaf deze parkeerplaats loop je in 15 minuutjes naar de top op het eiland.

Vestingmuur bij Primosten


Je komt via de vestingmuur op het mooie centrale plein met de leuke restaurantjes en smaakvolle terrasjes. Er is zowel een wandeling onderlangs, vanaf de haven, maar vanaf het plein kun je ook naar het kerkje boven op de heuvel lopen. Let op dit is een steile wandeling. Vanaf het kerkje en het kerkhof heb je een prachtig uitzicht en op het moment dat wij hier waren was het heerlijk rustig.

Kerkje boven op de berg Primosten


Tip: Mocht je een foto van het hele schiereiland willen maken dan kun je dat het beste doen door onderweg richting Trogir bij het uitkijkpunt even te stoppen en daar een prachtig plaatje schieten.

Schiereiland Primosten


Dwalen door Trogir en geniet

Trogir zelf is ook een plaatje. Een stad, blijkt al snel, met een rijk historisch verleden. In 1997 is het historisch centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Wederom gelegen op een eiland tussen het eiland Ciovo en het vasteland. Via de groene markt (hier kun je groenten en fruit kopen op de terugweg) gelegen op onze parkeerplaats en nog op het vaste land en de brug, liepen we de eerste smalle straatjes in. Via deze weg kwamen we uit op de noordelijkste punt van het eiland waar je het Kamerlengo Fort uit de 15e eeuw kunt bezichtigen. Voor een klein bedrag kun je een wandeling over de muren maken.

Trogir met het Kamerlengo Fort


Vanaf de boulevard loop je dan via de stadsmuur het historisch centrum in waar je via diverse steegjes en straatjes op intieme pleintjes komt met vele kerken, het stadhuis en zo ook de St. Laurentius kathedraal. Hier zie je de hand van de bouwmeester Radovan duidelijk terug in het hoofdportaal. Zowel de romaanse kathedraal als de kerktoren is te bezichtigen. Op hetzelfde plein vind je het stadhuis en een klokkentoren met logia.

Stadhuis en klokkentoren tegenover St. Laurentius Kathedraal


Nadat wij een ochtend gewandeld hadden werd het tijd voor een lunch. De keuze aan restaurants is erg groot, wij hebben genoten van onze risotto met garnalen en een heerlijk Ožujsko biertje. Zo bereiden wij ons voor op het bezoek aan Split.

Risotto met mosselen en garnalenAnderen lazen ook onze blogs over  Dalmatiëcampingtrogirprimostenbelevingbezienswaardigheidkindvriendelijkkustwandelen