De natuur van Noord Portugal daagt ons uit

 3 Juli 2019   Virginie

Het wijdse landschap op de Monte Farinha


Ben je in Portugal dan rij je langs wijngaarden, door valleien en indrukwekkende natuurgebieden.

Vanaf onze glamping werden wij ’s avonds vanaf ons terras getriggerd door een uitgelichte kapel hoog op de berg Monte Farinha. Daar wil ik dan ook naar toe want op de top ligt de kapel Nossa Senhora da Graça (heiligdom van Onze Lieve Vrouw van genade). Graag wil ik hetzelfde uitzicht een keer zien als Onze Lieve Vrouw.

De kapel Senhora da Graca


De weg er naartoe is al een feest op zich

Het plaatsje Mondim de Basto ligt aan de voet van het gebergte. De kapel ligt op 947 meter hoogte. Een bedevaartsoort voor vele pelgrims. Je kunt de top makkelijk met de auto bereiken en er is een parkeerplaats met klein restaurantje (niet altijd open) boven.

Daar aangekomen parkeerden wij de auto op de ruime parkeerplaats. Op één wandelaar na waren wij de enige toeristen. De rust, de weidsheid waren zo immens dat wij er stil van werden. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het dal van de Tâmega rivier.

Uitzicht vanaf de Kapel Nossa Senhora da Graca


Amarante een prettige verrassing

Ons volgende plan die dag was een bezoek aan het natuurpark Alvão. Aangezien het tijd was voor een lunch bezochten we eerst Amarante (niet helemaal logisch want je rijdt wel om, maar ach het is vakantie). Aan de oevers van de Tâmega (zijrivier van de Douro) ligt deze gezellige Portugese stad. Wij parkeerden onze auto aan de noordelijke kant van de stad. Van daaruit liepen wij richting brug die de stad in twee deelt. Vanaf Amarante heb je een mooi uitzicht op de bergketen Marão.

Uitzicht vanaf Amarante


Via de St. Gonçalobrug loop je naar het plein waar de gelijknamige kerk en klooster staan. Hier bevindt zich ook het historisch centrum. Deze brug is het gezicht van de stad. De brug speelde een belangrijke rol voor Amarante aan het begin van de 19e eeuw tijdens de Franse invasie door Napoleon in Portugal. Lange tijd wisten de Portugese inwoners hier de Franse troepen tegen te houden. Helaas werd het dorp geheel plat gebrand maar gelukkig bleef de brug gespaard.

De brug van Amarante


Al eerder, In de 13e eeuw, werd Amarante bekend door de prediker São Gonçalo. Hij had wonderlijke genezingen op zijn naam staan en trok daardoor ook vele pelgrims en gelovigen aan. Op de plek waar deze São ooit een kapel stichtte werd later een klooster en kerk, de Igreja São Gonçalo, gebouwd waar de tombe van de heilige zich bevindt. Kortom een bijzonder stad met in het noorden de kerken, klooster en mooie bankjes met blauw/witte tegeltjes. In het zuiden van de stad en dan met name aan de oever van de Tâmega vind je gezellige restaurantjes en ook weer leuke winkeltjes met specialiteiten van Portugal.

Amarante en de prediker Sao Goncalo



De typische bankjes met blauw witte tegeltjes


Eindeloze vlakte, berglandschap en een waterval

Voldaan en blij verrast toch weer de auto in en op naar de Figas do Ermelo. (waterval van Ermelo) gelegen in het natuurpark de Alvao. Wij hebben op de weg er naar toe regelmatig onze adem ingehouden, door de hoogte, de natuur en de immense rust hier.

Onderweg naar de Figas do Ermelo


Onderweg kwamen wij regelmatig herders met geiten tegen midden op de weg. Het landschap was spectaculair te noemen. Wij kwamen uiteindelijk op de top aan waar een prachtige wandeling start richting waterval. Vanaf de parkeerplek konden wij de waterval ook zien en het was weer zo’n plek die je graag wilt delen.

Figas do Ermelo


Kortom deze dag was een en al natuur, cultuur en geschiedenis en we zijn nu overtuigd dat Portugal en met name Noord-Portugal een vakantieland is dat nog ontdekt kan worden en niet overlopen is met toeristen. Een aanrader!




Anderen lazen ook onze blogs over  Noord-PortugalPortugaltipswandelenstadswandelingstedenbelevingbezienswaardigheid