De (on)zin van autohuur tijdens je vakantie

 18 Oktober 2017   Robert

Deze zomer ben ik samen met mijn vriendin op vakantie geweest in Zuid-Italië (zie ook de blogs over Campania). Dit betekende dat we deze keer met het vliegtuig gingen, en niet met de auto zoals we de afgelopen jaren wel hebben gedaan naar Toscane en Umbrië.

Openbaar Vervoer of Autohuur?

Hierdoor ben je al snel aangewezen op het openbaar vervoer ter plaatse of je huurt een auto bij een van de vertrouwde dealers. Met allebei toch wel voor- en nadelen.

Deze vakantie hadden wij voor een auto huren gekozen. Met de prachtige Amalfikust, Napels en het schiereiland Sorrentina in de buurt van onze accommodatie leek dit wel de beste keuze om overal snel en gemakkelijk te komen.

Met de Fiat 500 langs de kust


Een auto huren, en dat is niet alleen in Italië, betekent goed je huurcontract lezen en niet te snel je handtekening zetten. Laat je niet intimideren door de drukte, en zorg ervoor dat je van te voren weet wat je wel en zeker niet wilt! Vooraf ook alle extra’s online boeken scheelt vaak in de kosten.

Circumvesuviana

Wat wij echter nog niet wisten, en ook nog niet echt onderzocht hadden, was dat er langs de gehele kust van Sorrento tot aan Napels een goedkope treinverbinding was: de Circumvesuviana

Onze accommodatie (Le Axidie) lag hier vlakbij en bracht je de gehele dag door gratis met een shuttleservice naar het treinstation. Zeker naar de grotere toeristenplekken langs deze lijn (Pompeï, Herculaneum (Ercolano), Vesuvius, Napels en Sorrento) is deze lijn de moeite waard. Het scheelt je de stress van het Italiaanse verkeer, is soms sneller dan zelf rijden en bespaart je de parkeerkosten. Enige kleine nadeel; houdt zeker in het hoogseizoen je spullen in de gaten, de trein kan druk zijn en er zijn véél zakkenrollers actief.

De Amalfikust met de auto is toch zeker ook de moeite waard!


Tijdens onze 14-daagse vakantie zijn wij een dag of tien op stap geweest naar andere locaties. Van die vele uitstapjes zijn wij maar twéé keer met de Circumvesuviana gegaan. Naar Napels en naar Sorrento. Achteraf gezien hadden we dit ook vaker kunnen doen en de Amalfikust via boot kunnen ontdekken, in plaats van een auto huren, dit had elkaar niet veel in kosten ontlopen….

… of zelfs een heel stuk goedkoper, zeker als je je eigen risico niet afkoopt (soms moet je een beetje risico nemen in het leven), een klein beetje schade rijdt, en een boete oploopt tijdens het shoppen. Dan is die autohuur toch snel een heel stuk duurder….

Wat overigens niet wegneemt dat dit gebied in de auto ontdekken zo enorm prachtig is dat het elke cent waard is geweest!
Anderen lazen ook onze blogs over  amalfikustautovakantiebezienswaardigheidbelevingautohuurItalië