Die stickerpoeha … hoezo één Europa?

 22 Mei 2018   Typisch Fem

We kunnen dan wel Europa vormen met z’n allen, elk afzonderlijk land heeft zo z’n eigen voorschriften en regels op het gebied van veiligheid en milieu. Zo moet je in Frankrijk een alcoholtester, veiligheidsvestje en gevarendriehoek in je kofferbak hebben liggen. Dien je voor Hongarije, Oostenrijk en andere landen een tolvignet aan te schaffen en ben je op steeds meer plaatsen in Frankrijk en Duitsland verplicht een milieusticker op je voorruit te hebben. Hoe het precies zit met vignetten, tolwegen en tijdelijke en permanente milieuzones lees je hier.

Alvast een tip vooraf: óók als je alleen op de Périphérique en de Autoroute du Soleil komt, is het slim verder te lezen!

Milieustickers in Frankrijk en Duitsland

In een eerdere blog informeerden we je al over de milieustickers in Frankrijk. Tja, ze moeten iets bij extreme luchtvervuiling, dus automobilisten moeten naar gelang hun voertuig hun steentje bijdragen. De oudste en meest vervuilende auto’s krijgen een rode of grijze sticker, en op dagen met extreme smog kan hen zelfs mét zo’n sticker de toegang tot Franse milieuzones geweigerd worden. Je hebt permanente en tijdelijke milieuzones, wat nieuw is in 2018. Frankrijk kan namelijk op basis van recente wetgeving ook gebieden en steden als tijdelijke milieuzone aanwijzen. En dat doen ze dan ook.


Milieustickers -



Permanente milieuzones

Parijs blijft een regio met permanente milieuzone, en dus moet je hier het hele jaar door een sticker hebben om de binnenstad in te mogen. Voor de Boulevard Périphérique en de Autoroute du Soleil geldt vooralsnog dat het tijdelijke milieuzones zijn.

Tijdelijke milieuzones

Inmiddels zijn er steeds meer gebieden met tijdelijke milieuzones. We noemden al de rondweg Parijs, de Périphérique, en de Route du Soleil. In Frankrijk moet je bij extreme luchtvervuiling ook een sticker hebben voor Lyon, Lille, Annecy, departement Isère (o.a. Grenoble), departement Drôme (o.a. Valence en Nyons), Straatsburg, Chambéry, de Vendée en Toulouse. Per 1 oktober 2018 komt hier ook Rennes bij en de verwachting is dat er nog vele steden volgen. Ook in Duitsland moet je in steden als Berlijn, Frankfurt, Düsseldorf, Hannover, Keulen, Osnabrück en München een milieusticker hebben. Alles voor het milieu en onze bewustwording!

Milieusticker bestellen

Je kunt het natuurlijk riskeren, in de veronderstelling dat de kans dat ze precies jou controleren en bekeuren met 68 euro nogal klein is. Je kunt jezelf ook een hoop zorgen besparen en gewoon voor een paar euro zo’n sticker kopen. Bestellen doe je op: https://certificat-air.gouv.fr/. Het vignet is overal en blijvend geldig. Let op: het kan 4 tot 6 weken duren voor je hem in huis hebt!

Vignetten en tolwegen in Europa

Naast de milieustickers heb je ook nog de verplichte tolvignetten voor landen als Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Ze zijn te koop bij een aantal grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de grens. Let op: in Hongarije moet je verplicht een e-vignet hebben. Ook dit vignet kun je bij grensovergangen, tankstations of de beheerder van de snelweg kopen. Van tevoren via internet bestellen kan ook, zie bijvoorbeeld autopalyamatrica.hu of virpay.hu

Er kan nog meer bij

Denk je er te zijn met al die tolbriefjes, vignetten en milieustickers? Forget it. Voor je ’t weet plakt die receptiemedewerker van de camping nóg een kleurrijk geval op je auto om legaal de camping op en af te rijden. En versiert die pretparkmedewerker je voorruit met reclame voor hun nieuwste achtbaan. Ach ja, het ziet er in ieder geval gezellig uit, die stickerkermis op onze auto. En zeg nou zelf: better safe than sorry. Toch?





Anderen lazen ook onze blogs over  autovakantiecitytripduurzaamgezondgroenreizenverkeermilieutolvignet