Eten op de camping: lokale eenpansgerechten
20 Juli 2016 Femke
Koken op de camping. De een leeft zich helemaal uit met plaatselijke ingrediënten, de ander vindt het elke dag weer een uitdaging iets anders te verzinnen dan macaroni met smac. Voor de mensen die graag iets nieuws proberen, ook al hebben ze slechts de beschikking over één gaspitje, hebben we een paar smakelijke eenpansgerechten op een rij gezet. Lokale eenpansgerechten wel te verstaan. Dat wordt smullen!
Eenpansgerechten Volwaardig, voedzaam, smakelijk en ook nog uit één pan. Wat wil je nog meer tijdens je glamping- of kampeervakantie? Overdag lekker over een marktje struinen en lokale specialiteiten scoren voor een prikkie, ’s avonds de pan uit de kast en in no time een sensationele maaltijd op tafel. Dat klinkt alleraantrekkelijkst als je het ons vraagt. Sla de link naar de deze recepten op in je telefoon of print ze uit en klaar is je boodschappenlijstje en actieplan.
Ingrediënten voor vier personen:
• 2 grote aardappelen
• 5 eieren
• 1 rode paprika
• 1 grote ui
• 1 teentje knoflook
• 100 gram erwten
• verse oregano
• paprikapoeder
• olijfolie
• peper
• zout
Zo maak je het:
• Schil de ui, pel de knoflook en snijd dit alles in kleine stukjes;
• Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie op een zacht vuur;
• Schil intussen de aardappels, snijd ze in kleine stukjes en bak ze even mee;
• maak de rode paprika schoon en snijd in stukjes en doe de stukjes in de pan;
• Voeg ook de erwten en evt. andere groenten toe;
• Snipper een paar takjes verse oregano fijn en strooi het over het groentenmengsel.
Hetzelfde geldt voor een snufje paprikapoeder en peper en zout;
• Roer het geheel regelmatig om en laat alles enkele minuten stoven op een zacht vuur;
• Breek de eieren in een kom en klop ze met een garde;
• Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zachtjes garen.
Dit garen duurt ongeveer 10 minuten;
• Wil je de bovenkant ook nog even bruin bakken? Neem een groot plat bord en leg dit bovenop de pan.
Kiep de tortilla voorzichtig op het bord en laat de dikke omelet weer in de pan glijden. Even laten garen en klaar!
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 kilo vissoorten zoals kabeljauw (morue, cabillaud), zeebaars (loup de mer), mul (rouget), inktvis (octopode), schaal en schelpdieren (le coquillage)
• 1 grote ui
• olijfolie
• wit van 1 prei
• 2 tenen knoflook
• ¼ sinaasappel
• 1,5 liter bouillon (visbouillon van blokje)
• 6 tomaten
• 15 draadjes saffraan (kan ook zonder, mist dan kleur)
• ¼ venkel
• 1 theelepel venkelzaad
• 350 gram aardappelen
• pastis (anijsdrank, zeer geliefd in Frankrijk)
Zo maak je het:
• Maak de vis schoon en verwijder de ingewanden, of laat deze bij de Geant schoonmaken.
• Maak de groenten schoon en snijd ze fijn. Schil de aardappelen en snijd klein in gelijkmatige blokjes;
• Fruit de ui en de knoflook;
• Voeg de tomaat, prei en venkel toe en laat mee fruiten. Voeg daarna de aardappelen toe en tot slot het venkelzaad, de
sinaasappelschil en het saffraan;
• Leg de stevige vissoorten op de groenten, blus met pastis en giet er een beetje olie overheen. Laat enkele minuten stoven;
• Voeg de warme bouillon toe tot de vis onder staat en en laat het geheel 5 minuten stevig doorkoken;
• Voeg de zachte vissoorten en de schaal- en schelpdieren toe en laat nog 7 minuten zachtjes pruttelen;
• Het kost even tijd om de smaken en de olie te laten mengen. Maar als het klaar is, dan heb je ook wat. Bon appetit!
Tip: Bouillabaisse is extra lekker als je een crouton (getoast stokbrood) met wat rouille erop in de soep doet. Rouille maak je door knoflook, saffraan en rode peper te mengen, eidooiers toe te voegen en er olie bij te druppelen, zodat er een soort mayonaise ontstaat. Voor op de camping pak je een goede mayonaise uit pot en voeg je knoflook, peper en wat kurkuma (kleur/smaak) toe. Deze kun je verder op smaak brengen met zout en cayennepeper.
Smaakt dit alles naar meer? Later deze zomer volgen er nog meer recepten voor de lekkerste plaatselijke eenpansgerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van Spaanse paella, Franse roerbakschotel of een Italiaans stoofpotje? Smakelijke vakantie allemaal!
Anderen lazen ook onze blogs over beleving, camping, kamperen, recepten
Eenpansgerechten Volwaardig, voedzaam, smakelijk en ook nog uit één pan. Wat wil je nog meer tijdens je glamping- of kampeervakantie? Overdag lekker over een marktje struinen en lokale specialiteiten scoren voor een prikkie, ’s avonds de pan uit de kast en in no time een sensationele maaltijd op tafel. Dat klinkt alleraantrekkelijkst als je het ons vraagt. Sla de link naar de deze recepten op in je telefoon of print ze uit en klaar is je boodschappenlijstje en actieplan.
1 Recept voor Spaanse tortilla
De beroemde dikke omelet is een van de meest bekende Spaanse eenpansgerechten. Je kunt helemaal losgaan met allerlei groenten. Of je het nu houdt bij ui, paprika en knoflook of er ook erwten, wortel, prei of voor mijn part Spaanse ham in gooit, het smaakt gegarandeerd. De gouden tip? Laat het geheel langzaam garen. Lekker als warme maaltijd maar ook als lunch of (koud) hapje tussendoor!Ingrediënten voor vier personen:
• 2 grote aardappelen
• 5 eieren
• 1 rode paprika
• 1 grote ui
• 1 teentje knoflook
• 100 gram erwten
• verse oregano
• paprikapoeder
• olijfolie
• peper
• zout
Zo maak je het:
• Schil de ui, pel de knoflook en snijd dit alles in kleine stukjes;
• Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie op een zacht vuur;
• Schil intussen de aardappels, snijd ze in kleine stukjes en bak ze even mee;
• maak de rode paprika schoon en snijd in stukjes en doe de stukjes in de pan;
• Voeg ook de erwten en evt. andere groenten toe;
• Snipper een paar takjes verse oregano fijn en strooi het over het groentenmengsel.
Hetzelfde geldt voor een snufje paprikapoeder en peper en zout;
• Roer het geheel regelmatig om en laat alles enkele minuten stoven op een zacht vuur;
• Breek de eieren in een kom en klop ze met een garde;
• Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zachtjes garen.
Dit garen duurt ongeveer 10 minuten;
• Wil je de bovenkant ook nog even bruin bakken? Neem een groot plat bord en leg dit bovenop de pan.
Kiep de tortilla voorzichtig op het bord en laat de dikke omelet weer in de pan glijden. Even laten garen en klaar!
2 Recept voor Franse bouillabaisse
Bouillabaisse is een Frans gerecht met allerlei soorten gekookte vis. Het is veel meer dan een vissoep en mag met recht een volledige maaltijd genoemd worden. Gebruik de vissen die je bij de lokale visboer of op de markt kunt vinden en je kunt aan de slag.Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 kilo vissoorten zoals kabeljauw (morue, cabillaud), zeebaars (loup de mer), mul (rouget), inktvis (octopode), schaal en schelpdieren (le coquillage)
• 1 grote ui
• olijfolie
• wit van 1 prei
• 2 tenen knoflook
• ¼ sinaasappel
• 1,5 liter bouillon (visbouillon van blokje)
• 6 tomaten
• 15 draadjes saffraan (kan ook zonder, mist dan kleur)
• ¼ venkel
• 1 theelepel venkelzaad
• 350 gram aardappelen
• pastis (anijsdrank, zeer geliefd in Frankrijk)
Zo maak je het:
• Maak de vis schoon en verwijder de ingewanden, of laat deze bij de Geant schoonmaken.
• Maak de groenten schoon en snijd ze fijn. Schil de aardappelen en snijd klein in gelijkmatige blokjes;
• Fruit de ui en de knoflook;
• Voeg de tomaat, prei en venkel toe en laat mee fruiten. Voeg daarna de aardappelen toe en tot slot het venkelzaad, de
sinaasappelschil en het saffraan;
• Leg de stevige vissoorten op de groenten, blus met pastis en giet er een beetje olie overheen. Laat enkele minuten stoven;
• Voeg de warme bouillon toe tot de vis onder staat en en laat het geheel 5 minuten stevig doorkoken;
• Voeg de zachte vissoorten en de schaal- en schelpdieren toe en laat nog 7 minuten zachtjes pruttelen;
• Het kost even tijd om de smaken en de olie te laten mengen. Maar als het klaar is, dan heb je ook wat. Bon appetit!
Tip: Bouillabaisse is extra lekker als je een crouton (getoast stokbrood) met wat rouille erop in de soep doet. Rouille maak je door knoflook, saffraan en rode peper te mengen, eidooiers toe te voegen en er olie bij te druppelen, zodat er een soort mayonaise ontstaat. Voor op de camping pak je een goede mayonaise uit pot en voeg je knoflook, peper en wat kurkuma (kleur/smaak) toe. Deze kun je verder op smaak brengen met zout en cayennepeper.
Smaakt dit alles naar meer? Later deze zomer volgen er nog meer recepten voor de lekkerste plaatselijke eenpansgerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van Spaanse paella, Franse roerbakschotel of een Italiaans stoofpotje? Smakelijke vakantie allemaal!
Anderen lazen ook onze blogs over beleving, camping, kamperen, recepten