Hittevoer: de BBQ

 29 Juni 2015   Femke

Ja hoor. Vorige week was 20 graden nog te veel gevraagd en komende week stijgt het kwik tot bijna 40 graden. Lang leve ons wisselvallige Nederland! Omdat water, fruit, salade en nog meer fruit op den duur zo gaan vervelen, wordt het weer tijd het rooster van de barbecue schoon te maken. Zodat je je gezin de komende dagen eens een écht goede burger of een heerlijk vispakketje kunt voorschotelen. De BBQ. Ideaal bij tropische temperaturen.

Frisse salade of BBQ Burger
Op hete dagen moet je hart hard werken. Zeker als je wat temperatuur betreft niets gewend bent, zoals wij in Nederland. Wat we dus vooral niet moeten willen, is ons lijf extra verwarmen. Tot zover snappen we het allemaal nog. We gaan braaf gekleed in luchtige jurkjes, hebben ons zomerdekbed tevoorschijn gehaald en eten bergen meloenen. Maar zeg eens eerlijk. Kook jij ook gewoon macaroni en haal je je barbecue al van stal bij de eerste zonnestralen? Terwijl ik weet dat het eten van warm voedsel en zware kost mijn lichaam nog verder opwarmt - en dat het dus niet echt aan te raden is - doe ik het toch. In plaats van elke dag salades, wil ik ook eens iets warms. Ik moet wel het gevoel hebben dat ik iets gegeten heb! Ook komende week. En dus heb ik de slager vandaag met een bezoekje vereerd.

Hittevoer: de BBQ!


BBQ tips & tricks
Jaren terug snapte ik er nog niks van. Het vlees werd steeds zwart of viel door het rooster. Ik kreeg de kolen niet warm of de satéstokjes fikten meteen aan. Na wat oefening, en het downloaden van de app ‘Weber’s on the grill’ op mijn iPhone, ben ik een ware pro. Wat ik geleerd heb? Read and try this at home. Of op de camping natuurlijk!

- De kolen aansteken
Het gourmetstel doet het toch ook prima op spiritus? Tja, toch raad ik je aan deze fles deze zomer in de kast te laten staan. Sinds ik aanmaakblokjes heb aangeschaft en daarmee de kolen aansteek, krijg ik ineens een stuk meer mensen te eten.

Hittevoer: de BBQ!


- Bruin vlees in plaats van zwart vlees
Mijn tante wil altijd doorbakken speklapjes. Ik heb echter nooit gesnapt hoe ik het vlees doorbakken krijg zonder dat het zwart wordt. Totdat iemand me vertelde dat ik een vel aluminiumfolie op het rooster moet leggen. Of zo’n speciaal aluminium bakje. Sindsdien zegt mijn tante niet meer af.

- Nooit meer vlees dat vastplakt
Vlees dat vastplakt aan het rooster. We kennen het allemaal. Wist je dat het vastplakken gewoon betekent dat het vlees nog niet gaar is? Als het goed gebakken is, kun je het gewoon omdraaien zonder problemen. Nog even laten liggen dus, die kipfilet. Het de volgende keer in zo’n aluminiumbakje leggen, is ook een idee natuurlijk.

- Emmer water of emmer zand?
Jaren heb ik gedacht dat die aanbevolen emmer water voor het blussen van de barbecue was. Gelukkig voor mij en mijn vrienden en familie is het nooit zo ver gekomen dat ik hem nodig had… Het water is natuurlijk voor het blussen van gewonden en om eventuele brandwonden te koelen. Als de barbecue in de fik staat, heb je zand nodig. Sindsdien graaf ik eerst even in de tuin voordat ik de uitnodigingen rondstuur

- Geen zwarte of afgebroken satéstokjes
Als je je houten satéstokjes van te voren in koud water legt, verbranden ze veel minder snel! Een simpele maar doeltreffende tip, als je het mij vraagt. Zo is die ellende met ijzeren spiezen, waar ik gegarandeerd altijd mijn vingers aan brand, ook voorbij.
Anderen lazen ook onze blogs over  tipsbelevingalgemeenreceptenetenbelevingcamping