Klaar voor een vakantie in Istrië?

 16 Augustus 2017   Ruud

Onbezorgd vakantie vieren in Istrië kan heel goed. Het klimaat is zonnig en warm (maar onstuimige onweersbuien kunnen ook voorkomen), de zee is prachtig (met rots- en kiezelstrand), de mensen zijn erg vriendelijk (vroeger waren ze veel stugger) en de (west)kust is volledig bezet met campings, vakantieparken en pittoreske stadjes. Er zijn betaalbare restaurants in overvloed en je vindt er overal supermarkten als Konzum, Plodine, Kaufland en Lidl.
Veelal wordt er Engels en Duits gesproken, en de mensen hier waarderen het als je een woordje in hun taal spreekt (dobre dan – goedendag, hvala – dank je wel).

Vakantie in Istrië


Geld wisselen, net als vroeger


Kroatië is sinds 2013 lid van de EU, maar de kuna is het wettig betaalmiddel. De Euro wordt soms geaccepteerd, maar tegen een ongunstige koers en meestal niet. Je kunt het beste met de pinpas betalen of kuna’s uit de geldautomaat halen. Het is wel weer even wennen als je gewend bent overal in Europa met Euro’s te betalen. De prijzen in restaurants en supermarkten zijn vergelijkbaar (medio 2017) met die in Nederland.

De roerige geschiedenis van dit Kroatische schiereiland


Na de eerste wereldoorlog werd Istrië toegevoegd aan Italië. De Italiaanse taal werd verplicht en alle openbare namen als straten en plaatsen, maar zelfs ook familienamen werden ver-Italiaanst. Land werd systematisch onteigend en aan Italianen toebedeeld en als gevolg hiervan vertrokken veel bewoners naar overig Joegoslavië, en meer dan 70.000 Italianen trokken naar Istrië.

Na de tweede wereldoorlog werd Istrië weer toegevoegd aan Joegoslavië, waardoor de vele Italiaanse Istriërs vertrokken, en de regio raakte ontvolkt. De leeggelopen steden werden al gauw weer bevolkt door andere Kroaten, maar de gevolgen van de leegloop zie je nog steeds op het platteland.

Ook de tweetaligheid van Istrië vind je nog terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen, die overal in het Kroatisch en in het Italiaans gegeven worden (Pula-Pola, Porec-Parenzo, Rovinj-Rovino, Vrsar-Orsera).

Nu is het vooral een regio waar de inkomsten uit het toerisme komen. Istrië leeft van het toerisme en dat merk je aan de omgeving, de mensen en de sfeer. Je voelt je hier ook veilig, er is weinig criminaliteit en overlast. Zo zal je hier ook weinig straat- en strandverkopers tegenkomen.
Een andere belangrijke bron van inkomsten is de landbouw met producten als druiven, vijgen, olijven en graan. Overal vind je proeverijen en winkeltjes met streekproducten. De kwaliteitswijnen uit Kroatië moet je zeker eens proeven!

Met de auto naar Istrië


Het is zo’n 1300-1400 kilometer rijden vanaf Utrecht, dus bereid je maar voor op een gevarieerde tocht door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië om tenslotte Istrië te bereiken. De knelpunten van de reis zitten in de vele vertragingen in Duitsland door wegwerkzaamheden, de beruchte Karawankentunnel in Slovenië en de grensovergang van Slovenië naar Kroatië. Voor Oostenrijk zowel als Slovenië heb je een tolvignet nodig, de Karawankentunnel kost je wat extra euro’s, en je betaalt ook een beperkt tolbedrag voor de snelweg in Istrië, maar de verder uitstekende wegen naar je bestemming maken veel goed.

Eén regio, twee gezichten


Istrië is vooral bekend van de zon-en-zee vakanties, de hele grote campings en veel vertier. Ook de kustplaatsen als Pula, Porec, Vrsar en Rovinj zijn werkelijk prachtige plekjes .

Historisch Rovinj


In het binnenland vind je meer dan genoeg historie, cultuur en natuur. Het landschap en de stadjes lijken op die van Toscane en Umbrië, maar dan zonder het massatoerisme. Mooie plaatsjes om te bezoeken zijn het middeleeuws ogende bergdorpje Motovun, of het kunstenaarsdorp Grožnjan met zijn vele galerieën en studio’s. Hier kun je ook proeven van de traditionele lokale producten als wijn, olijfolie, kaas en ham.

Uitzicht op Motovun


De natuur van Istrië is prachtig. Ten eerste de rotsige kust met uitzicht op de prachtige blauwe zee. Overdag zwemmen of zonnen, en ’s avonds romantisch genieten van de ondergaande zon.

Verder zijn er de toeristische attracties zoals het nationaal park Brijuni, een groep van twaalf eilanden voor de kust bij Pula. Je kunt de eilanden bezoeken met de boot vanuit Fažana of met een van de vele excursies. Het is hier wel erg druk in het hoogseizoen.

Ook het Limski kanaal is een veel bezocht stuk natuur. Deze rivierarm die aan de westkust van Istrië de zee bereikt, lijkt veel op de fjorden die je in Noorwegen aantreft. Vele bootexcursies bezoeken ook de Limski-fjord vanuit de kust, een wat saaie reis met als droevig hoogtepunt het uitzicht op een voormalige piratengrot in de bergwand. Met de auto kun je het Limski kanaal ook bewonderen op een van de mooie uitzichtpunten langs de route.

Als je de moeite neemt om de oostkust van het schiereiland op te zoeken vind je daar het natuurpark Ucka. Ongerepte natuur, unieke flora en fauna, stoere rotspartijen en kleine dorpjes. Als je wilt genieten van een van de meest indrukwekkende uitzichten van Kroatië dan klim je naar boven op de centraal in het park gelegen berg Vojak.

Zoek je nog meer ongerepte plekjes? Je kunt ook weg van de massa wandelen, mountainbiken of klimmen op veel plaatsen in het binnenland.




Anderen lazen ook onze blogs over  IstriëregiosreizenKroatiëkustbezienswaardigheid