La Rochelle, voor ons even genoeg gefietst.

 7 September 2015   Huurtent

Vandaag zijn wij onderweg naar de Franse havenstad La Rochelle. Deze havenstad aan de Atlantische Oceaan ligt in het departement Charente-Maritime.

Ook voor de fietsliefhebbers heeft het gebied rondom La Rochelle veel te bieden. Vanaf de jachthaven Les Minimes tot de vissershaven van La Pallice. Maar ook van de brug naar het Ile de Ré tot Châtelaillon-Plage, overal liggen vele kilometers aan fietsroutes. Maar nu dus niet voor ons.

brug naar het Ile de Ré


Al wandelend vanaf de parkeerplaats komen wij al diverse historische gebouwen tegen. De poort die zich onder de toren van La
Grosse Horloge bevindt brengt ons naar het levendige stadscentrum met de vele arcaden, huizen van kooplieden en ook musea. Verder het mooie stadhuis, de kathedraal van St. Louis, en het Palais de Justice. Ook kun je hier natuurlijk leuk winkelen en de diverse streekgerechten nuttig.

La Rochelle La Grosse Horloge


Een wandeling naar de havenpoort is natuurlijk een must.
Al wandelend geniet je van de in- en uitvarende bootjes en boten in de haven van Les Minimes, en kom je uit bij de 2 trotse torens de la Chaîne en de Saint Nicolas die het havenhoofd vormen.

Jachthaven van Les Minimes


Het was het bezoek zeker waard, weer een dag genieten van deze regio Poitou-Charentes, gelegen tussen land en oceaan, een streek heel divers en vol van contrasten, de oude wijken van La Rochelle, het fantastische Marais Poitevin, het Île de Ré en het Île d’Oleron. Hou je van het goede leven, een lekker hapje eten en lekker wijntje of cognac bij de koffie? Zet deze regio dan zeker op je kampeerlijstje van Frankrijk.

Jachthaven Les Minimes


Nog even wat uitgebreider over La Rochelle:
Deze havenstad is al sinds de 12e eeuw erg belangrijk voor Frankrijk. Gedurende de eeuwen is er dan ook regelmatig gestreden om deze havenstad. Van de diverse twisten tussen o.a. Frankrijk en Engeland maar ook tussen de katholieke en protestantse bewoners hebben in het bijzonder de schepenen en reders geprofiteerd en die leefden dan ook in grote rijkdom.

Helaas verging het lachen de bewoners van La Rochelle ( de Rochelais) op het moment dat de Engelsen een bondgenootschap sloten met de Franse kardinaal Richelieu (begin 17e eeuw). Richelieu liet een dijk in zee plaatsen zodat de Rochelais geïsoleerd werden, en La Rochelle uitgehongerd werd. Na 13 maanden bleken er nog slechts 5000 van de 28.000 bewoners in leven.

Alles was de bewoners afgenomen, hun leven, de handel, hun bestaan. Echter, door de handel met Engeland en Nederland (wijnhandel) en de suikerhandel vanuit de Antillen en het bont vanuit Canada leefde de handel in de 18e eeuw weer op.
Anderen lazen ook onze blogs over  stedenfrankrijkverslagvakantie