Luxe, luxer of luxst kamperen?

 2 November 2015   Femke

Wat is luxe kamperen? Waar moet een kampeervakantie aan voldoen en wanneer is kamperen geen kamperen meer? Deze vragen vind ik dermate boeiend dat ik er eens even voor ga zitten. Lees je mee?

Back to basic
Een luchtbed in een tentje en witte bonen in tomatensaus op een eenpits gasstelletje: dát is kamperen. Toch? Vooruit, eropuit gaan met de tourcaravan is ook aardig hard werken en aanpoten. Maar wat denk jij van luxe stacaravans, vakantiehuizen op wielen, comfortabele chalets en glamoureuze safaritenten en lodgetenten? Mogen deze accommodaties de naam kamperen wel dragen?

kamperen back to basic


Forward to luxury
Zolang het basic is, stelt niemand zich deze vraag. Al jaren denken we bij het woord kamperen meteen aan de tent, de caravan, de slaapzak en de toiletrol onder de arm. Met de jaren is het begrip kamperen echter steeds verder opgerekt. Inmiddels beschikken de moderne caravans over vaatwassers, ovens en heuse badkamers. En nog steeds heet het kamperen. Bijzondere ontwikkeling eigenlijk.

glamping luxe kamperen


Luxe kamperen in theorie en praktijk
Dat ik niet de enige ben die hierover nadenkt, blijkt wel uit het feit dat een jaar of wat geleden de term glamping is bedacht. Om precies dat comfortabele, luxe kamperen dat ik hierboven aanstip, te beschrijven. Volgens de Van Dale betekent luxe ‘weelde of overdaad’ en kamperen ‘overnachten in een tent, caravan of camper’. En wat is het in de praktijk, luxe kamperen? Ikzelf krijg bij het begrip luxe vooral visioenen van weelderige slaapkamers met bubbelbad en all inclusive verblijven met uitgebreide saunafaciliteiten. Tuurlijk, onze safaritent met boxsprings en douchecabine een paar jaar geleden in Frankrijk, was luxer dan het old school kamperen met luchtbed met slaapzak. Maar luxst? Dat is toch nog wel een trapje hoger. Dan moet er op z’n minst champagne en sushi te bestellen zijn.

Glamping: best of both worlds
Goed. Ik ben er dus uit. Afzien en douchen met koud water is kamperen. De stacaravan is geen kamperen, maar luxe kamperen. De stacaravan met vaatwasser is wat mij betreft luxer kamperen en de camping met roomservice krijgt van mij de naam luxst kamperen. De eerste en de laatste optie vallen voor mij persoonlijk af en de middelste twee blijven over. Ik wil wel de lusten (vrijheid en buitenlucht) maar niet de lasten (hernia of sterallures). Vind jij basic ook niet luxe genoeg? En is luxst je te overdreven? Ga dan voor luxer, is mijn tip. Dat is het beste van twee werelden.

Camping versus vakantiepark
Een andere manier van luxer kamperen is het vakantiepark. Waar het verschil tussen de camping en het vakantiepark vroeger duidelijk uit te leggen was in termen van warm water, matras en muren van baksteen, is dat anno 2015 een stuk lastiger geworden. Een beetje camping biedt tegenwoordig zoveel, dat het luxer kamperen gelijk staat aan een verblijf in een vakantiehuisje. Niet zo gek dus dat de bedenkers van Huurtent niet alleen de ideale zoekmachine voor tenten en caravans hebben, maar ook voor vakantiehuizen. Zoek je een luxer dan luxe vakantie, maar gaat luxst je een stap te ver? Check dan ook eens vakantiekoffer.nl

En oja. Volgens de Van Dale is het ‘meest luxe’. Geen luxst. Maar ach, daar vallen jullie vast niet over. Zolang er maar warm water en een lekker dekbed is


Anderen lazen ook onze blogs over  accommodatiebelevingglampingkamperenvakantie boeken

OVER DE AUTEUR

Femke

Femke is moeder van drie pubers. Samen met haar vriend en zijn twee kinderen vormen ze een groot en gezellig samengesteld gezin. Dat menig zomer - in twee auto’s en diverse samenstellingen - op pad gaat om Europa verder te verkennen. Schoondochters? Huisdieren? Allemaal instappen maar en gáán!

Van vakantiehuizen in Denemarken en de Franse Alpen, vakantieparken in Italië en Duitsland tot campings in Tsjechië en Spanje, ze crossen heel Europa door met z’n allen. Lees je mee?