Mifi - als de camping-wifi onvoldoende is

 11 Mei 2016   Ruud

Over enkele jaren zal wifi op de camping net zo standaard, gratis en volwaardig zijn als water en elektriciteit. Tot die tijd zullen we het moeten doen met zwakke signalen, hoge kosten, een met alle campinggasten gedeelde verbinding, één apparaat per keer, blokkering van bepaalde diensten (pop3-email, streaming) en andere beperkingen die het emailen en internetten op veel campings er niet makkelijker op maken. Of is er nu al een oplossing?

Wifi-versterker

In eerste instantie dacht ik aan een wifi-versterker. Hiermee kun je het zwakke wifi-signaal versterken en het versterkte signaal op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken. Je kunt zelfs een richt-antenne aansluiten om het signaal beter op te vangen, een beetje zoals de televisieschotel van een satelliet-tv. Echter, het enige voordeel is dat je meer signaalstreepjes op je iPhone en PC hebt, en dat je met één wifi-abonnementje toch meerdere apparaten kunt bedienen. De snelheid van de verbinding, de drukte op de lijn en alle beperkingen blijven bestaan.

Mifi - je eigen wifi-netwerk voor onderweg

Daarom heb ik het nog niet zo bekende MiFi (Mobile Wifi) uitvoerig getest. Het hart van het systeem is een klein apparaatje waarmee je een lokaal wifi-netwerk opzet waarmee je in mijn geval (Huawei Mobile Wifi E5377) tot 10 verschillende telefoons, tablets en PC’s kan aansluiten. De verbinding met Internet wordt gemaakt via een telefoonkaartje (SIM kaart) dat je in het apparaatje plaatst. Uiteraard moet de SIM kaart wel geactiveerd zijn en je moet een abonnement of tegoed hebben (databundel) voor internet-gebruik.
Het mooie is dat je het apparaat zo kunt instellen dat het automatisch overschakelt naar een lokaal (gratis) wifi-netwerk als dat binnen bereik is, om de kosten te beperken.

MiFi’s zijn er te koop in diverse uitvoeringen, in de winkel of online. Ook zijn er diverse bedrijven die MiFi verhuren en alles al voor je regelen en instellen. Dat is makkelijk als je de MiFi maar een enkele keer (vakantie) nodig hebt of als je niet zeker bent dat je er technisch wel zal uitkomen.

Huawei MiFi E5377


Ik heb gekozen voor de Huawei Mobile WiFi E5377. On-line aangeschaft via Coolblue, voor €137 (incl BTW). Deze MiFi heeft goede reviews en is geschikt voor zowel 3G als 4G, en kan bovendien tot 10 devices tegelijkertijd voorzien van wifi. De geclaimde accuduur van 6 uur heb ik nog niet kunnen testen omdat er altijd wel een stopcontact of een USB aansluiting in de buurt was.

Het apparaatje meet ongeveer 10x6 cm en heeft een klein scherm met informatie of voor het menu. Overigens kun je de meeste functies ook bedienen via een webpagina op een aangesloten apparaat of via een gratis App (Huawei Hilink). Deze gratis App is eigenlijk onmisbaar. Via deze app kun je eenvoudig de meeste instellingen aanpassen, zoals de SSID (wifi-netwerknaam) en het password. Ook zie je hier onder meer het dataverbruik, de batterijlading en de actieve gebruikers.

In Nederland

In Nederland werkte alles meteen naar behoren. Een prepaid telefoonkaartje gekocht bij de lokale telefoonwinkel, accu opgeladen en het kaartje geplaatst. Uiteraard zou ik ook mijn eigen telefoonkaart (met abonnement) kunnen gebruiken, maar dan kun je niet meer bellen en gebeld worden…
Het apparaatje is makkelijk open te maken om de SIM te plaatsen, en dat is maar goed ook, omdat we tijdens onze Franse vakantie diverse keren hebben moeten wisselen, waarover later meer. Omdat ik de wifi-extender functie aangezet heb, schakelde de MiFi meteen over zodra een wifi-netwerk bereikbaar was.

In Frankrijk

Onze Pièce de Résistance vond ik in Frankrijk. Telefoontegoeden en SIMkaartjes zijn bij iedere Tabac-winkel verkrijgbaar, dus in de eerste de beste Tabac gevraagd naar de mogelijkheden bij Orange, een provider met goede dekking. “C’est pour tablet/internet?” Oui. Orange kent een verschil tussen alleen internet en bellen/SMS/internet. De keuze was een prepaid tegoed van 1Go, 14 dagen geldig voor €10, 3Go, 1 maand geldig voor €25 en 5Go, 6 maanden geldig voor €40. Go (Gigaoctet) is precies hetzelfde als Gb (Gigabyte), maar dan op z’n Frans. Je bent dus zo’n 0,8ct-1ct per Mb kwijt.

Bonnetje Récharge Prêt-à-surfer


Doe mij maar 3Go voor €25. Ik kreeg een bonnetje “Recharge Pret a Surfer/internet mobile” met het logo van Orange, maar ik had nog geen Franse SIMkaart. Nee, die moest ik apart kopen voor €9,99, ook Orange natuurlijk. En daar ging het fout. Ik kreeg een Pochette (SIMkaart) Mobicard mee, maar we kregen maar geen verbinding met mijn MiFi, wat ik ook probeerde.
Uiteindelijk hebben we een Orange-winkel in een grotere plaats in de buurt bezocht. Ik had de verkeerde SIMkaart. De winkel heeft me, voor €9,99, direct de juiste kaart “Pochette Prêt-à-surfer” kunnen leveren.

De 14-cijferige code op het Recharge-bonnetje kan alleen via een telefoon ingevoerd worden. Dus SIMkaart uit de MiFi, in de telefoon, opladen via het telefoonnummer op het bonnetje voor Prêt-à-surfer, SIMkaart weer terug in de MiFi. Vanaf dat moment hadden we weer een feilloos werkend eigen wifi-netwerk!

Toch moet dat makkelijker kunnen. Opladen moet kunnen zonder Tabac-bonnetje en SIM-switchen, en inplaats daarvan lekker voor de stacaravan via een credit-card. Dat wil ik ook proberen. Er moet natuurlijk wel nog een tegoed op de MiFi staan, anders heb ik geen netwerk ;-)

Via de site Orange.fr kies ik voor prépayée, recharger en ligne (als je de Franse taal niet enigszins beheerst wordt het moeilijk; er is geen vertaling beschikbaar).
Nu lijkt het makkelijk: mijn Franse telefoonnummer invoeren, welke recharge (3Go - €25) mijn creditcardgegevens en dan… blijkt dat mijn Rabo Mastercard een extra beveiliging heeft en dat ik mijn Rabo Scanner moet gebruiken. En daar had ik geen rekening mee gehouden. We hebben veel ingepakt, maar de Rabo Scanner niet.

O ja. Wat je moet weten is dat de Orange Prepay SIMkaart niet eeuwig geldig blijft. Tot twaalf maanden na het verlopen van je laatste tegoed blijft het kaartje geldig. Dus volgend jaar weer naar Frankrijk?

En in Italië, Duitsland, Spanje?

Ieder land heeft zo zijn eigenaardigheden en gewoontes. Ik heb de MiFi nog alleen in Nederland en Frankrijk kunnen testen, maar ik ben er zeker van dat we nog meer gaan leren in de andere landen van Europa.

Eén ding is zeker, de MiFi is een vast onderdeel geworden van onze reisbepakking. Wij hebben immers Internet nodig om ons werk te kunnen doen. Snel Internet op meerdere apparaten, overal en altijd. En dat geeft de MiFi.

Tenslotte nog een waarschuwing. Wij merken dat het met MiFi zo gemakkelijk is om ook in het buitenland continue en overal on-line te zijn en emails, WhatsApps, Facebook berichten en Tweets te verzenden en te ontvangen, dat de databundels er soms doorheen vliegen.
Met camping-wifi codes koop je vrijwel altijd tijd: een aantal uren verbruik of een aantal dagen geldigheid. Veel campings bieden ook gratis wifi aan bij de receptie of op terras en restaurant. Een MiFi met prepaid SIM kaart werkt op dataverbruik (Gigabytes). Maak dus een verstandige overweging…
Anderen lazen ook onze blogs over  MiFiwificampingvakantieinternetkamperenverslag