Op vakantie naar Toscane, wat te doen?

 26 Februari 2015   Virginie

Toscane de veelbesproken en geliefde regio in Italië. Elk jaar weer trekken vele Nederlandse toeristen richting Italië, waarvan de meesten naar Toscane.
Toscane betekent glooiende heuvels, cipressen en renaissancekunst. Zoveel te zien, zoveel te doen! Daarom hier een kort overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden die je eigenlijk op je to-do-lijstje moet zetten!

Maar… neem de tijd voor La Dolce Vita en kies volgend jaar weer een camping in een ander provincie van Toscane!

Toscane bezoeken vanaf je camping betekent o.a.:
Gewoon even met de auto de omgeving verkennen, je rijdt altijd door een fantastisch heuvellandschap. Overal vind je cultuurschatten. Je bezoekt zo de beste wijnhuizen: Chianti, Vino Nobile di Montepulciano of de Vin Santo (desertwijn). Je maakt kennis met bijzondere steden. En wist je al dat er wel 7 plekken zijn in Toscane die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan:

De’Medici Villa’s (12 villa’s en twee lusthoven) en tuinen verspreid in Toscane (sinds 2013)
In het fantastische zo typische heuvellandschap van Toscane vind je diverse bijzondere villa’s die ooit in bezit waren van de familie de’ Medici. Hier kwamen zij samen om te genieten van de omgeving en hun gezinnen. Deze zeer invloedrijke bankfamilie uit Florence speelde vanaf de 15e eeuw tot 1737 een belangrijke rol op het gebied van kunst en cultuur. Zij waren belangrijke verzamelaars van kunst en hadden grote interesse in architectuur en literatuur.

Streek Val d’Orcia (sinds 2004)
Deze streek is met recht een uniek gebied in Toscane te noemen. Deze streek ligt voor groot deel in zuiden van de provincie Siena, loopt tot aan de Monta Amiata (een uitgebluste vulkaan) en ligt voor een klein deel in de provincie Grosseto. In Val d’Orcia vind je vele bijzondere en charmante plaatsjes zoals Montalcino, Pienza, Castiglione d’Orcia, Radicofani en Bano Vignoni. De vele abdijen en kloosters herinneren ons aan het belang en de macht van het geloof eeuwen geleden in dit gebied.


 Val d’Orcia


Historisch centrum Pienza (sinds 1996)
De stad Pienza ligt in de Val d’Orcia, de geboorteplaats van Paus Pius II. Deze Paus heeft in 1462 het gezicht van deze stad gevormd. Hij heeft destijds opdracht gegeven tot het bouwen van de kathedraal (Duomo di Pienza), het pauselijk paleis (Palazzo Piccolomini) en het stadhuis (Palazzo Comunale). Maak eens een tocht van Pienza naar Montepulciano. Pienza is verder beroemd om haar Pecorino kaas (schapenkaas) en het uitzicht over de Val d’Orcia.

Historisch centrum Siena (sinds 1995)
Vergeet je fototoestel niet! Deze stad is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Ooit is deze stad gebouwd op drie heuvels. In het stadscentrum ligt het waaiervormige plein Piazza del Campo, daar waar de drie heuvels samenkomen. Verdeeld in 9 witte strepen, welke verwijzen naar de negen mannen die ooit deze stad bestuurden. De beroemde paardenrace, de Palio, vindt hier 2x per jaar plaats, begin juli en half augustus. Het historisch centrum met haar smalle straatjes, het Piazza del Campo met de fontein Fonte Gaia, het Palazzo Pubblico, met de slanke Torre del Mangia, bezoek ze allen. En vergeet zeker de Duomo van Siena met haar mozaiëkvloer niet (deze vloer is in het hoogseizoen vaak afgedekt i.v.m. drukte).

Historisch centrum San Gimignano (sinds 1990)
Hoog boven op een van de Toscaanse heuvels ligt San Gimignano “de stad van de honderd torens”. Hoeveel torens er nog over zijn? Er worden er 13, 14 maar ook 16 genoemd. De Torre Grossa is 54 meter hoog en daarmee ook de hoogste toren. Aan de voet van deze toren ligt het museum Civo. Hier bevindt zich een fresco van de heilige San Gimignano.
Deze middeleeuwse stad lag ooit op de route van een belangrijke pelgrimstocht naar het noorden.

Piazza del Duomo in Pisa (sinds 1987)
Ooit lag Pisa aan zee en was een belangrijke havenstad, echter door verzanding van de rivier de Arno kwam de stad meer landinwaarts te liggen. Natuurlijk is de Scheve toren (Campanile) van Pisa het gezicht en kenmerk van de stad. Op het Piazza dei Miracoli (Piazza del Duomo) bevinden zich behalve de scheve toren ook de Duomo Santa Maria Assunta en het Battistero.
Loop vanaf het plein ook eens de straatjes van Pisa in. Hier zul je Pisa anders zien en met heel wat minder toeristen.

Florence (sinds 1982 op Unesco Werelderfgoedlijst)
Florence (Firenze) vormt de oorsprong van de renaissance. Met een overvloed aan kunstschatten, musea, parken en rijke gebouwen is dit wel de meest bezochte stad in Toscane. Denk aan de David van Michelangelo, het Piazza della Signoria met het kunstmuseum Uffizi en De Ponte Vecchio over de rivier de Arno! Wat dacht je van een bezoek aan de Boboli tuinen van de machtige familie de’Medici.


Florence


Ben je met kinderen onderweg dan zijn bovenstaande tips zeker de moeite waard, vooral de scheve toren van Pisa! Maar voor kinderen zijn er in Toscane ook pretparken als het Pinokkio-park bij Lucca, het avonturenpark Fosdinovo of de dierentuin in Pistoia.
Anderen lazen ook onze blogs over  tipsvakantieitalië