Oradour-sur-Glane, de wreedheid van de mens

 22 Oktober 2018   Ruud

Een bezoek aan de restanten van Oradour-sur-Glane is verre van een vrolijk vakantie uitstapje.

Maar net als de loopgraven bij Ieper, de landingsstranden in Normandië en de monumenten voor de gevallen soldaten in ieder Frans dorp is Oradour een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Frankrijk en een stille getuige van de wreedheid van de mens. En daarom een belangrijke plek om te bezoeken.

Het verhaal van Oradour-sur-Glane, een dorp in de Limousin, is dramatisch. Tegen het einde van de 2e wereldoorlog werd het hele dorp, 642 mensen, uitgemoord door de nazi’s. Waarschijnlijk als vergelding voor de ontvoering van twee hoge SS officieren, hoewel het dorp hier niets mee te maken had. Het dorp wordt ’s morgens vroeg omsingeld en overvallen, de mannen worden neergeschoten en de vrouwen en kinderen worden bijeengedreven in de kerk en daar op brute wijze vermoord door de kerk op te blazen. Daarna werd het dorp verder verwoest.


Oradour-sur-Glane



Waarom Oradour? Dat is tot op vandaag nog onduidelijk. Het is pijnlijk om te weten dat de moordpartij ook is uitgevoerd om jonge rekruten te trainen, rekruten die o.a. uit de Franse Elzas kwamen.

Dit was waarschijnlijk de grootste massaslachting door de nazi’s in Europa. Na de oorlog bezocht de staatsman Charles de Gaulle de ruïnes en besloot dat de restanten van het dorp bewaard zouden blijven en daarmee een symbool voor de nazi-gruwelen zouden worden. Naast het dorp is een indrukwekkend bezoekerscentrum gebouwd dat het verhaal van Oradour-sur-Glane uitgebreid vertelt.

Wij bezochten Oradour-sur-Glane op een prachtige zonovergoten dag in augustus. Wat een contrast met de duisternis van deze geschiedenis. De rondgang door het bezoekerscentrum was belangrijk om de geschiedenis en achtergrond van het bloedbad te begrijpen, dus we namen daar alle tijd voor. Daarna liepen we door een ondergrondse gang naar de restanten van het dorp waardoor we als het ware teruggingen naar 1944. De kapotte huizen, de roestige restanten van de auto van de dokter op het plein, de spoorrails met bovenleidingen en de restanten van metalen voorwerpen in de huizen maken het je makkelijker om je voor te stellen hoe het leven in die dagen was. En hoewel er veel bezoekers waren was het muisstil in het dorp.

Oradour-sur-Glane


En het werd pas echt persoonlijk door het bezoek aan de begraafplaats op het terrein, waar de graven met heel veel verschillende namen precies dezelfde overlijdensdatum dragen.

Je komt hier niet om een aangename dag door te brengen. Maar je moet hier wel geweest zijn om de onmenselijkheid van de oorlog te begrijpen en om de boodschap aan de ingang te bevatten: “Souviens-toi. Remember”. Dit mag nooit meer gebeuren.

Oradour-sur-Glane





Anderen lazen ook onze blogs over  LimousinOradourFrankrijk