Test barbecue - aanrader voor camping en thuis, de Cobb Pro!

 13 Juni 2016   Femke

Huurtent zou Huurtent niet zijn als wij niet vooraan stonden als er een nieuw soort barbecue op de markt is. Toen wij de kans kregen de nieuwe Cobb Pro te testen, hoefden we dan ook niet lang na te denken. Tuintafel poetsen, vrienden uitnodigen, naar de slager and off we go!

Gemakkelijk in gebruik en kindvriendelijk

Een barbecue zonder open vuur. Een kruising tussen een gourmetstel en een barbecue, waarbij het onderstel niet heet wordt. Zoiets is het eigenlijk. De barbecue kan op diverse manieren geplaatst worden, zowel op tafel als op afstand. De cobble stone, oftewel de verhittingsbron, is snel en makkelijk aan te steken. Binnen twee minuten kun je al bakken en iedereen, ook de kinderen, kan gewoon aan tafel blijven zitten! Tijdens het grillen en bakken van de meest uiteenlopende producten (we hebben een hongerige vriendenkring) ontdekten we al snel dat deze vernieuwende bbq uitstekend werk verricht.


kampeerwereld.nl


Wat hebben we gebakken en hoe ging dat?

Het hoofd van tafel houdt van rosbief. En dus kreeg hij rosbief, maar liefst 500 gram werd er op de barbecue gelegd. Van tevoren hadden we het vlees ingewreven met verse kruiden zoals tijm en rozemarijn . Het grote stuk ging de bakplaat op, de deksel ging dicht en met de temperatuurmeter constateerden we na 16 minuten een keurige kerntemperatuur van 50 graden. Handig is dat deze temperatuurmeter door de gaten in de deksel past. En het belangrijkste: de rosbief werd goedgekeurd.


vlees op de barbecueVervolgens waren de kipfilet en de satéstokjes aan de beurt. Zonder deksel ging het bakken al redelijk, mét deksel echter nog beter. Het vlees werd malser en de les luidt dus: doe het deksel er zoveel mogelijk op (behalve bij een biefstukje dat kort gebakken wordt). Ook de groentespiesen met courgette, ui, tomaat, maïs en paprika (allen ingewreven met olie en Italiaanse kruiden, mmmm) werden mooi en lekker toen we ze bereidden met het deksel erop.

Dan de vis. Persoonlijk onze favoriet op de barbecue. We probeerden licht geoliede zalm en bereidden dit in een aluminium bakje op de bakplaat. Om het effect van gerookte zalm te krijgen, zetten we een tweede aluminium bakje met houtsnippers (kosten bijna niets bij de Action) direct op de cobble stone. Het water liep ons in de mond, nieuwsgierig en hongerig als we waren. Van beneden naar boven zag je dus de verhittingssteen, het bakje met houtsnippers, de bakplaat, het bakje met zalm en de deksel! Het resultaat? Een geurig rookproces en supermalse, smakelijke gerookte zalm. Missie geslaagd!
Met de deksel dicht werden ook de grote garnalen, die we met knoflook en viskruiden gemarineerd en in aluminium verpakt hadden, heerlijk.


vis op de barbecueNiets dan goeds?

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan de Cobb Pro? Toch wel. Het onderstel wordt weliswaar niet heet, het deksel wel degelijk. Het is dus zaak hier een goed plekje voor te vinden steeds. De mannen (lees: grillmeesters) onder ons vonden dat je met de Cobb Pro minder het barbecuegevoel ervaart en het schoonmaken naderhand was ook iets meer werk dan we van tevoren ingeschat hadden. Een algemene tip voor alle bbq’ers onder jullie: het rooster of de bakplaat is tussendoor prima schoon te wrijven met een halve ui.

Voor- en nadelen op een rijtje


Voordelen Cobb Pro:
- Aansteken gaat snel en makkelijk;
- Je hebt geen barbecue op afstand, iedereen blijft aan tafel. Wel zo gezellig;
- De onderkant op tafel wordt niet heet (wel warm). Veilig voor kinderen!;
- Je hebt geen open vuur. Dit maakt de barbecue geschikt voor gebruik op de camping en de boot;
- Zeker met het deksel erop krijg je een uitstekend bakresultaat;
- De bbq is compact en licht in gewicht. Dit maakt hem makkelijk op te bergen en te vervoeren in bijvoorbeeld je caravan. Tip: gooi de oorspronkelijke verpakking niet weg en bewaar hem hierin!

Nadelen Cobb Pro:
- Niet het ultieme barbecuegevoel; (vooral voor de mannen in het gezelschap)
- Een kookboek ontbreekt, je moet zelf experimenteren;
- Je kunt niet 'spelen' met de temperatuur zoals bij een kolenbarbecue, waarbij je de kooltjes opzij kunt schuiven;
- Schoonmaken houdt heel wat in;
- Het deksel wordt erg heet.

Al met al hebben wij dankzij de Cobb Pro genoten van een heerlijke avond met vrienden en lekker eten. Zo mogen er nog vele volgen deze zomer. Kampeerwereld bedankt!Anderen lazen ook onze blogs over  barbecuealgemeenetengezondkamperenreceptenvoorpret