Thuis op de camping

 13 Augustus 2014   Femke

Even weg van de dagelijkse beslommeringen. Even ertussenuit, zodat je er daarna weer met een frisse blik tegenaan kunt. Afstand nemen van de hectiek. Rustig relaxen. Gezellig genieten. Dit zijn ongeveer de woorden die de gemiddelde persoon gebruikt als je hem of haar vraagt wat vakantie betekent.

De plek waar je je ontspant. Waar je alles bij de hand hebt. Waar je hoofd zich kan leegmaken. Waar je hart ligt, liefde voelt en totaal jezelf kunt zijn. Dit is zo ongeveer het meest gangbare antwoord op de vraag ”Wat betekent thuis voor jou?”.

Wat als we de woorden ’vakantie’ en ’thuis’ nu eens in een blender stoppen? Dan komen we natuurlijk uit in… de stacaravan op de camping om de hoek! Tijd voor een gesprek met een vaste gast op de camping.

Zelf heb ik zo mijn bedenkingen, geef ik eerlijk toe. Ik doe graag nieuwe dingen en bezoek graag nieuwe plaatsen. De wereld is zo groot en mooi; ik ga bij voorkeur niet vaak naar dezelfde plek. Hoe anders beleeft Jan, deze die-hard, zijn tweede huisje op de camping! Hij is er als het even kan elk weekend - het hele gezin gaat mee uiteraard - en de caravan is van bijna alle gemakken voorzien. ”Waarom zou je urenlang filerijden op de Route du Soleil als het campinggevoel ook om de hoek te vinden is?”, zegt hij lachend. Wat nou wachten tot het vakantie is? Als het aan Jan de campingman ligt, brengt hij hier al zijn vrije tijd door. Tot aan zijn pensioen en ver daarna.

Onder het genot van een kopje Senseo - de tijd van de oploskoffie zijn Jan en zijn gezin al lang voorbij - begin ik langzaamaan de pro’s van het continue campingleven te zien. Altijd vriendjes voor de kinderen om mee te spelen. Buiten en niet achter de iPad, niet geheel onbelangrijk. Geen gedoe meer met dakkoffers en nachtelijke reisschema’s. Je tijd besteden aan lezen, kletsen en socializen in plaats van aan poetsen, wassen en strijken. Het huishouden op een paar vierkante meter is immers zo gepiept. En je kunt gewoon af en toe zelf thuis de post checken en de plantjes water geven. Klinkt inderdaad best prima, ik geef het toe.

„Maar Jan, wat doe je dan als je een feestje hebt in je eigen woonplaats? Of als je zin hebt in een snel bakje koffie bij vrienden?”, vraag ik. Het sociale leven van Jan en zijn gezin blijkt zich inderdaad vooral op de camping af te spelen als het kwik boven 18 graden uitstijgt. ”Familieleden en vrienden komen massaal langs met hun zwemspullen en flesjes wijn”, is zijn antwoord. Daar zit natuurlijk ook weer wat in… En hoe zit het met tot diep in de nacht borrelende buren, de onmogelijkheid een scheet te laten die niemand hoort en de irritante saamhorigheid wanneer je er totaal geen zin in hebt? Met een hoge heg om de caravan en oordopjes in de slaapkamer kom je een heel eind, aldus Jan.

Terwijl ik de campingslagboom passeer en weer naar huis rijd, mis ik het instant-vakantiegevoel al. Eerlijk is eerlijk. Misschien toch eens in overweging nemen… zo’n stacaravan.

Anderen lazen ook onze blogs over  campingkamperenvakantiebeleving