Tilburg, 100% meevaller

 16 Februari 2018   Wandelen met Jan

Wat is dat toch met oude ideeën? Die blijken ongegrond een hardnekkig bestaan te kunnen leiden. Zo ook mijn vooroordeel ten aanzien van Tilburg. Mijn vooroordeel heeft inmiddels de leeftijd van 30 jaren ruimschoots overschreven en nog steeds dart het rond in mijn hoofd. Het wordt tijd om het (voor-)oordeel maar eens aan de praktijk te toetsen!
We logeren in het bosrijke Oisterwijk en een uitstapje naar Tilburg gaat deze keer aan de Efteling voorbij. Eigenlijk moet ik zeggen, maakt dat de Efteling net een paar bruggen te ver weg ligt. Dus op naar het vooroordeel en zien wat er van komt.

Zucht van verlichting

Het VVV kantoortje is eigenlijk niet veel meer dan een klein bureautje dat opgeleukt is met een aantal folders en een vriendelijke jonge dame. Gelukkig is de entree via het natuurmuseum Brabant en heb je daar al direct een bezienswaardigheid te pakken. Een walvisskelet trekt de aandacht en een wandeling naar de IJstijd lijkt hier een koud kunstje (www.natuurmuseumbrabant.nl). De informatie was dat er eigenlijk niet zo heel veel te beleven valt in Tilburg. Maar we hebben wel een aantal musea, een dwaalgebied in het centrum, een bijzonder stadhuis en wat kerken. Vergeet het spoorgebied niet en vooral de nieuwe Kanaalzone is onderscheidend. Het koningsplein en de Piushaven zijn een bezoekje vanwege de moderne architectuur en hergebruik van oude industriële gebouwen zeker waard.

Bovenal is de horeca in Tilburg bijzonder uitgebreid. Op de stadplattegrond is de horeca verrassend duidelijk aangegeven.
We besloten om te starten met ‘het dwaalgebied’. Kleinere winkeltjes en onderneminkjes moeten hier hun domicilie hebben gevonden. De vele kleine straatjes maakten van deze wijk een leuk karakteristiek doolhof waarin je niet echt hoeft te verdwalen. Gelukkig blijkt dat je telkens weer terug keert op de traditionele portemonneetrekker: de Heuvelstraat.

Om het mooie te zien is het goed om zo links en rechts eens omhoog te kijken. Beneden zie je in Tilburg veelal hetzelfde als in andere steden. Richt je de blik omhoog? Och, dan is de moeite waard.

Spaarbank, een aanbeveling.

Het rondscharrelen maakt een mens dorstig en vooral hongerig. Bij het eerder genoemde VVV kantoortje werd ons een vreemdsoortige aanbeveling gedaan. Ga om wat te drinken eens binnen bij de spaarbank. Persoonlijk heb ik niet zo veel met bankinstellingen en gezien de rentestanden op spaarrekeningen ben ik ten aanzien van spaarbanken al helemaal achterdochtig. Nee, vertelde de informatrice, hier is geen sprake meer van een echte bank. Dit is een vroeger bankgebouw dat ingericht is als café annex lunchroom of andersom. Dat klinkt stukken beter. Eindelijk eens wat lol in zo’n solide en stoffig etablissement! De verrassing was er al direct bij binnenkomst. De oude glas-in-lood ramen met ‘wachtlokaal’ smaakte direct goed. Een warm welkom door de gastheer voelde goed en de luie fauteuils in de ‘treincoupé’ deden wonderen voor de vermoeide wandelaar. De huisgemaakte tosti’s met ongedesemd brood waren een ware traktatie. Dus bij een bezoekje aan Tilburg en zin in een belevenislunch of drankje: www.stadscafedespaarbank.nl.

Het pand van de Spaarbank in Tilburg


De historie van Tilburg is onlosmakelijk verbonden met de AaBe fabrieken. Fabrieken waar wollen dekens werden geproduceerd. De fabriekshallen bestaan nog en er huisvesten nu tal van bedrijven en winkels. Een bruggetje is hier dan ook gemaakt naar de oorsprong van de textiel en wil je meer weten dan mag je het textielmuseum niet overslaan www.textielmuseum.nl. Met enige fantasie kan ik het kriebelen van de dekens met het embleem van AaBe nog voor de geest halen.

Wollen dekens AaBe fabrieken


Abdij Koningshoeve

Op de terugweg naar Oisterwijk reden we richting Moergestel. Onze blikken werden gevangen door een machtig grote abdij. Dit bleek de traditionele brouwerij te zijn van het Trappistenbier "La Trappe", het enige officiële trappistenbier uit Nederland. Helaas konden we niet deelnemen aan een groepsexcursie. Rondleidingen zijn hier mogelijk. We neusden even rond in het opengestelde deel van de kloostertuin. Vandaar uit hadden we zicht op de bouwactiviteiten voor een uitermate moderne brouwerij die recht doet aan natuur en milieu. Zorgzaamheid die verbonden is met de broeders die hier al eeuwenlang hun Trappistenbier bereiden. Reden voor ons om hier bij gelegenheid nog eens terug te gaan.

De Abdij van La Trappe


Nu terugkijkend op een dagje Tilburg: van het vooroordeel is geen splinter meer over. Sterker nog. Ons zien ze nog eens terug in Tilburg.



Anderen lazen ook onze blogs over  TilburgNoord-Brabantstadswandelingsteden