Waar moet je beginnen met zoeken naar de beste kampeervakantie?

 15 Februari 2014

Kamperen in een gehuurde tent of caravan groeit nog steeds in populariteit. Er zijn ook steeds meer aanbieders. Gespecialiseerd of algemeen, maar ook de grote reisaanbieders bieden vaak campingvakanties naast de vliegvakanties en bungalowparken. Wij kunnen gelukkig helpen met het vinden van de bomen in het bos, dat wil zeggen de beste kampeervakantie voor de beste prijs.

Er is veel te beslissen, en er zijn veel verschillen. Niet alleen tent of caravan, maar ook in soort en ligging van de camping, kwaliteit van de accommodatie, de service van de verhuurder en van de camping zelf, de plaats op de camping (rust en ruimte) en nog veel meer. En last but not least: hoe is de omgeving, de regio en het land, en hoe is de reis ernaartoe?


Land en regio
Je begint natuurlijk met voorkeur voor een land of streek. Voor Nederlanders waren in 2013 Duitsland, Frankrijk en Spanje de meest populaire vakantielanden, gevolgd door België, Oostenrijk en Italië. Dit is echter over alle vakanties heen.

Voor het segment kampeervakanties vind je het grootste aanbod in Frankrijk en Italië. Vaak is de regio ook al bekend. De meivakantie niet te ver weg in Nederland, de Ardennen of de Vendée. In de zomer strandvakanties naar de Côte d'Azur, Istrië of de de kust bij Venetië, voor een natuurlijke omgeving de Ardèche of Dordogne en cultuurliefhebbers gaan naar Toscane. Dit zijn voor de hand liggende , maar er zijn ook andere mogelijkheden, maar als je die niet kent is het moeilijk kiezen.

Aktief of lekker lui?
Vakantie is voor iedereen verschillend. De een wil uitslapen en lekker op het strand liggen met een cocktail, de ander kan het niet sportief genoeg zijn: die neemt z'n moutainbike mee en het water op met de surfplank of zeilboot. Of golfen op een avontuurlijke 18-holes golfbaan. Ondernemende types willen de omgeving verkennen en sfeer snuiven in kleine stadjes en op lokale markten. Anderen gaan weer voor de cultuur en de lokale specialiteiten in het restaurant.

De meeste vakantiegangers zoeken een combinatie. De keuze betreft dan vooral de omgeving. Strand en zee nodigen uit tot relaxen, en bergen en bossen vragen om meer aktiviteit.

Groot of klein?
Gezinnen met kinderen gaan graag naar de camping, vanwege de gezelligheid en het vermaak. Daarom, en vanwege de zon vind je in de populaire landen Frankrijk, Italie, Spanje en groeier Kroatie de grote parken met zwembadcomplexen.
Rustzoekers willen hier niet heen. Die zoeken liever een kleinere, groene camping met wat minder faciliteiten.

Ver of dichtbij?
Voor een weekje in het voorjaar wil je niet te lang reizen. Maar voor drie weken in de zomer wil je eigenlijk wel een soort zongarantie, dus lekker ver weg. Handig dus dat de afstand naar de camping bekend is, zodat je kunt bepalen hoelang je onderweg bent.
Houd in de vakantieperiodes wel rekening met files en opstoppingen bij de tolwegen. Erg nuttig voor de planning zijn de verkeersdruktekalenders buitenland van de ANWB.

Dure vakantie in tent of caravan?
Natuurlijk is een vakantie in een gehuurde accommodatie duurder dan overnachten in je eigen tent of caravan. Maar je hebt niets hoeven aanschaffen, je hoeft niets te onderhouden of te stallen, en het mooiste is dat je auto een stuk makkelijker inpakt en je veel relaxter reist.
De keuze voor (bungalow)tent of (sta)caravan is behalve een persoonlijke voorkeur ook een kwestie van hoeveel extra je wilt betalen. Een stacaravan met veranda en airco is wel erg comfortabel.

De laatste jaren is "glamperen"(glamour/kamperen) het buzzword. Glamperen onderstreept de trend naar nog luxer kamperen, en verschillende aanbieders bieden daarom luxe lodge-tenten van kunstof met eigen toilet.

Welke organisatie?
Kies je liever een bekende partij, of zoek je een goed alternatief?
Naast de kosten kan de kwaliteit en uitvoering van de accommodatie ook aanzienlijk verschillen. Denk niet dat ieder bungalowtent of stacaravan hetzelfde is, er zijn enorm praktische verschillen. In een ander artikel op deze site vind je een vergelijking van de verschillende aanbieders.

De gespecialiseerde organisaties vind je vaak terug op andere campings dan de algemene, omdat ze zich natuurlijk willen onderscheiden van de massa. Onze ervaring is dat er werkelijk pareltjes bijzitten.

Ga je voor zekerheid, dan is het goed om even te controleren of de organisatie aangesloten is bij de ANVR en SGR. Dat zegt niet alles, maar in geval van klachten kun je dan bij de geschillencommissie reizen terecht. Maar uiteraard wil je daar niet aan denken.
Belangrijk bij de keuze is zeker de te verwachten service. Is de informatie compleet en tijdig? Wordt een reisbeschrijving en accommodatieinfo toegezonden? Is de telefonische bereikbaarheid goed en word je bij vragen goed geholpen?

Deze site helpt je zoeken!
Op deze site vind je de meeste grote en kleine aanbieders per camping gerangschikt.
Bovendien hebben we rekening gehouden met de keuzes die je wilt maken voordat je gaat boeken. Eerst zoek je geografisch naar de gewenste steek, en daarna verfijn je je campingkeuze door je voorkeuren aan te geven. Per camping wordt de locatie op een kaart en de afstand vanaf Utrecht aangegeven. Voor bezitters van navigatiesysteem (TomTom e.d.) zijn de geocoördinaten ook weer handig voor de reis naar de camping.

Als je een camping naar wens gevonden hebt kun je de verschillende aanbieders vergelijken door direct door te klikken naar de juiste pagina op de aanbieder-website, waar de meest actuele prijzen en beschikbaarheid kunt vinden. Boeken doe je ook bij de aanbieder, dat is wel zo vertrouwd.

In dit artikel staat een uitgebreide handleiding met nuttige voorbeelden, maar de meesten zullen hun weg op deze site zelf wel vinden. In de handleiding staan echter ook nuttige voorbeelden en aanwijzingen die je misschien zelf niet zo snel ziet.

Alles is gemaakt om de keuze gemakkelijker te maken. Mocht je nog suggesties voor verbetering hebben dan horen wij dat graag. Een eMail naar ons is dan het makkelijkst.Anderen lazen ook onze blogs over  tipsalgemeenkamperencampingvroegboekkortingmeivakantie