Wandelen op de grens van Twente

 8 April 2018   Wandelen met Jan

In deze prille lente is het al twee keer gebeurd dat we zijn gaan wandelen bij het buurtschap Stokkum. Stokkum maakt deel uit van de Hof van Twente met onder andere plaatsen als Delden, Goor en Markelo als grotere kernen. Stokkum is een grote verzameling boerderijen en buitenhuizen en vooral is het heel veel wandelgebied. Een gebied waar je als wandelaar te gast bent en alle ruimte krijgt om te genieten van het landschap en de ruimte die hier nog te vinden is.

Stokkum ligt aan de voet van een tweetal heuvels, hier in de omgeving ‘bergen’ genoemd.

Met zo ongeveer 40 meter hoog zijn dat de Markelose berg en de Kattenberg. Twee royale bulten in het landschap met een belangrijke en beladen historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde de Kattenberg een strategisch punt voor de Duitse troepen. Van hieruit konden zij de vaarroutes in Twente en de spoorlijnen in de gaten houden.

Als teken van deze militaire aanwezigheid zijn nu nog de loopgraven op de Kattenberg te herkennen. Vreemd gevoel wanneer je door het bos loopt en je je dan realiseert dat hier jonge soldaten met angst voor wat gaat komen hun tijd moesten doorbrengen.

Wandelen, Stokkum, Twente



Wij zigzagden door de loopgraven. Voor ons vermaak, hoe anders moet het in de vorige eeuw hier geweest zijn. Nog meer bizar wordt het verhaal wanneer als je verderop bij de ‘Stokkummer Es’, op nog geen twee kilometer afstand een onderduikershol aantreft. Er is door de lokale historische vereniging een plan uitgevoerd ter nagedachtenis aan de verschikkelingen voor onderduikers en de heldenmoed van de lokale bevolking. Een tweetal onderduikersholen is ‘in ere hersteld’, dit om een indruk te geven van de erbarmelijke omstandigheden waarin vooral Joodse mensen een aantal oorlogsjaren hebben moeten doorstaan. De heldenmoed van de lokalen wordt nog grootser wanneer je weet dat Duitsers eigenlijk in hetzelfde bos bivak hielden.

Wij kuierden verder en naast de Kattenberg ‘beklommen’ we de Markelose berg. Ook deze landschapsrimpel kent een bijzondere binding met de Tweede Wereldoorlog.

Verzetsmonument op de Markelose Berg



Een mooi wandeling met Twentse gastvrijheid

Het is niet alleen maar oorlogs-historie tijdens deze wandeling. Naast de prachtige vergezichten en boerderijen is er gelukkig ook af en toe een pleisterplaats. Zo rustten we uit bij de Hoestinkhof een Engels theehuis met beeldentuin. Een warm welkom in de Twentse gastvrijheid met heerlijke eigen gemaakte versnaperingen. Genieten van een ‘high tea’ als onderbreking van de wandeling.

Deze rondwandeling over de zogenoemde Twentse Wallen leert je veel over de historie en de onverzettelijke volksaard van de Twentenaar. De wandeling die we hier maakten is een deel van de Twentse wandelingen. Er is een groot aantal wandelroutes uitgezet en uitstekend bewegwijzerd. Gelukkig voor onze hond kon ze ook nog even los van de riem. Rennen langs de Schipbeek, een uitgegraven beek die hier het landschap doorklieft en Salland met het Twentekanaal verbindt. Inmiddels is het geen echte scheepvaartroute meer en dat is een geluk voor de meerkoeten, reigers eenden en vissen (deze laatsten moeten nu wel regelmatig traplopen of trapzwemmen).

Het weidse Twense Land


Wandelen vanaf een fijne camping in Gelderland, zie hier het overzicht campings in Gelderland



Anderen lazen ook onze blogs over  wandelentwentebezienswaardigheidcampingfietsvakantieNederlandGelderland