Weg met heimwee

 18 Augustus 2015   Femke

Een jaar of zeventien was ik. Maandenlang hadden we ernaar uitgekeken, mijn vriendin en ik. Met de camper van haar ouders - én haar ouders - gingen we naar Rimini in Italië. Ons hippe huis op wielen was helemaal in orde en gezellig gemaakt. De koffers waren gepakt en onze plannen waren groots. We wilden op stap, naar het strand en shoppen in het land van de mooiste schoenen, tassen en jurkjes. Het liep echter ietsje anders…

Vertrokken zijn we. Dat wel. Halverwege, tijdens de tussenstop in Oostenrijk, kreeg ik echter heimwee. Wilde ik wel weken weg? Weg van mijn ouders, mijn huis en niet te vergeten mijn kersverse vriendje? Met name denken aan deze laatste factor zorgde bij mij voor fysieke verschijnselen als slapeloosheid en jankbuien. Als snel werd besloten dat ik niet mee verder zou reizen. Mijn vriendin liet ik alleen achter (echt: hier kan ik nu nog een schuldgevoel over hebben) en mijn vader kwam me ophalen. Linea recta reed hij vanuit zijn eigen vakantieadres, een camping in Limburg, naar Oostenrijk. Wat was ik hem dankbaar! Eenmaal terug in Nederland stond het vriendje me al op te wachten op de Limburgse camping en we leefden nog lang (lees: een half jaartje) en gelukkig.

Heimwee. Wat is het eigenlijk? Volgens Wikipedia is het ‘het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende. Het speelt vooral als men op een onbekende plek is, bijvoorbeeld op vakantie of als men alleen op reis is.’ Het omgekeerde bestaat trouwens ook, dat is fernwee. Als je dat hebt, verlang je juist naar onbekende situaties. Heb jij een kind dat last heeft van heimwee op vakantie? Of mijmer je zelf alsmaar over je vertrouwde huisje, boompje en beestje? Je bent niet de enige. Meer dan de helft van de Nederlanders kent het gevoel. En mooier nog: er is iets aan te doen! Had ik dat twintig jaar terug maar geweten…

Heimwee op vakantie


- Maak de omgeving op het vakantieadres snel ‘eigen’. Zorg voor wat gezelligheid en spulletjes van huis in de tent of caravan. Verken de omgeving zodat je je snel thuisvoelt. Ik had dus destijds gewoon mijn eigen kussen en dekbed mee moeten nemen, dan was het opgelost…;

- Ga in de zomer terug naar de bestemming van vorig jaar. Zo is het adres al bekend en weet je waar je aan toe bent. Had ik dit geweten, dan had ik mijn vriendin en haar familie meegesleept naar Limburg. Daar kun je ook prima shoppen volgens mij;

- Bereid je reis goed voor, zodat je zo ontspannen mogelijk op weg kunt. Stress versterkt de heimwee. Ik had inderdaad geen idee waar we heen gingen. Maar daar hadden we haar ouders toch voor bij ons?;

- Breng enige structuur aan in je vakantiedagen. Natuurlijk zijn er altijd verschillen met je dagelijkse leven thuis, maar enige regelmaat is aan te raden. Kinderen bijvoorbeeld hebben baat bij hetzelfde slaapritueel als thuis. Na één nachtje slapen kun je hier nog niet zoveel van vinden geloof ik. Maar uitgebreid in bad gaan voor het slapengaan was in de camper waarschijnlijk toch wat lastig geweest..;

- Hou af en toe contact met het thuisfront. Niet té vaak, want dat maakt het gevoel van gemis waarschijnlijk alleen maar heftiger. Het kan ook helpen naar een foto te kijken of een brief of kaartje te schrijven. Die brief heb ik inderdaad geschreven en ook die foto zat in mijn tas. Als we in die tijd al WhatsApp of mobieltjes hadden gekend, had ik de twee weken vast en zeker overleefd;

- Blijf actief! Leuke afleiding maakt het gevoel minder en je hebt letterlijk minder tijd om na te denken. Deze tip lijkt me een hele goeie. De zon, zee en het strand in Italië zouden me vast de nodige afleiding bezorgd hebben. Ik had het gewoon een paar dagen de tijd moeten geven!


Door bovenstaande tips op te volgen, kun je buikpijn, hoofdpijn, onrust, een slecht humeur of slechte eetlust én een retourtje Oostenrijk voor het thuisfront voorkomen. De vriendin in kwestie is overigens nog steeds mijn vriendin en as we speak onderweg met haar gezin in een camper. Ook ik ga regelmatig de grens over en hoef niet meer door papa opgehaald te worden. Die ene vakantie heeft dus geen blijvende schade aangericht.Anderen lazen ook onze blogs over  italiëtipsverslagonderwegreizengezondbeleving