Zo sta je goed op vakantiefotos

 27 Juli 2015   Femke

Gisteravond zat ik oude vakantiefoto’s te bekijken en daar werd ik niet direct blij van. Wat lijk ik dik! Wat kijk ik chagrijnig. Wat ben ik wit… En had ik niet effe wat make-up op kunnen doen? Sta jij ook altijd fout op vakantiefoto’s of heb je een familielid dat altijd nét iets te geposeerd op de foto staat? Met onze tien simpele trucjes wordt ook jouw vakantiealbum het delen waard. Klikken, checken en uploaden maar!

1. Denk aan leuke dingen
Dit moet niet te moeilijk zijn op vakantie. Heb je gisteren een historische stadje bezocht of een heerlijke pizza gegeten op een plein? Ga je morgen naar dat kasteel in de buurt of heb je die gave excursie geboekt? Denk daaraan op het moment dat je vereeuwigd wordt en voilà: een comfortabele glimlach zonder dat hij geforceerd is.

2. Hollands next top model
Weet je jezelf geen houding te geven? Door je handen in je zij te zetten, accentueer je je taille. Je lijkt zo een maatje kleiner te hebben en bovendien zijn je zomerse armbandjes en kleurig gelakte nagels goed in beeld! Heb je lange mouwen aan? Rol ze op tot taillehoogte (als je armen langs je lichaam hangen) en je hebt hetzelfde effect! Probeer altijd rechtop te gaan staan en als je wilt dat het resultaat echt stunning is, ga dan op je tenen staan of zorg dat je lichaam schuin richting de camera staat. Tenzij je voor een afgrond poseert of op de rand van het zwembad…

Vakantiefoto


3. Weg onderkin!
Vind je je wangen te bol en sta je vaak op de foto met een onderkin?

Zuig dan je tong tegen je gehemelte en zuig tegelijkertijd je wangen een beetje naar binnen en zeg welkom tegen je smalle gezichtje! Wellicht overbodig, maar we maken er toch even melding van: we bedoelen hier niet de duck face. Het tuiten van de lippen op foto’s is wat ons betreft verboden voor mensen boven de 16 jaar.

4. Yes, het is bewolkt
Anders dan je misschien zou denken, zijn bewolkte dagen juist geschikt voor de mooiste plaatjes. Het licht is zachter en de schaduwen zijn minder hard. Blijft het echter dag in dag uit stralend weer? Geen zorgen. Maak je foto’s dan gewoon vroeg in de morgen of tegen de schemering. Het licht flatteert dan meer. Zorg dat de flitser uit staat trouwens. Ook foto's op het strand pakken meestal mooier uit, omdat de weerspiegeling van water en zand de foto's verzacht.

5. Met z’n allen
Op de foto met je vriendinnen? In het midden van de groep lijk je groter! Zijn je vriendinnen kleiner of dunner dan jij, zorg er dan voor dat je aan de zijkant staat. Als ze juist groter zijn, dan is het zaak een stoepje te vinden waar alleen jij bovenop gaat staan. Een andere oplossing bij grote lengteverschillen in de groep, is door de benen zakken en de fotograaf vragen alleen de gezichten te fotograferen.

6. Draai van links naar rechts
Een en profil foto van je rechterkant is ideaal als je een nachtje hebt doorgehaald. Blijkbaar zijn emoties meer zichtbaar op de linkerkant van je gezicht dan op de rechterkant, dus het probleem van wallen en vermoeide ogen heb je meteen getackeld. Een foto van de zijkant is sowieso flatterend. Draai één kant van je gezicht naar de camera en je jukbeenderen en de ruimte onder je wenkbrauwen vangen het meeste licht. Hierdoor komen ze mooi uit en vormen ze je gezicht.

7. Niet in de camera kijken
Net als vroeger op school bij een spreekbeurt geldt hier: kijk niet recht in de lens maar net iets erboven. Recht in de lens kijken geeft vaak een streng effect. Kijk je net ietsje boven de lens, dan lijk je nonchalanter en meer ontspannen. Nog een pré: je tilt je hoofd automatisch een beetje op, waardoor je minder snel een dubbele kin krijgt op de foto.

8. Wees zuinig met make-up. Maar niet té zuinig.
Make-up? Probeer het naturel te houden. Wil je toch een beetje opvallen? Ga dan voor een helderrode lippenstift en vermijd kleuren als paars en oranje. Met een dun lijntje eyeliner lijken je ogen wat groter. Vergeet vooral niet dat te veel make-up allesbehalve mooi is. En vakantie is vakantie, nietwaar? Op het strand kun je je foundation beter inruilen voor een goede zonnebrand en bij hete temperaturen zit je zorgvuldig opgebrachte oogschaduw in no time samengeperst tot een smal lijntje. Geen gezicht!

9. Lang leve de filters
Je kunt je afvragen in hoeverre je de wereld beduvelt, maar hé: iedereen doet ’t. Check dus vooral je foto’s voordat je ze post op social media of in je fotoboek plakt. En het grote voordeel van het digitale tijdperk is natuurlijk dat je onbeperkt kunt knippen, deleten en filteren. Doe er je voordeel mee.

10. Geniet!
Hoe leuk het ook is om goed op de foto te staan, het belangrijkst blijft lol hebben op vakantie. Vergeet dus vooral deze tips weer en geniet! Dat straalt pas van je vakantiefoto’s af.
Anderen lazen ook onze blogs over  tipsfotos makenvakantiebelevingnagenieten