Werkt WiFi op de Camping?

 12 Maart 2014   Ruud

Deze vakantie is de vraag niet meer óf er draadloos internet (WiFi) op de camping beschikbaar is, dat is meestal zo; maar de échte vraag is of het naar behoren werkt?

Een beetje camping kan niet zonder draadloos internet. Sommige kampeerders hebben een hekel aan al die PC's, iPads en smartphones op de camping, maar een feit is dat veel mensen toch graag nog wat willen werken, hun email willen checken of op die manier wat contact willen houden met het thuisfront. Daarnaast gebruiken veel kampeerders het internet ook om allerlei informatie op te zoeken of om bijvoorbeeld een auto, een ticket of de volgende camping te reserveren. Wat ook veel gedaan wordt is vakantiefotos alvast van je fototoestel halen en veilig op te slaan op internet via diensten als bijvoorbeeld Dropbox of Flickr.

Ook zijn er verschillende organisaties die hun couriers/accommodatiebeheerders per email informeren over de te ontvangen gasten en last-minute wijzigingen. Erg handig als je dan je email op je eigen PC op de camping kan ontvangen, bewaren of uitprinten.

Tenslotte kunnen de echte internet-addicts niet zonder Twitter, Facebook of vakantieblogs, en dus is WiFi een voorwaarde van bestaan.

Wijzelf werken veel met WiFi vanaf de campings die wij vanwege ons werk bezoeken. Zo checken wij onze mail, zetten teksten en fotos over en houden de aanbiedingen op deze site aktueel. Een eigen laptop of iPad is dan veel makkelijker dan een centraal opgestelde PC waar je op je beurt moet wachten.

Onze ervaringen met de kwaliteit van WiFi op de camping zijn van zeer slecht tot zeer goed. Bijna altijd koop je een tijd-tegoed, dat kan uiteenlopen van 10 minuten tot een volle week, en waarbij je dan instructies krijgt om in te loggen. Wij hebben nog niet meegemaakt dat je onbeperkt en gratis gebruik kan maken van het WiFi-netwerk op een camping. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld iedere McDonalds vestiging, waarbij WiFi gratis en onbeperkt is. Daarbij voel je wel de morele druk om toch maar een cappuccino of McFlurry te bestellen...

Laat je wel goed informeren over de manier waarop de WiFi tijd gemeten wordt. Sommige systemen meten de tijd tussen in- en uitloggen, waardoor je onaangenaam verrrast wordt als je je systeem uitzet zonder uit te loggen. Vooral met de iPad is dat verradelijk omdat je bv je iPad met Smart Cover automatisch in een beweging afsluit, terwijl de WiFitijd gewoon doorloopt. Ik spreek uit ervaring.

Andere systemen stoppen de tijd vanzelf als de verbinding verbreekt of als er enige tijd geen nieuwe internetpagina word opgevraagd. Dat is wel handig. Je moet daarna wel opnieuw inloggen.

Tijdens een van onze campingbezoeken ontdekten we ook waarom de 24-uurs economie niet werkt op de camping: we wilden wat gegevens via internet bijwerken en daarom een WiFi tegoed kopen. Alleen was het internetverkooppunt gesloten tot na de siesta.

Dan nog mijn samenzweringstheorie: ik denk dat de WiFi zender op de meeste campings met opzet niet al te krachtig is, en bij voorkeur in de beurt van het campingcafé of koffiebar geplaatst wordt. Op die manier vind je alle WiFi-werkers aan de koffie of aan het bier in de campingbar. Goed voor de extra omzet...

Toch begrijp ik het niet waarom campings draadloos internet niet gratis aanbieden. Dat zou een mooie service zijn. Veel hotels, restaurants en cafés bieden al gratis WiFi. De campingbaas hoeft maar beperkt te investeren in apparatuur, en het abonnement loopt toch al.

ONS ADVIES is om voor dat je een te groot tijdstegoed op de camping koopt de kwaliteit van de verbinding te controleren of de ervaring van je buren eens te vragen.
Daarnaast kun je ook de alternatieven in de buurt van de camping opzoeken: de eerder genoemde McDonalds (gratis, altijd wel in de buurt van een snelweg of grotere stad) of een lokaal WiFi hotspot. De lokatie van veel wereldwijde hotspots is te vinden via diverse internet sites. Maar daar moet je dan wel een internetverbinding voor hebben...






Anderen lazen ook onze blogs over  internetcampingkamperenvakantietips

OVER DE AUTEUR

Ruud

Maak me blij en neem me mee naar een leuke groene camping, vroeger met onze eigen tent en later met kinderen huurden we liever een stacaravan of bungalowtent. En zo gebeurde het, meer dan 20 jaar geleden tijdens een vakantie in Spanje, dat bij een goed glas wijn het plan ontstond om een website te ontwikkelen met een overzicht van verhuuraccommodaties op campings.

Samen met Virginie, mijn vrouw, vullen we al enkele jaren de blog op Huurtent met onze reizen door Europa. We bezoeken campings en maken zelf foto’s en passen waar nodig teksten aan.