Vakantie? Dé perfecte tijd voor een ‘digital detox’!

 18 Juli 2017   Typisch Fem

In het dagelijks leven zitten we bijna vastgeplakt aan ons mobieltje. Facebook, LinkedIn, Instagram, WhatsApp, online nieuwsapps, spelletjes en YouTube. Eén en al afleiding … Wat zou het toch heerlijk zijn om je weer eens op elkaar te concentreren. Op de echt belangrijke zaken. Tijd dus voor een digitale afkicksessie!

devices


Hoezo digitaal ontgiften?

Omdat je onbewust veel tijd besteedt aan online bezigheden. Zet je ’s ochtends de wekker op je mobieltje uit, dan check je meteen even het laatste - meestal vreselijke - wereldnieuws of de actuele weersverwachting. Op je werk loopt je mailbox vol. Via WhatsApp plan je een gezellig etentje met vrienden. Tussen de bedrijven door kijk je even op je Facebookpagina, post je een berichtje of plaats je een leuke foto op Instagram. Oh ja, niet vergeten om te reageren op de nieuwe LinkedIn-verzoeken.

En de kinderen? Die krijgen volgens mij chronische nekklachten door het kijken op het schermpje van hun mobiel. Ze volgen hun favo-vloggers op YouTube, plaatsen grappige filmpjes op Musical.ly en moeten absoluut reageren op de continue stroom berichtjes van klasgenootjes die in minimaal zeven verschillende WhatsApp-groepjes zitten.

JA! Digitaal afkicken is een must.

Maar hoe?

Eigenlijk is het heel makkelijk. Schoon je (privé)mailbox op en meld je af voor reclame en nieuwsbrieven. Vertel je collega’s, vrienden en familie dat je deze vakantie compleet offline gaat. Verwijder (tijdelijk) zoveel mogelijk apps, zeker de spelletjes! Zet alle pushberichten en bijbehorende geluidjes stop. Spreek met jezelf, je kinderen en eventuele andere reisgenoten een vaste tijd af om je WhatsApp en (werk)mail te beantwoorden. Bijvoorbeeld iedere avond van 18.00 tot 18.15 uur.

spelletjes


Wat doe je met al die vrije tijd?

Want dat gaat het je opleveren deze zomervakantie: vrije tijd. Eindelijk tijd voor jezelf, voor elkaar. Lees een boek. Doe een spelletje. Schrijf je dagelijkse vakantie-ervaringen op in een schriftje. Je zult merken: je maakt alles veel intenser mee. En als je het schriftje na de vakantie weer eens doorleest, herinner je je niet alleen de ervaring, maar ook het gevoel dat je erbij had. Heel anders dan een snelle foto of video op je mobieltje en de drang om die momentopname meteen online te delen met ‘vrienden’.

Offline zijn is bovendien ook nog eens veiliger! Inbrekers zijn ook online. Zeker in de vakantieperiode. Dankzij die leuke ontspannen vakantiekiekjes in Frankrijk, Spanje of Oostenrijk die we massaal op social media posten, kunnen zij hun ‘vakantiewerk’ perfect inplannen.

Probeer het gewoon. Het werkt!

Ik zie alleen maar voordelen aan digital detoxen. En spreek uit ervaring. Ik nam de proef op de som in de meivakantie, tijdens een heerlijke vakantie op de camping. De mobiele telefoons lagen in een kluisje. Dat zorgde er om te beginnen voor dat ik fris wakker werd. En totaal geen behoefte had aan nieuws, roddels, meningen en foto’s van anderen. We namen de tijd voor elkaar. Deden heel veel leuke dingen en leefden in het moment. Zonder enige afleiding of dwangmatige mobiele gewoontes. Een verademing. De beste vakantie sinds jaren (eigenlijk sinds de tijd dat we nog niet mobiel waren).
Sindsdien gebruik ik een echte wekker in de slaapkamer en blijft de smartphone beneden. Lees ik hooguit twee keer per dag het nieuws, check op vaste tijden mijn mail en social media en zet de smartphone ’s avonds voor het eten uit.

En de kinderen? Die hebben weer ontdekt hoe leuk Mens-Erger-Je-Niet is met een écht speelbord en pionnen. Met klasgenootjes is afgesproken om één vast WhatsApp-groepje te gebruiken, waar alleen belangrijke nieuwtjes op gezet worden. En thuis zijn vaste tijden afgesproken voor YouTube en online spelletjes. Misschien dat ik de chronische nekklachten nog heb kunnen voorkomen.

Ga jij deze zomervakantie ook voor een digitale afkickperiode? Het levert je absoluut veel op! Fijne vakantie :-)




Anderen lazen ook onze blogs over  belevinggezondvoorbereidingverslagtipsreizenonlinekinderendigitaal