Reiziger of Toerist? Wat ben jij?

 24 Oktober 2014   Femke

Reiziger of toerist?
„Zullen we lekker all inclusive doen?”, vroeg mijn vriendin een paar maanden geleden.
„Zullen we over vijf jaar weer naar deze plek teruggaan?”, vroeg ze vorige week.
Mijn antwoord op beide vragen was „Liever niet”. Waarom niet? Dat zal ik proberen uit te leggen…

Laat ik voorop stellen dat het geweldig was, onze trip naar Turkije! Heerlijk even weg van alles. Een paar dagen geen huishouden, geen werk, geen kinderen, geen mannen, geen sociale contacten, geen sport… Hoe heerlijk het allemaal ook is (vooruit, op dat huishouden na dan), het was op dat moment nóg heerlijker om de boel even de boel te laten. Tijd voor onszelf. Echt een aanrader. En dat meen ik.

Maar even to the point nu: wat maakt dat ik het liefst elke dag een ander restaurantje probeer? Op een andere plek. Met andere gerechten op de kaart. En waarom maak ik wél graag een traditie van ons uitje, maar pas ik voor twee maal (of vaker…) dezelfde bestemming? Het antwoord is simpel in mijn ogen: ik doe graag nieuwe dingen. Ik ontdek graag plekken op deze aardbol en van proberen kun je leren. Lekker cliché maar dat kan me even helemaal niets schelen. In plaats van in een veilige taxi, stap ik liever in de metro of de bus. Ik knoop graag gesprekjes aan met locals zodat ik iets te weten kom van hun cultuur en het land. Daarom vind ik een Bed & Breakfast of een camping ook zo leuk. Je spreekt nog eens iemand!

Een echte reiziger?
Volgens mij is dit alles zo ongeveer wat de reiziger onderscheidt van de toerist. De toerist schiet de hele dag plaatjes, eet in restaurantjes in de hoofdstraat, gaat alle standaard toeristische attracties af en betaalt het volle pond voor souvenirs. Maar ben ik dan een echte reiziger? Het is niet bepaald zo dat ik met mijn rugzak rondtrek en mijn nacht in een tentje midden in de Himalaya doorbreng. Ik ben bovendien aardig gebonden aan de schoolvakanties dus buiten het hoogseizoen reizen, zit er voorlopig niet in. Maar goed. Wat niet is, kan nog komen. Ik ben pas 35. Nog vele avontuurlijke jaren te gaan!




Anderen lazen ook onze blogs over  belevingreizen