5 Voordelen van niet-toeristische gebieden en kleinere campings

 4 April 2016   Femke

Eerder deze maand was ik op Sicilië. In een gebied waar het toerisme nog niet is doorgedrongen. Nu weet ik dat dit Italiaanse eiland bekend staat om haar maffiapraktijken, maar ik kan je vertellen: ik stond versteld. In positieve zin wel te verstaan. Van de gastvrijheid, de oprechte hulp en interesse van winkelpersoneel en de lage prijzen voor een driegangenmenu. Het was er heerlijk stil en weids en wat me ook opviel: er stond geen enkele auto op slot! Toen ik een vrouw in de winkel beledigde door haar fooi te geven voor de aandacht en special treatment die ik van haar gekregen had, drong het pas echt tot me door. De mensen hier menen het echt. Ze hebben het beste met me voor en gaan niet alleen voor harde euro’s. Een verademing!

Waarom je naar een minder toeristisch gebied op vakantie moet? Wat de voordelen zijn van een kleine groene camping ten opzichte van een XL camping? Ik heb het voor je samengevat in vijf punten. Laat ze van pas komen bij je keuze voor een vakantiebestemming voor de komende meivakantie of zomervakantie.


Kleine campings Elzas1 Oprechte gastvrijheid & flexibiliteit

Mensen die je helpen zonder iets terug te verwachten. Personeel dat dingen voor je regelt zonder daar zelf beter van te worden. Hoe lekker is dat? Mijn persoonlijke ervaring is dat hoe groter en toeristischer, hoe minder flexibel en hoe minder er voor je gedaan wordt. Een paar jaar terug stonden we op een charmante kasteelcamping in Frankrijk en dat was een groot verschil met het vakantiepark van afgelopen zomer, waar we caravan nummer 624 toegewezen kregen. Op het laatstgenoemde park mochten we bijvoorbeeld geen minuut eerder dan om 15 uur de stacaravan in. De computer van de receptioniste kon geen twee betalingen tegelijkertijd verwerken, daarvoor moest ik bij haar collega zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan… Terwijl we op de kleine camping in Frankrijk bij naam genoemd werden, echt contact hadden met het personeel en persoonlijke tips kregen voor dagtripjes en restaurantjes.

Mijn theorie is dat ze in toeristische gebieden al gauw denken ‘voor jou tien anderen’. Je komt toch maar één keer, dus waarom zouden ze ervoor zorgen dat je eten lekker is of dat je tevreden bent over de service? Vorige maand op Sicilië werd ik in een winkel hartelijk verwelkomd en kreeg ik verse koekjes toen de eigenaresse hoorde dat mijn koekjes mee het vliegtuig naar Nederland in gingen. We mochten uitgebreid proeven en ze vertelde vol passie over haar overheerlijke producten. Dit bedoelen ze met onderscheidend vermogen, was wat ik dacht…


Camping Lac de la Liez bij Langres2 Schappelijke prijzen

In minder toeristische gebieden liggen de prijzen van restaurants, campings, souvenirs en dagjes uit stukken lager. Logisch natuurlijk, bijvoorbeeld omdat de kosten voor panden en personeel er lager zijn. Dat je daar als toerist van profiteert, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen.

3 Meer rust, minder drukte

Toegegeven, mijn kinderen vonden het heerlijk op dat grote park afgelopen zomer. Volop zwembaden en kinderen om mee te spelen, een vol activiteitenprogramma, keuze uit 24 soorten broodjes in de supermarkt… Ikzelf vond het echter vooral druk en massaal! Aangezien ons dagelijks leven al druk genoeg is en ik rust en eenvoud niet verkeerd vind op vakantie, vind ik het altijd een verademing als ik even geen gillende kinderen hoor en een boek kan openslaan. Ieder z’n ding.

4 Dichtbij de lokale bevolking

Als ik op reis ben, wil ik iets van het land en de cultuur mee krijgen. Ik blijf niet binnen de muren van een all inclusive resort en wil het liefst contact met de mensen die ter plaatse wonen en werken. En ik wil een hapje mee eten uit de lokale keuken als het effe kan (vooral als ik in Italië zit, haha). In een megahotel of in een caravan op een druk veld, ver weg van het hart van de camping, voel ik me al snel een sardientje in een blik. Hoe kleiner en minder toeristisch, hoe intenser het contact.

5 Veiligheid

Caravan of auto niet op slot gedaan? Tas in de voortent laten liggen? Geen probleem. Tenminste als de omgeving je niet ziet als wandelende westerse geldmachine… Elke dief weet dat er in de commerciële gebieden van alles te halen is. Maar in een huisje op het platteland of op een minicamping? Er zijn vast uitzonderingen, maar over het algemeen wordt er minder gestolen in minder toeristische plaatsen en mijn ervaring is dat mensen in authentieke dorpjes minder op je geld uit zijn dan in de grote stad.

Al met al genoeg redenen om deze zomer op zoek te gaan naar een charmante familiecamping in een relatief rustig gebied. Eentje met zwembad en glijbaan graag, zodat mijn kinderen ook aan hun trekken komen. Zoeken we een speld in een hooiberg of zou het ons lukken? Ik hou je op de hoogte!Anderen lazen ook onze blogs over  FrankrijkItaliëSiciliëbelevingalgemeenagriturismoglampingreizen