Vakantie Umbrië, tips voor een bijzondere zonvakantie

 23 September 2022   Virginie

Onze vakantie in Umbrië was dit jaar kort maar daardoor niet minder leuk. Een week op Il Collaccio bij het plaatsje Castelvecchio di Preci, en op de grens met de regio Marche, was heerlijk in alle opzichten.

Uitzicht vanaf camping Il Collacio in Umbrië


Een ansichtkaart als uitzicht

Bij aankomst op Il Collaccio waren wij blij verrast door het bijzonder mooie uitzicht op het prachtige berglandschap. Deze terrassencamping is prachtig aangelegd, goed onderhouden met mooie verharde paden en stevige trappen. Een goede conditie is echter wel een pré. Het restaurant, het mooie panorama zwembad, de receptie en het kleine winkeltje liggen allemaal bij de ingang van deze groene camping. Dus dit betekent meestal een hele klim vanaf je accommodatie.

Zwemmen in een zwembad met dit uitzicht doe je op Il Collaccio


Een paar terrassen lager ligt nog een zwembad met een pierenbadje, een fijn grasveld met ligstoelen en bomen en parasols. Helemaal onder aan de camping liggen de tennisbanen. Verspreid over het mooie terrein liggen mooie (vaak nieuwe) glamping-accommodaties. Je vindt hier safaritenten zonder eigen sanitair maar ook lodgetenten met privé sanitair. De sanitair gebouwen op deze Italiaanse camping zijn overigens modern en heel goed verzorgd.

Diverse glamping accommodaties op camping Collaccio, Tendi Lodgetenten


Het varken blij, wij blij
Dezelfde avond hebben wij op de camping het restaurant “Het blije Varken” bezocht en waren zo enthousiast over de heerlijke Italiaanse gerechten, de gezellige bediening, de redelijke prijzen en het prachtige uitzicht dat we de overige dagen direct gereserveerd hebben bij de receptie. De Tagliata di Manzo al Tartufo moet je sowieso bestellen en vergeet de Contorni (bijgerechten) niet, want de Speltsalade en de pittige bonen wil je niet missen. En hou je van zalmforel dan is het voorgerecht (Insalata di trota rosa marinata con anelli di cipolla fresca ) met forel uit de regio, echt een toppertje (vergeet niet wat schijfjes citroen erbij te bestellen).

Restaurant Al Porcello Felice op camping Il Collaccio


Te warm, dus relaxen en een kort kerkbezoek
We hadden ons voorgenomen om het Monti Sibillini gebergte te bezoeken, maar de hitte heeft ons gedwongen om gewoon in de schaduw onze boeken uit te lezen. Wel werd ons op het hart gedrukt om het kerkje (Madonna dell ‘Icona), tegenover de camping gelegen in het heuvellandschap, te bezoeken.

Madonna dell ‘Icona


De derde ochtend op Il Collaccio was de temperatuur goed te doen en hebben wij de sleutel van dit kerkje opgehaald bij de receptie en onze wandelschoenen aangetrokken. Bij de receptie lagen overigens diverse wandeltochten die je kunt maken. De groene wandeltocht zowel op papier als via QR-code is richting kerkje en duurt ongeveer 30 minuten. Wij kunnen alleen maar beamen dat de wandeling leuk is om te doen en het kerkje een geweldig uitzicht laat zien. Zorg wel voor stevige schoenen want vooral terug naar beneden zijn er wel een paar schuivers.

wandeling naar kerkje tegenover de camping


Spoleto, een sieraad
Omdat wij pelgrimsstad Assisi en de mooie stad Perugia al tijdens onze vorige Italiaanse vakanties hadden bezocht, stond deze keer de stad Spoleto als to do op ons lijstje. Uiteindelijk hebben we de airco van de auto hoog gezet en de stad bezocht. En wat waren we blij dat we dit, ondanks de hitte, hebben gedaan. Wat een mooie stad en wat een relaxte sfeer.

Spoleto, Rocca Albornoz


En wat waren we blij dat we de Rocca Albornoz konden bezoeken door de roltrap te gebruiken. Het enorme fort ligt hoog op de heuvel Sant’Elia en kijkt uit over Spoleto. Ooit is dit kasteel gebouwd in opdracht van Paus Innocentius VI. Veel van de destijds gemaakte fresco’s zijn verloren gegaan toen het gebouw uiteindelijk een gevangenis (tot 1982) werd.

Fresco


Vanaf het Fort heb je ook uitzicht op de Ponte delle Torri. Dit is een aquaduct uit de 14e eeuw en was helaas niet te bezoeken.

Spoleto, Aquaduct Ponte delle Torri


Wandel je daarna vanaf het Fort het oude centrum van Spoleto in dan wordt je direct verliefd op de kleine charmante straatjes die je brengen naar de Duomo di Spoleto.

Duomo di Spoleto


Slenterend door de straatjes kwamen we diverse kerkjes en kerken tegen.

Slenteren door de charmante straatjes van Spoleto


Al met al waren we blij verrast door het bezoek aan deze mooie stad en konden met een berg foto’s weer richting camping.




Anderen lazen ook onze blogs over  bezienswaardigheidItaliëumbriëvakantie boekencampingcharmecampingglampingtips