Angers aan de oevers van de Maine, het kasteel, Cointreau, parken en tapijten

 30 April 2024   Huurtent

Tijdens onze vakantie in Saumur aan de Loire hebben wij ook de stad Angers bezocht. Wij hebben genoten van deze hoofdstad in het departement de Maine-et-Loire. Na ons bezoek aan het Office de Tourisme in Angers konden wij met onze plattegrond een wandelroute door het centrum van Angers maken en een wandelroute aan de overkant van de rivier de Maine.

wandelroute aan de overkant van de rivier de Maine


De route door het historisch centrum bracht ons door smalle straatjes en al snel kwamen we het 13e eeuwse Kasteel d’Angers tegen met de 17 imponerende verdedigingstorens en grote ophaalbrug. Binnen hangt de De Apocalyps van Angers, middeleeuwse wandtapijten met een totale lengte van 103 meter. Het imponerende kasteel hebben wij alleen van buiten bezichtigd omdat wij ook de tapijten Chant du Monde van Jean Lurcat wilden bezoeken die in het Hôpital Saint-Jean werden tentoongesteld. Vanuit het kasteel liepen we de smalle straatjes in met de kinderkopjes en vele vakwerkhuisjes.

13e eeuwse Kasteel Angers


Onze wandeling werd vervolgd richting kathedraal Saint-Maurice. Prachtig als je de kathedraal, gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw in de gotische stijl, benaderd via de trappen

kathedraal Saint-Maurice


En dan sta je ineens op het grote plein Place du Raliement met het Theater, de tram, de ouderwetse draaimolen de prachtige monumentale gebouwen en de vele restaurants met gezellige terrasjes. Een plek waar je eigenlijk gewoon wil gaan zitten en een hapje en drankje wil doen en sfeer wilt proeven. Maar helaas wij waren nog niet klaar met onze wandeling….

Place du Raliement


Behalve het kasteel, de Kathedraal, de vakwerkhuizen, de leuke smalle straatjes heeft Angers ook diverse musea. Zo kom je onderweg het Musee Le Pincé tegen met leuke collecties en zeker de moeite waard om te bezoeken. . Verder kom je onderweg het Blauwe Huis (helaas in de steigers) tegen en het het Museum Des Beaux Arts.

Musee Le Pince en Museum des Beaux Arts


Voor een hapje en een drankje bezochten we een van de terrasjes in Rue de L’Espine waar de vakwerkhuisjes in alle kleuren aanwezig waren.
Voldaan en genoten van de fijne sfeer in het centrum volgden we onze route naar de overkant van de rivier de Main. Wandelend kwamen wij op het plein La Place du Tertre Saint-Laurent aan. Hier staat een opmerkelijk gebouw waar de jaarlijkse processie eindigt.

La Place du Tertre Saint-Laurent


Uiteindelijk brengt deze weg ons naar het Hôpital Saint-Jean waar de tentoonstelling van de tapijten Chant du Monde van Jean Lurcat zich bevond. Mocht je tijd over hebben tijdens je bezoek aan Angers sla deze tentoonstelling van tapijten zeker niet over. De moderne versie van de Apocalypse die je in het Kasteel van Angers vindt hangt hier. Hieronder foto’s om te inspireren.

tentoonstelling van de tapijten Chant du Monde van Jean Lurcat


P.s. wij sloten onze dag in Angers af met een glaasje Cointreau, een sterke likeur die haar daglicht vond Saint-Barthélemy-d’Anjou een voorstad van Angers.
Anderen lazen ook onze blogs over  AngersFrankrijkLoire