Je vakantie boeken via internet?

 19 September 2014   Femke

De toekomst van het reisbureau
Vanmorgen fietste ik langs het reisbureau. Ik keek naar binnen en zag niemand zitten, zoals me al vaker is opgevallen. Hoe komt het toch dat de eigenaren van fysieke reisbureaus nog beleg op hun brood hebben of überhaupt nog brood kunnen kopen? Ik vraag me al fietsend af wie z’n reis anno 2014 bij het reisbureau boekt en waarom? Biedt het boeken via internet niet veel meer voordelen?

Voordelen van boeken via een reisbureau
De eerste groepen waar ik denk bij ’bezoekers van een reisbureau’ zijn mensen die niet thuis zijn op internet. Ouderen of digibeten is mijn summiere vertaling. Voor sommige mensen is het fijn als iemand hen helpt, adviseert en op hun gemak stelt. Mijn ouders - die overigens nog niet zo oud zijn - gaan soms ook voor de zekerheid van een reisbureau. „Als er iets fout gaat, hebben we het zelf niet gedaan en wordt het opgelost”, zo luidt hun uitleg.

Voordelen van boeken via internet
De lijst met voordelen van boeken via internet is vele malen langer. Voor mij tenminste. Ik gun mezelf de scherpere tarieven. Doordat er geen dure panden en geen salarissen aan fysieke adviseurs betaald hoeven te worden, ben ik goedkoper uit. Ik doe bovendien graag grondig research voordat ik iets boek. Een reisbureau beperkt het advies tot twee of drie verschillende organisaties ben ik bang, en ik vergelijk graag breder. Uitgebreid foto’s kijken, referenties lezen… Dát geeft mij juist een zeker gevoel. Het argument van veiligheid gaat voor mij ook niet op. De meeste online aanbieders zijn immers gewoon aangesloten bij garantiefondsen als de SGR of de ANVR. Bij problemen word ik dus écht wel geholpen. Tot slot zit ik iets relaxter thuis op de bank in mijn joggingbroek, dan met een ongeduldige verkoopster tegenover me die me kostte wat het kost een reis wil verkopen. Of die juist geen moeite doet omdat ze haar loon toch wel krijgt. Ik weet niet wat ik irritanter vind eigenlijk…

Ruimte voor de specialist
Vooral de algemene reisbureaus lijken uit het straatbeeld te verdwijnen. De paar reiswinkels die overblijven, zijn vaak gespecialiseerd in bijvoorbeeld cruises of avontuurlijke reizen. Eigenlijk kun je het boeken van een reis een beetje vergelijken met het afsluiten van een verzekering, bedenk ik me. Ik sluit mijn reisverzekering of inboedelverzekering lekker rechtstreeks af bij de verzekeraar. Dat is (denk ik) goedkoper en ik begrijp de materie zelf redelijk. Wordt het ingewikkelder of heb ik specifiek advies nodig, liefst van een onafhankelijk tussenpersoon, dan betaal ik zonder te mokken extra. Ik wil immers geen fout afgesloten pakket en ik wil zeker weten dat ik het goed doe.

Het beste overzicht van kampeervakanties
En wat doe ik als ik een kampeervakantie wil boeken? Dan kijk ik in hét overzicht der overzichten en kom ik tot de conclusie dat ik het superfijn vind om snel te vinden wat ik zoek! Ideaal dat ik op www.huurtent.nl gericht en uitgebreid kan zoeken op afstand, land, soort accommodatie en kindvriendelijkheid. Ook de ligging, grootte van de camping en de voorzieningen („Er is toch wel een zwembad, mam?”) zijn geen onbelangrijke zoekcriteria voor mij. Voor mij ideaal dus, een beetje hulp. Als ik dat allemaal zelf zou moeten uitzoeken…alsjeblieft zeg.

Anderen lazen ook onze blogs over  kamperenvakantiealgemeeninternetmeivakantie