Jouw kind dus ook: betere schoolresultaten door kamperen!

 9 Juni 2015   Ruud

Geloof het of niet, maar een Engels onderzoek heeft het uitgewezen: kinderen die minstens één keer per jaar gaan kamperen doen het beter op school en zijn gelukkiger en gezonder.

Het Institute of Education van de Plymouth University in Engeland heeft samen met de Engelse Camping and Caravanning Club een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen school en kamperen.

De onderzoekers hebben ouders en kinderen in Engeland en serie vragen gesteld over de opvoedkundige, psychologische en sociale voordelen van kamperen voor kinderen van alle leeftijden.

Het onderzoek geeft aan dat meer dan 4 van de 5 ouders van mening is dat kamperen een positief effect heeft op de schoolprestaties. Bovendien zegt 98% dat de kinderen de natuur meer zijn gaan waarderen; 95% zei dat de kinderen gelukkiger zijn tijdens de kampeervakantie en 93% beweert dat kamperen ze vaardigheden bijbrengt die nuttig zijn in hun latere leven.


Betere schoolresulaten door kamperen


Sommige ouders (15%) zijn er van overtuigd dat één van de voordelen is dat er minder tijd aan technologie besteed wordt (laptop, tablet, mobiel etc.). Eén vijfde (20%) zegt dat kamperen vrijheid, onafhankelijkheid en zelfvertrouwen bijbrengt. Tenslotte is tweederde (68%) ervan overtuigd dat de kinderen meer plezier aan de lessen op school beleven omdat ze hun kampeerbelevenissen en –ervaringen, zoals uitstapjes naar historische plaatsen, kunnen delen in de klas.

De onderzoeksleider Sue Waite zei: “Opmerkelijk is dat de geïnterviewde ouders er van overtuigd zijn dat de kampeerervaring de belangrijke thema’s in de lessen geschiedenis, aardrijkskunde en wetenschap ondersteunt. En eigenlijk is dat ook zo door de natuurlijke beleving die kamperen met zich meebrengt. Activiteiten als boswandelingen en rotsklimmen helpen bij het begrip van ecosystemen en het herkennen van dieren, waardoor respect groeit voor natuur en de leefomgeving.”

In dit onderzoek is aan de kinderen gevraagd waarom ze kamperen zo fijn vinden. De meeste antwoorden gingen over nieuwe vrienden, plezier maken, buiten spelen en nieuwe dingen leren. Ook zagen de kinderen de relatie tussen kamperen en onderwerpen op school, samenwerken en samen problemen oplossen.

Bron: Exeter Express and Echo, 22 mei 2015


Dit onderzoek lijkt niet al te wetenschappelijk, geen feiten, maar gebaseerd op meningen van ouders en gesponsord door een kampeerorganisatie.
We worden er niet veel wijzer van, maar het is een grappig thema, en daarom plaatsen we het hier.
Anderen lazen ook onze blogs over  nieuwskamperenkinderengezondmeivakantie