Natuur & cultuur in het Land van Cuijk

 26 Augustus 2021   Typisch Fem

Fietsen in het Land van Cuijk


Steek de Maas over net onder Nijmegen en je belandt in het Land van Cuijk, waar een flinke portie natuur en cultuur voor het oprapen ligt. Of je nu wilt fietsen over de Romeinse weg of het oudste nog bewoonde klooster van Nederland gaat bezoeken. Met het pontje naar de overkant van de Maas gaat of wilt verdwalen in de eindeloze Maasduinen of Maasheggen. In Noordoost-Brabant - rondom Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill, Sint-Hubert en Sint Anthonis - kan het allemaal. En meer.

Maasduinen, Maasheggen van Bergen naar Boxmeer


Wandelen, fietsen of watersporten in De Maasheggen

In de categorie natuurgebieden verdient UNESCO-gebied Maasheggen de eerste plaats. De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland, met Cuijk als centrale plaats. Cuijk heette vroeger Ceuclum en was in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting.

Het Maasheggengebied leent zich perfect voor een dagje fietsen of wandelen door de natuur. Van Maashees tot Cuijk loopt de Via Valentiniana, een fietspad dat grotendeels de route van de voormalige Romeinse Weg volgt. Ook de Internationale Maasfietsroute gaat door het gebied en drie etappes van het Maaspad lopen (deels) door het Maasheggengebied.

Waar je ook in de Maasheggen bent, water is altijd dichtbij. De Maas speelt natuurlijk de hoofdrol, met in Sambeek het indrukwekkende sluizencomplex dat de Maas beter bevaarbaar maakt voor schepen. In het noorden van de Maasheggen vind je De Kraaijenbergse Plassen. Dit is een uitgestrekt watersportgebied waar je goed kunt roeien, kanoën, surfen en duiken. Ook leuk: een bootje huren met het hele gezin!

De Maasvallei, fietsen in Brabant


Meer historie in het Land van Cuijk

Met name Cuijk is historisch interessant: het is een van de eerste nederzettingen van de Romeinen in Nederland. Verder heeft Cuijk een mooi winkelcentrum, de fraaie Martinuskerk en het Romeinse Museum Ceuclum. Dit museum bevindt zich in een 500 jaar oude kerktoren, die je kunt beklimmen en waar de kinderen (en jij ;-)) alles leren over de prehistorie en de Romeinse tijd.

Tegen Cuijk aan, in Sint Agatha, ligt het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Tegenwoordig is een deel van het klooster ingericht als erfgoedcentrum en je kunt er een tentoonstelling over de geschiedenis van het klooster bekijken. In Grave, ook een historische vestingstad, loop je net als in Cuijk van het een naar het andere middeleeuwse monument. Bouwstijlen wisselen elkaar af en must-sees zijn onder andere de Hampoort, het 15e-eeuwse stadhuis en de Sint Elisabethkerk.

Verder kun je een bezoek brengen aan het Boxmeerse Kasteel, dat laat zien waar de rijke katholieken hun toevlucht zochten in de tijd van de reformatie. Ook in Mill staan twee bijzondere kastelen: kasteel Tongelaar en kasteel Aldendriel.

En dan hebben we nog het oorlogsmuseum in Overloon. Een fietsbrug dwars door het museum? Een tentoonstelling van oude oorlogsjeeps en een replica van een zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet? Je kijkt hier je ogen uit.

De Maasduinen en de Mookerheide als buren

Ben je na de Maasheggen nog niet uitgewandeld of gefietst? Grenzend aan de Maasheggen liggen meerdere natuurgebieden, waaronder Nationaal Park De Maasduinen en de Mookerheide. De Maasduinen strekt zich uit over ruim twintig kilometer tussen de Maas en de Duitse grens, aan de zuidoostkant van het Land van Cuijk. De Limburgse Mookerheide ligt ten noordoosten van Cuijk en is makkelijk bereikbaar via de pont.


volop natuur in het land van Cuijk


Parken en campings in de buurt


Anderen lazen ook onze blogs over  2021aan rivierNederlandLand van CuijkNoord-BrabantDichtbijfietsen