Stadswandeling Groningen

 25 Maart 2016   Huurtent

Wandelen is heerlijk om te doen, en wist je dat je een stad pas echt leert kennen als je deze te voet ontdekt? Onze eerste echte stadswandeling was door de stad Groningen. Een stad waar de geschiedenis nog duidelijk aanwezig is. Wil je de geschiedenis van een stad goed beleven dan doe je dat wandelend. Verder kun je dan de historische plekken ook meteen combineren met de bezienswaardigheden van deze tijd, de Nieuwe openbare Bibliotheek, het spraakmakende Groninger Museum en het Waagcomplex. Het leuke van Groningen is dat alles zo een beetje binnen een straal van 1 km. van het centrum ligt.

Groningen Studentenstad

Deze gezellige studentenstad bestaat uit oude pakhuizen, hofjes en veel water. Groningen is omringd door water waaraan de vele oude pakhuizen liggen die, tijdens een rondvaarttocht, verwijzen naar het rijke handelsverleden van Groningen. Overal zie je aanlegplaatsen voor grotere en kleine bootjes. Groningen is dan ook verbonden met diverse vaarwegen. Bezoek daarom zeker het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Groningen stadswandeling


Mooiste station van Nederland

Wij begonnen onze wandeling bij het station (1895), een van de mooiste van Nederland. Wij hebben ons staan vergapen bij het prachtige Jugendstil plafond, gemaakt van papier maché. Dit station is een ontwerp van Isaak Gosschalk. Buiten wandel je over een golvend terrein ( de overkapping van de fietsenstalling ) en kun je het Peerd van Ome Loeks bekijken. Vandaar steek je over, via het verbindingskanaal, en loop je naar het Groninger museum, dat hier op een eiland ligt. Wij zijn hier gestopt met onze wandeling omdat wij uiteraard de tentoonstelling David Bowie (1947 - 2016) wilden bezoeken. Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot 10 april 2016.

Station Groningen museum


Groningen Hanzestad

De volgende dag zijn wij vanaf het Gronings Museum verder gegaan met onze stadswandeling. Via de Folkingstraat, tegenwoordig een trendy winkelstraat, vroeger het centrum van de Joodse buurt, lopen we naar de Korenbeurs op de Vismarkt. Achter de Korenbeurs vind je dan de Aa-Kerk met aan de noordzijde het Hanze Huis. Hier vind je nog steeds producten uit Europese Hanzesteden, zoals thee, jam en snoep.
(“In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Het Hanzeverbond (1282-1669) was een samenwerkingsverband van kooplieden uit vooral Duitsland, Scandinavië, Engeland, Polen, de Baltische landen, Rusland én Nederland.”)

Aa-Kerk in Groningen


Groningen Waterstad

Via het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Niemeyer Tabaksmuseum, allebei gevestigd in middeleeuwse koopmanswoningen lopen we via het Harmoniecomplex en Academie gebouw naar de Oude Boteringestraat. Hier staan vele monumentale panden en bezienswaardigheden zoals de Openbare Bibliotheek (architect Giorgio Grassi), het huis met de dertien tempels en de Doopsgezinde kerk uit 1815.
Van daaruit verloopt de wandeling via de middeleeuwse gracht (vroegere haven tot 1876, welke in open verbinding stond met de zee) richting Martinitoren.

Academiegebouw en Martinitoren Groningen


Gasthuizen/hofjes in Groningen

Op de weg naar de Grote Markt hebben wij ook nog het Aaffien Olthofsgasthuis bezocht, dit gasthuis werd in 1766 gesticht voor oude vrouwen. Aangekomen op de Grote Markt zien we enerzijds de dominante Martinitoren en anderzijds het stadshuis en wordt het tijd voor een heerlijk bakkie koffie met overheerlijke Groninger koek (soort ontbijtkoek maar dan nog lekkerder).

Hofjes Groningen


Na de koffie nog 2 hofjes bezocht: het St. Geertruids Gasthuis, een liefdadigheid instelling voor armen, zieken en pelgrims en het St. Anthony Gasthuis ooit een instelling voor pestlijders en geesteszieken en lag dus ook oorspronkelijk gelegen buiten de stadsmuur.
Groningen is een stad met een gezellig levendig centrum, veel geschiedenis, mooie architectuur, leuke horeca en gezellige zonnige terrassen.

Bij het VVV kun je diverse stadswandelingen kopen/krijgen. Al met al een heerlijk weekend Groningen gehad en een aanrader!Anderen lazen ook onze blogs over  GroningenverslagNederlandtipswandelenstadswandeling