Weidse stilte en stedelijke allure in Salland

 19 April 2021   Typisch Fem

Fietstocht naar Deventer


Pak een landkaart van Nederland, kleur grofweg het gebied tussen Zwolle, Deventer en Hardenberg in en je hebt de streek Salland te pakken. Deze streek in het westen van Overijssel strekt zich uit van de IJssel aan de linkerkant tot de Sallandse heuvelrug aan de rechterkant. Je vindt er het zeldzaam stille natuurgebied Sallandse Heuvelrug, gezellige Hanzesteden en charmante dorpjes, tal van imposante landhuizen en kastelen en voor wie durft (of de kinderen gewoon een dag een plezier wil doen): Avonturenpark Hellendoorn. En dit alles bezoek je natuurlijk vanuit je safaritent of vakantiehuisje deze zomer.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is Overijssel op z’n hoogst. Het gebied bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden en in het Nationaal Park is het ruim, open en muisstil. On-Nederlands bijna. Grote wegen of megasteden in de buurt zijn er niet, bijzondere diersoorten - zoals het bedreigde korhoen - des te meer. Dit alles maakt de Sallandse heide een fijne plek voor rustzoekers, natuurliefhebbers en iedereen die even wil ontsnappen aan het dagelijks leven. Ben je met kinderen op vakantie in Salland? Check dan zeker Speelbos Sallandse Heuvelrug. Hier kunnen kinderen alles leren over de dieren en klauteren en klimmen totdat ze erbij neervallen. Of totdat jullie zeggen dat het tijd is de barbecue op de camping aan te steken natuurlijk.

Landhuizen en kastelen in Salland

De hele dag kinderclub of speeltuin hoeft nu ook weer niet, de kinderen kunnen gerust een ochtendje met jullie mee op ontdekkingsreis door de omgeving. Wedden dat ze best een uurtje geboeid zullen zijn door Kasteel Huis Te Diepenheim, Kasteel Warmelo of kasteel De Cloese in Lochem. Om er zomaar een paar te noemen hè.

Hanzestad Zwolle

Zijn de kinderen naar het zwembad en hebben jullie de ochtend of middag voor jezelf? Of heb je kinderen die houden van shoppen, varen, lezen of een museumbezoek? Grijp je kans en ontdek samen de historische binnenstad van Zwolle. Naast leuke winkeltjes en tal van terrassen, restaurants en cafés heeft het stadshart méér te bieden. Flanerend door het centrum kom je vanzelf langs de twee opvallendste hotspots van Zwolle: de mooiste boekhandel van Nederland 'Waanders In de Broeren' en Museum de Fundatie. Vanuit het opvallende raam van het museum zie je de binnenstad bruisen. Wat ook een dikke tip is: huur een rondvaartboot, sloep, supboard of kano en verken de stervormige gracht van Zwolle.

Met een sloepje Zwolle rond


Hanzestad Deventer

Nog zo’n eeuwenoude Hanzestad is Deventer, gelegen aan de IJssel. In de stad vind je mooie pleinen, schitterende monumenten zoals de Lebuïnuskerk en interessante musea zoals het Speelgoedmuseum en museum De Waag. Een wandeling door het oudste park van Nederland, het Worpplantsoen, is ook een aanrader. Over oud gesproken, Deventer is de plek waar je het oudste stenen huis en de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland vindt. Wil je gewoon even lekker winkelen? De beste straten zijn de Lange Bisschopstraat, Korte Bisschopstraat, Smedenstraat en de Engestraat. Sla vooral de Deventer Koekwinkel niet over trouwens! Hier wordt al ruim 400 jaar de wereldberoemde Deventer Kruidkoek gebakken. Mmmmmmm.

Deventer Markt


Avonturenpark of Natuurspeeltuin Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn heeft eigenlijk geen introductie nodig. Hier wissel je leuke shows af met een ritje in een van de achtbanen of wildwaterbanen. Het outdoor waterpark Aquaventura Slidepark is sowieso een must voor iedereen die kickt op glijbanen! Voor kinderen vanaf 1.20 m. is Hellendoorn het leukst, ze mogen simpelweg in alle 30 attracties. Maar niet getreurd als je kleintjes hebt: daar heeft Hellendoorn Dreumesland voor, met speciale attracties voor kleine kinderen.
Anderen lazen ook onze blogs over  overijsselSallandse Heuvelrugcitytrip