De vier van Andalusië!

 4 Juli 2017   Virginie

Je huurt een auto, je boekt onderweg enkele hotels, en je bezoekt de hoogtepunten van Andalusië. Dat is wat Pharos-Holidays voor ons in een mooi 9 daags rondreis-recept beschreef. Al met al is dat Pharos Holidays zeker gelukt. Andalusië is een beleving die werkelijk fantastisch is.

Wel smurfen geen vader Abraham

Onder een stralende zon kwamen wij aan op Vliegveld Malaga en na een wat vervelende papieruitwisseling, reden wij in onze gehuurde Ford Fiësta richting Ronda, onze eerste kennismaking met de Costa del Sol. De reis naar onze “olijfoliemolen” zoals Pharos Holidays deze beschreef was op zich al een feest. Wij hadden ons tevoren goed ingelezen en konden het niet laten om het smurfendorpje Júzcar te bezoeken. Het blauwe Spaanse dorpje is gelegen in de bergen. Een blauw bergdorpje dat in 2011 diende als promotie voor een 3D-smurfenfilm. Dit mooie traditioneel, van oorsprong wit dorp, is na de festiviteiten blauw gebleven en trekt veel toeristen aan.

Het blauwe dorp in Andalusië


Het kleine blauwe dorp lag er stil bij onder de zinderende Spaanse zon. Het moet erg leuk zijn om dit dorpje met kinderen te bezoeken, het is zeker een leuke variatie op alle witte bergdorpjes in deze regio. Na ons eerste Spaanse drankje bij het plaatselijke hotel/restaurant vertrokken wij richting Ronda.

De mooiste dagen in Andalusië

Achteraf vonden wij dit onze mooiste dagen in Andalusië. De ligging van Ronda, omgeven door bergen en de gevarieerde geschiedenis maakt van dit Moors dorp een plaatje. Overal zie je de Romeinse en Arabische invloeden. Je start met de drie bruggen, de Puente Viejo uit 1616 alleen geschikt voor voetgangers (“oude brug”) de Puente Araba of – Romano, een Romeinse brug gebouwd op Moorse overblijfselen. (“Moorse brug”) en de Puente Nuevo (“nieuwe brug”) die alle drie de 120 meter diepe kloof El Tajo met de rivier de Guadalevin, die de stad Ronda verdeelt, overspannen. Via de indrukwekkende Puente Nuevo loop je vanuit de wijk El Mercadillo de oude stad in, La Ciuda.
Voordat wij de oude stad inwandelden hebben wij onze ogen uitgekeken op het Plaza de España met de Plaza de Toros (stierenvechtarena). Wij hebben deze arena, een van de oudste van Spanje, en het centrum van het hedendaagse stierenvechten, uitgebreid bezocht. De arena (geopend in 1784) heeft een diameter van 66 meter en heeft een dubbele galerij. Verder kun je ook het museum in de Arena bezoeken, met een doorlopende tentoonstelling.

Ronda


Een hemel in Andalusië, Casa Rural el Vihuelo

Kortom één dag was te kort. Gelukkig werden wij gastvrij ontvangen door Julia, ons eerste vakantie-adres “Casa Rural el Vihuelo” in El Bosque. Een aanrader voor iedereen die van gastvrijheid houdt. Een prettige vakantieplek met zwembad en uitgebreid ontbijt. En niet onbelangrijk een gastvrouw die ons de lekkerste restaurantjes van de buurt aanwees.

Casa Rural el Vihuelo. El Bosque


Andalusië aan zee

Na twee dagen witte dorpjes zoals Arcos de la Frontera, Setenil de las Bodegas (grotwoningen) en Zahara bezoeken, maar ook onze adem te hebben ingehouden bij de Sierra de Grazalema reden wij richting kust om een dagje te slenteren door de mooie havenstad Cádiz.

Sierra de Grazalema


Cádiz is een van de belangrijkste havensteden uit de Spaanse koloniale tijd. Wandelend met onze kleuren-wandelroute kwamen wij langs enkele bezienswaardigheden zoals o.a. de Kathedraal met de Torre de Poniente. Zowel de Catedral de Cadiz als de toren hebben wij bezocht en ik kan alleen maar zeggen, adembenemend, figuurlijk als letterlijk. Bijgekomen van de klim naar boven en weer naar beneden en een heerlijk Tapas lunch achter de kiezen reden wij richting Sevilla. Wel met het voornemen de andere bezienswaardigheden van Cadiz nog een keer te bezoeken.

Catedral de Cadiz


Het bruist, het leeft, het is Sevilla

Ja en dan kom je aan in Sevilla. Even kort omschrijven: gezellige universiteitsstad, immense gebouwen en monumenten, gezellige restaurantjes en vele tapasbars. Omdat het overdag erg warm was hebben wij in de avond de Kathedraal en het Plaza España bezocht. Zoals we al eerder zagen in Ronda is ook de kathedraal van Sevilla gebouwd op de plaats waar voorheen een Moorse moskee stond. Het is de grootste Gotische kerk in de wereld. Imposant gelegen in de ondergaande zon, zo ook het Plaza España met op de achtergrond de klanken van live klassieke muziek.

Plaza España, Sevilla


Genietend van de Spaanse sfeer, de gebouwen, en intussen gewend aan de Spaanse eetgewoonten om je warme maaltijd pas na 9 uur te nuttigen, liepen we weer naar ons centraal gelegen hotel San Gil. Met het Alcázar paleis voor de volgende dag op de planning.

Koninklijk paleis

Het Real Alcázar de Sevilla is het koninklijk paleis in Sevilla en nog steeds in gebruik bij een bezoek van de Spaanse koning. Het kasteel en de prachtig aangelegde tuinen laten zowel Arabische als Christelijke bouwstijlen zien de z.g. “de mudéjar-stijl”. De foto’s spreken voor zich en wij kunnen een bezoek aan dit paleis alleen maar aanraden.

Alcazar de Sevilla


Verder is Sevilla dé perfecte stad om een Andalusische Tapas tour te maken. Tapas kun je bijna in elke bar of restaurant krijgen, zowel traditionele als kleurrijke originele nieuwetijdse tapas. Kortom een fantastische Spaanse stad, gastvrij en bruisend.

Tapaz bij Christina and Co


Pet op, zonnebril op en smeren

De volgende dag moest de airco overuren maken want de rit naar Cordoba was wat langer en de zon scheen volop. Tegen het eind van de ochtend kwamen wij in ons hotel Celu aan en zijn de middag begonnen met een echte Spaanse Siësta. Lekker uitgerust en opgefrist trokken wij het historisch centrum van Cordoba in. Wij genoten van de smalle straatjes met witte huizen en leuke koele binnenplaatsjes maar ook van de geurende kruiden die her en der verkocht werden.

Cordoba in geuren en kleuren


Om 20.00 uur zijn wij een van de mooie binnentuinen ingelopen en konden wij een fantastische Flamenco avond meemaken. Flamenco, zo typisch Spaans; muziek en dans vol passie.

Spaanse Flamenco


De volgende dag weer zo vroeg mogelijk naar de Mezquita, ook gelegen in het historisch centrum van Córdoba. Ook in deze immens grote moskee zie je zowel Romeinse, Moorse als Christelijke invloeden. De moskee werd in 785 gebouwd in opdracht van de emir Abd-al—Rahamn I. Tijdens de Reconquista (1236) werd Córdoba heroverd door koning Ferdinand van Castilië waarna de moskee weer een kerkelijke functie kreeg. Koning Alfonso X voegde een koninklijke kapel toe die later in de 14e eeuw herbouwd werd. In 1520 kreeg het gebouw er zelfs een barok koor bij. Wandelen door dit historisch waardevol gebouw was een verademing niet alleen vanwege de rijke geschiedenis maar ook vanwege de koelte.

Mezquita Cordoba


Afscheid van Córdoba en op naar het groene Granada

Dat was Córdoba, op naar Granada. Een leuke stad met ook weer veel Moorse invloeden. ’s Morgens vroeg wandelden wij omhoog richting Alhambra en tot onze verbazing was er zelfs, (nog) geen rij bij de kassa. Wat een attractie, wat een tuinen wat een cultuur. Het complex bestaat uit diverse paleizen, torens, zalen en patio’s. Al met al een betoverende plek die je bij je bezoek aan Andalusië niet mag overslaan.


Granada met het Alhambra


Ons einddoel was Malaga. Deze stad heeft veel te bieden en is heel veelzijdig. Na een rondreis Andalusië was het heerlijk nagenieten aan de mooie stranden van Malaga. En natuurlijk proeven van de heerlijk visgerechten die de restaurantjes aan de stranden aanboden.

Strand Malaga


P.S. Na een week vol cultuur en geschiedenis is een fietstocht door Malaga of een middagje shoppen in Malaga zeker geen straf.


Anderen lazen ook onze blogs over  accommodatieagriturismorondreiscitytripmuseumbelevingbezienswaardigheidetenregiosAndalusieSpanje