Mifi - als de camping-wifi onvoldoende is – deel 2

 22 September 2016   Ruud

Vaak is WiFi op de camping duur, beperkt en is slecht van kwaliteit.
In een vorige blog beschreven we onze ervaringen met het gebruik van een eigen WiFi netwerk via een telefoonkaart in Frankrijk. Hier ging het over de aanschaf van een prepaid SIM kaart bij Orange en het kopen van een recharge bij de plaatselijke Tabac winkel.

Intussen zijn wij in Italië geweest, en de MiFi ging weer mee. Het heeft even geduurd, maar toen alles weer werkte hebben we drie weken lang kunnen genieten van goede, onbeperkte en goedkope WiFi op meerdere apparaten. Op de camping, in de auto, bij stedenbezoek en toeristische attracties en in restaurants.

Wij zijn best wel forse verbruikers op vakantie. Veel email, veel websites bezoeken, Google Maps, Whatsapp, Instagram, Skype en af en toe een aflevering van DWDD bekeken. Uiteindelijk hebben we na drie weken net iets meer dan 10Gb verbruikt.

Lees hieronder onze ervaring bij de aanschaf en het in gebruik nemen van een Italiaanse prepaid SIM.

De eerste vraag is altijd waar kan je hier een prepaid SIM kopen en hoe werkt het opladen van het surftegoed? In de grotere plaatsen in Italië vind je winkels van TIM (Telecom Italia), Vodafone, Wind of Tre(3), de grote mobiele providers. Wij kwamen na een tip van de receptie van camping Norcenni terecht in de Media World (Media Markt) in Figline Valdarno.

Bij de afdeling mobiele telefoons werden we drie keer doorverwezen naar een andere collega en uiteindelijk prima geholpen door een verkoper van Tre Italia. Wij vroegen naar een prepaid SIM (‘ricaricabile’ in het Italiaans). Hij adviseerde ons in beperkt Engels de speciale aanbieding ‘Super Internet Express’ van 20 Gb voor €20, wat erg goedkoop is. Daar kwam nog wel €5 voor de SIM bij, plus €10 voor de registratie (Paspoort nodig) die vereist wordt door de Italiaanse overheid. In dit geval is het tegoed 3 maanden geldig. Je kunt extra tegoed bijkopen maar de SIM vervalt als hij niet meer gebruikt wordt. O ja, we konden met deze combinatie ook nog films en televisie kijken.

We hebben de winkel verlaten met in totaal €35 aan kosten en een stapeltje Italiaanse papieren en gebruiksaanwijzingen. Nu de zaak nog aan de praat krijgen.

Italiaanse documenten voor prepaid SIM

De SIM was zo geplaatst en er was meteen vier streepjes verbinding met het netwerk van Tre Italia. Dat zag er goed uit! Maar er was nog geen dataverkeer... De beheer-app van Huawei, HiLink, gaf aan dat het profiel verkeerd was... welk profiel? Uiteindelijk bleek er een netwerk-instelling verkeerd te staan. De APN (Access Point Name) moest gewijzigd worden van mobile.tre.it naar tre.it. Vanaf hier werkte het als een zonnetje!

Wij zijn best wel forse verbruikers op vakantie. Veel email, veel websites bezoeken, Google Maps, Whatsapp, Instagram, Skype en af en toe een aflevering van DWDD bekeken. Uiteindelijk hebben we na drie weken net iets meer dan de helft van de 20Gb verbruikt. Volgend jaar weer een nieuwe SIM en een tegoed van Tre Italia!Anderen lazen ook onze blogs over  ItaliëMiFiwifitipsinternetverslag