Porto, een weekend is te kort (deel 1)

 3 September 2019   Ruud

De havenstad Porto in het noorden van Portugal is een absolute aanrader voor een stedentrip.
Of je nu cultuur zoekt, wilt genieten van eten, drinken en uitgaan, of gewoon de stad wilt beleven en de toerist uithangen, het kan hier allemaal. Het centrum van Porto is compact en je kunt er makkelijk te voet de meeste bezienswaardigheden bereiken, en de metro en buslijnen zijn goed voor de grotere afstanden.

Wij zaten in een Airbnb vlakbij het Casa da Música, het uiterst moderne concertgebouw dat ontworpen is door onze eigen Rem Koolhaas. Ons logeeradres was vanaf het vliegveld makkelijk te bereiken en je bent zó in het centrum met de metro.
De meeste reistijd waren we kwijt aan het kopen van de metrokaartjes voor 6 personen. De automaat printte maar één kaartje per betaling. Beter kun je de kaartjes halen bij een van de kleine winkeltjes in de straat.

Historisch centrum


Wij vonden het historische centrum van Porto overweldigend. Al de verschillende invloeden van de vroegere overheersers zoals de Moren en de Romeinen zie je overal terug. Het drukke centrum aan de rivier met de vele smalle steegjes, trappen en de met Portugese tegels (azulejos) beklede huizen is dan ook UNESCO werelderfgoed. We liepen hier door de wijk Ribeira steil naar beneden, naar de drukke boulevard aan de Douro rivier met de vele cafés en restaurants. Lekker in de zon met een Vinho Verde en de bootjes en de vele toeristen bekijken.

De oevers van de Douro


Van hieruit vallen de gebouwen aan de overkant op met de bekende portnamen als Offley, Croft en Taylor's, maar de Pont Luís brug springt het meest in het oog. Deze brug heeft twee verdiepingen: de onderste voor auto’s en de bovenste voor de tram en voor voetgangers. Deze brug (1886) is ontworpen door een compagnon van Gustave Eiffel, en dat is ook duidelijk te zien. Naast de brug staat nog een restant van de vorige brug, Ponte Pênsil.

Porto - Ponte Luís I


Het mooiste uitzicht op Porto hadden we toen we over deze brug wandelden. We maakten hier de prachtigste foto’s van de wijk Ribeira, we zagen de brede Douro rivier op z’n best, en alle porthuizen aan de overkant lagen aan onze voeten. Je kunt je zo ook voorstellen hoe het er eerdaags was met alle schepen die de wijn- en port in vaten vanuit het binnenland naar de haven van Porto vervoerden.

Ribeira vanaf de Ponte Luís I


Wat we verder gedaan hebben en onze tips voor Porto vind je in deel 2.
Anderen lazen ook onze blogs over  PortugalPortostedentripstadswandelingDourofietsen