Vakantie in de Var, zon en zee maar ook genoeg te zien!

 1 Augustus 2016   Huurtent

Ons bezoek aan Zuid Frankrijk bracht ons naar het departement Var. Dit gebied ligt heel zuidelijk aan de Middellandse zee en heeft de perfecte combinatie van de landelijke Provençaalse cultuur met de modaine kustplaatsen aan de Côte d’Azur. Aan de kust ligt de Var zo ongeveer tussen Saint-Cyr-sur-Mer en Frejus/Saint-Raphaël/Le Dramont in. Een prachtige kuststreek, onderdeel van de bij ons Nederlanders zo geliefde Côte-d’Azur. Maar vergis je niet, ook het binnenland van de Var is meer dan de moeite waard. Je vindt hier schitterende landschappen en natuurgebieden, bergpassen en prachtig hoog gelegen dorpjes. Een prachtig en vaak prettig schaduwrijk gebied en een paradijs voor wandelaars en sportieve fietsers/mountainbikers.


Zuid Frankrijk, de Var


Bij ons bezoek aan het departement Var hebben wij dan ook diverse uitstapjes gemaakt vanaf onze camping, ook naar het departement Alpes Maritimes. De stad Grasse hier stond namelijk op ons verlanglijstje. Vanaf camping La Bastiane in Puget sur Argens was dit een kleine 60 km door schitterende berglandschappen met de kenmerkende rode rotsen van de Estérel, afgewisseld door het glooiende landschap met olijfgaarden en de vele mooie authentieke bergdorpjes. Voordat we Grasse bereikten hebben wij een bezoek gebracht aan Fayence, nog gelegen in de Var. Fayence is de grootste plaats tussen Grasse en Draguignan. Je kunt ook hier een dagtrip van maken en later nog eens Grasse bezoeken maar wij waren toch onderweg...

Fayence. Dit authentiek middeleeuws Provençaals dorp heeft ons doen verbazen. De ligging op 350 meter hoogte is adembenemend. De vele restaurants waar Provençaalse specialiteiten worden aangeboden zijn een grote verrassing. Je moet wel goed te been zijn want het historische centrum is trap op, trap af. Kortom een dorp dat je niet moet overslaan om te bezoeken vanaf je camping aan de Côte d’Azur, plan een heerlijk lunch in en geniet van het uitzicht vanaf de klokkentoren "Campanile" en bezoek de Église St-Jean-Baptiste uit de 18de eeuw met schitterend hoofdaltaar. Neem in het voorjaar wel een dikke trui of jas mee, want de temperatuur kan nog laag zijn zo hoog in de bergen.

FayenceOnze route liep vanaf Puget-sur-Argens richting Le Muy daarna over de D47 “de route de Bagnols en Forêt” naar Bagnols-en-Forêt en vervolgens via de D4 naar Fayence (hier ons uitstapje gemaakt) en toen via de D19 naar Grasse. Hulde aan mijn chauffeur want ik heb veel bochten en afgronden voorbij zien komen, met veel oooh’s en aaah’s, maar alles veilig gepasseerd. Uiteraard kun je Grasse ook via de A8 en de D35 bereiken vanaf Frejus, maar dan is de reis toch minder spectaculair.

Vanuit dit landschap rijd je dan de parfumhoofdstand Grasse in met de grote parfumhuizen, Fragonard, Galimard en Moulinard. Onze auto geparkeerd in een van de vele parkeergarages en vervolgens het Bureau de Tourisme (VVV) opgezocht zodat wij niets missen van deze leuke Franse stad met oud historisch centrum.
Je neemt je plattegrond bij de hand en volgt de aanwijzingen. Heerlijk alle smalle straatjes en hoge huizen. Zo kom je dan o.a. de kathedraal van Grasse tegen, de “Notre Dame du Puy” uit de 12e eeuw, sober en kaal maar vanaf hier heb je werkelijk een fantastisch uitzicht op het berglandschap. Verder vind je in Grasse mooie pleintjes met fonteinen en leuke winkelstraatjes. Gezellige restaurantjes vind je vooral op het plein Place aux Aires. In de stad bevinden zich een aantal musea, waarvan de parfummusea uiteraard de bekendste zijn.


restaurantjes op Place aux Aires, GrasseOoit was deze stad heel belangrijk voor de leerindustrie. Het looien van leer was hier een specialisatie. Echter het leer rook hierdoor niet bepaald lekker. Gelukkig was Galimard, een leerbewerker uit Grasse, zo slim om het leer een lekker geurtje mee te geven. Nadat de leerindustrie zich verplaatste naar steden als Nice kreeg de parfumindustrie hier dan ook alle aandacht.
Kortom genoeg te doen in Grasse en zeker een bezoek waard vanaf de camping. Vanaf Grasse hebben wij een toeristische route richting Frejus genomen en kunnen dit alleen maar aanbevelen.

Anderen lazen ook onze blogs over  belevingFrankrijkonderwegstadswandelingstedenvakantieverslagZuid-Frankrijk