Koken met de waterkoker? 7 makkelijke tips.

 10 Augustus 2015   Femke

Natuurlijk ga je graag op vakantie. Kamperen is om precies te zijn je grootste hobby en lekker eten volgt met een goede tweede plaats. Om tijdens een kampeervakantie in je culinaire behoeften te voorzien, heb je drie opties.

a) Je neemt een vierpits gasstel mee naar de camping;
b) Je gaat elke dag uit eten
c) Je neemt een waterkoker mee en verder…. niks!

Ja echt. Met de waterkoker kun je veel meer dan alleen maar water koken. Dus zelfs al slaap je in een tentje of beschikt de huurtent niet over een gasfornuis, jij kunt gewoon lekker en zelfs gezond eten op de camping! “Ik heb toch geen gaspitten…” is vanaf nu geen excuus meer.

©Huurtent Waterkoker Spaghetti


1. Eieren
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil. Het water opnieuw koken is niet nodig; eieren stollen al goed bij een temperatuur rond de 80 graden.

2. Pasta
Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Dit gaat vooral goed met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem (hier koekt de pasta snel aan vast). Doe de pasta in de koker en vul hem aan met water. Per 100 gram pasta volstaat ongeveer 1 liter water. Breng het geheel aan de kook. Nadat de waterkoker is afgeslagen, wacht je het aantal minuten dat op de verpakking van de pasta staat aangegeven. In 6 tot 10 minuten kun je genieten van lekkere macaroni of heerlijke spaghetti!3. Groenten
Pasta was voor mij als enigszins een verrassing, maar aan groente in de waterkoker had ik helemaal nog nooit gedacht. Terwijl sommige soorten groente zich prima lenen voor bereiding in de waterkoker. Ideaal zijn groenten die maar een korte bereidingstijd nodig hebben, zoals wortels, doperwtjes en voorgekookte aardappels. Doe de groenten in een met water gevulde waterkoker en breng het geheel aan de kook. Enkele minuten wachten (en het water eventueel nog een keer aan de kook brengen als je het echt heet wilt eten) en de groenten zijn klaar.

4. Couscous
Ook voor de bereiding van couscous kom je er met alleen water. Neem een schaaltje couscous, giet er kokend water bij totdat de couscous net onder staat en laat dit een paar minuten wellen. Op een gegeven moment heeft de couscous al het water opgenomen. Voeg eventueel wat verse groenten toe en je hebt een heerlijke salade!

5. Instant maaltijden
Noodles, aardappelpuree, bouillon… Allemaal reuzehandig te bereiken met behulp van slechts een waterkoker. Heet water aan de inhoud van het zakje toevoegen en klaar is Kees. Of Karin.

6. Gevriesdroogde maaltijden
Iets wat de backpackers en outdoor sporters onder ons al lang weten: zakjes met gevriesdroogde maaltijden zijn een goed alternatief voor een gekookte maaltijd. Er zijn diverse complete maaltijden te koop, o.a. van het merk Lyo, die makkelijk in je tas passen en snel te bereiden zijn. Het heeft iets weg van astronautenvoedsel, maar schijnt prima te smaken. Lyo werkt met pure en natuurlijke ingrediënten met een buitengewoon hoge voedingswaarde. Alleen het vocht is aan de maaltijd onttrokken en door vocht toe te voegen, krijg je heerlijke chicken curry of chili con carne. Je giet simpelweg de juiste hoeveelheid kokend water in het zakje, sluit het zakje en wacht 10 minuten. All you need is de maaltijd zelf, een waterkoker en een lepel!

7. Maaltijden opwarmen
Complete versgekookte maaltijden van thuis meenemen is natuurlijk ook een optie. Zeker voor de eerste dag is dit een goed idee. Opwarmen boven of in de waterkoker, of boven een rij hete kopjes, en je kunt aanvallen.

Ook etenswaren in glazen pot die al gaar zijn (zoals rode kool en bruine bonen) hoeven alleen maar opgewarmd te worden. Dit kun je doen door de glazen pot in de waterkoker te zetten en de koker te vullen met water. Naar gelang de inhoud van de pot zul je de waterkoker wellicht vaker aan moeten zetten. Als de inhoud van de pot goed warm is, haal je de pot voorzichtig uit de waterkoker. Ook vacuüm verpakte producten als vlees of vis kun je op deze manier verwarmen. Met blik zou ik echter uitkijken als ik jou was. Iets met drukverschil en het kapot knallen van het blik. Geen aanrader. Maar verder? Gewoon doen!

Anderen lazen ook onze blogs over  tipskamperencampingetenrecepten